Μία διαφορετική ΔΕΘ για Μητσοτάκη και κόμματα
Η 87η ΔΕΘ θα έχει αρκετές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη χωρίς να νιώθει καμία απολύτως πίεση, ούτε εκείνη των εκλογών αλλά ούτε και της πανδημίας που είχε αλλάξει τα δεδομένα στον θεσμό της διεθνούς εκθέσεως. Το γεγονός πως θα ακούσουμε ελάχιστες παροχές από τον πρωθυπουργό και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, είναι επίσης μια ακόμη σημαντική αλλαγή για το καθεστώς που επικρατούσε.
Ωστόσο εκτός από την κυβέρνηση τα φώτα θα πέσουν και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στις 17 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, θα ακούσουμε και την πρώτη τοποθέτηση του ή της νέας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην έχουν συμπληρωθεί 24ωρες από την εκλογή της νέας ηγεσίας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής ή νικήτρια στις 10 Σεπτεμβρίου.
Ανάλογο ενδιαφέρον υπήρχε πριν από περίπου εννέα χρόνια όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και ήταν λίγους μήνες πριν αναλάβει για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας. Στην δεύτερη παρουσία του στη ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου όπως παραδοσιακά συμβαίνει, θα δώσει βάρος στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ενώ θα έχει και επαφές με παραγωγικούς φορείς της βορείου Ελλάδος.
Εκτός όμως από τις διαφορές θα υπάρχουν και αρκετές ομοιότητες. Οι γραφικότητες δεν θα απουσιάσουν ούτε στην 87η ΔΕΘ. Όλοι εκείνοι που αντιδρούσαν για τα εμβόλια κατά του Κορονοϊού, τώρα έχουν σηκώσει τα πανό για τις ταυτότητες. Όλα τα παραπάνω κάνουν ακόμη πιο εύκολο το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του για την ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων για την οικονομία έχει ήδη υλοποιηθεί, ωστόσο το βάρος θα πέσεις στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στα μέτρα για την φοροδιαφυγή αλλά και στις προσλήψεις στον χώρο της υγείας.
Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση τη δεδομένη χρονική στιγμή να στείλει λάθος μήνυμα προς τις αγορές την ώρα μάλιστα που περιμένουμε το «πράσινο» φως για την επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα. Μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση εξακολουθεί να δημιουργεί η ακρίβεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει τέλος στην επιδοματική πολιτική, με την οποία και ο ίδιος ουσιαστικά διαφωνεί. Θα επιχειρήσει να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα ενώ παράλληλα θα υπάρξουν από την αρχή του 2024 αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις.
Το βέβαιο είναι πως ένα επίδομα θα παραμείνει και μάλιστα θα διευρυνθεί και δεν θα είναι άλλο από αυτό που αφορά την θέρμανση, ενώ θα συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα. Το Market pass όλα δείχνουν πως θα ρίξει αυλαία στο τέλος του 2023. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την χώρα μας. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρξουν καθώς αναμένονται τα έσοδα του τουρισμού τον Αύγουστο που παραδοσιακά είναι ο καλύτερο μήνας αλλά και τα στοιχεία του πληθωρισμού.