Μια πολύ ενδιαφέρουσα -από πολλές πλευρές -επίσκεψη στην Αθήνα
Μια επίσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντιν, θα διαβεί το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, στην πρώτη μετά από σαράντα χρονιά επίσκεψη πρωθυπουργού της χώρας του στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη αυτή, του ηγέτη μιας χωράς με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο (1.387.284.855 κατοίκους) αποτελεί πολύ ενδιαφέρον γεγονός. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η οικονομία της Ινδίας έχει ονομαστική αξία πάνω από τρία τρισ δολάρια, είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ γύρω στο 6% τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είναι δηλαδή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.
Η Ελλάδα, την δεκαετία του 1980 είχε αναπτύξει αρκετά τις σχέσεις με το Ν. Δελχί. Το 1983 ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου είχε υποδεχθεί στην Αθήνα την Ιντιρα Γκάντι, και ο ίδιος είχε πάει δυο φορές στο Ν Δελχί, την μια για την κηδεία της Γκαντι. Μάλιστα οι δυο χώρες ήταν μέλη της κίνησης των 6 για την ειρήνη. Πρωτοβουλία στην οποία μετείχαν εκτός των τότε πρωθυπουργών Ελλάδος και Ινδίας, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, και οι πρόεδροι του Μεξικού Μιγέλ ντε λα Μαδρίδ, της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν και της Τανζανίας Τζούλιους Νυερέρε.
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχει πλησιάσει και πάλι πολύ την Ινδία και ήδη υπάρχουν σειρά επαφών σε όλα τα επίπεδα. Και όταν λεμέ σε όλα δεν εννοούμε μόνον το επιχειρηματικό, αλλά και το πολιτικό- στρατιωτικό.
Μη ξεχνάμε ότι η Ινδία έχει «πρόβλημα» με το Πακιστάν, το οποίο υποστηρίζει σθεναρά την Τουρκία, με την οποία έχουμε «πρόβλημα» εμείς…
Μαζί με τον Ινδό πρωθυπουργό, θα φτάσει στην Αθήνα και μια ομάδα δεκαπέντε περίπου επιχειρηματιών που είναι έτοιμοι να συζητήσουμε σειρά επενδύσεων στην χώρα αλλά και ανάπτυξη του Τουριστικού τομέα. Μην ξεχνάμε πως 40 εκατομμύρια Ινδοί και μάλιστα υψηλών εισοδημάτων κάνουν τουρισμό εκτός της χώρας τους. Και μάλιστα προτιμούν περιόδους που δεν έχει ζέστη, άρα θα μπορούσαν να τονώσουν σημαντικά τον Φθινοπωρινό και χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα.
Στον τομέα του πολιτισμού , οπού την δεκαετία του ‘80 είχαν αναπτυχθεί αρκετές σχέσεις, φαίνεται ότι πάλι κάτι κινείται.
Παράλληλα, οι Ινδοί επιχειρηματίες, που είχαν -λόγω παρελθόντος- το Λονδίνο ως σημείο «εισόδου» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα, μετά το brexit αναζητούν «άλλη οδό», που η χώρα μας μπορεί και είναι διατεθειμένη να την παράσχει.
Όπως φαίνεται μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες σε θέματα τεχνολογίας, οπού η Ινδία βρίσκεται αρκετά ψηλά αλλά και στον φαρμακευτικό τομέα και στα τρόφιμα. Ήδη στον τελευταίο τομέα, Ινδοί επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.
Συνεργασία μπορεί να υπάρξει, σε κάποια πεδία και στην αμυντική βιομηχανία.
Στον αμυντικό πάντως τομέα, υπάρχει ήδη συνεργασία και έχουν γίνει και κοινά γυμνάσια στο Αιγαίο. Η φρεγάτας ΕΛΛΗ και η ινδική φρεγάτα INS TARKASH μαζί με ελληνικά F-16 εκτέλεσαν αεροναυτική άσκηση απόκρουσης αεροπορικής επίθεσης.
Τις Ινδικές ένοπλες δυνάμεις ενδιαφέρουν πολύ τέτοιες ασκήσεις μια και η Πακιστανική αεροπορία έχει F-16 που κινούνται στις θαλάσσιες επεκτάσεις στην Δυτική Ινδία.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις με την Ινδία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την ελληνική πολεμική αεροπορία να δοκιμάσει την αντίδραση των Ρωσικών πυραύλων S 400 (που έχει η Ινδία) απέναντι στα ελληνικά F-16 αλλά και να δει πως λειτουργούν σε συνεργασία η αντιπαράθεση και τα rafale, που η Ινδία έχει.
Η Ινδία έχει επίσης ενδιαφέρον να πληροφορηθεί τα στοιχεία που η χώρα μας έχει για την δράση των Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια και το Πακιστάν έχει τέτοια UAV και να προχωρήσουν από κοινού στην δημιουργία αμυντικής τεχνολογίας και εξουδετέρωσης τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί η Ινδία έχει όλο και μεγαλύτερο λόγο στην διεθνή σκηνή, η σημερινή επίσκεψη είναι πολύ πολύ ενδιαφέρουσα για την χώρα μας. Επίσκεψη στην οποία σύντομα θα υπάρξει ανταπόδοση, με επίσκεψη του κ Μητσοτάκη στο Ν. Δελχί.