Μη επανδρωμένα πολεμικά πλοία και «7ο τομέα πολέμου» ετοιμάζουν οι ΗΠΑ
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επί διακυβέρνησης Τραμπ δημοσίευσε ένα whitepaper με τίτλο "Battleforce 2045" που κάνει λόγο για έναν μελλοντικό στόλο με 355 επανδρωμένα πολεμικά πλοία αλλά και 150 μη επανδρωμένα.
Πλωτά drone της θάλασσας δηλαδή χωρίς προσωπικό αλλά με απομακρυσμένο χειρισμό για να το κάνουμε πλήρως κατανοητό. Το 25% του αμερικανικού στόλου θα αποτελείται στο εγγύς μέλλον από τέτοιου είδους πλοία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το σχέδιο αυτό μάλιστα μοιάζει απολύτως συμβατό με τη νέα λογική Μπάιντεν που αλλάζει τις προτεραιότητες στην διαχείριση των πόρων. Και προφανώς χρειάζεται εξοικονόμηση πόρων σε όλα τα επίπεδα ώστε να καλυφθεί μεσοπρόθεσμα το πακέτο των σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των κρατικών κονδυλίων που θα κατευθυνθούν στους Αμερικανούς πολίτες για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του μάλιστα στην εφημερίδα Καθημερινή ο απόστρατος ναύαρχος του αμερικανικού Ναυτικού Τζέιμς Φόγκο αφού εξήρε το αμερικανικό ναυτικό, κάνοντας αναφορά και στο αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» που επισκέφτηκε στη Σούδα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αριθμούς μιλώντας για τους 5.500 ναύτες που λειτουργούν αυτά τα πλοία για 7 έως 9 μήνες το χρόνο. Χωρίς καν δηλαδή να αναφέρει κάπου τη λέξη «σπατάλη», μόνο με την αναφορά των αριθμών η σύγκριση με τη νέα προοπτική των μη επανδρωμένων πλωτών δίνει ένα ξεκάθαρο νόημα ανάγκης εξοικονόμησης μέσω της νέας τεχνολογίας.
Επέμεινε βέβαια ότι τα μη επανδρωμένα πλοία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως τα πλοία με πληρώματα αλλά αναφέρθηκε σε μία σειρά αποστόλων που θα μπορούσαν να εκτελούν όπως οι αποστολές πληροφοριών ή επιτήρησης και αναγνώρισης, επίθεσης, ανεφοδιασμού υλικών και καυσίμων που προφανώς θα δημιουργούσαν νέα δεδομένα. Δεδομένα που θα πρέπει να αποτελέσουν προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα που μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις νέες απαιτήσεις καθώς υπάρχει εγχώρια αμυντική βιομηχανία με αντίστοιχη τεχνογνωσία σε πολύ ψηλό επίπεδο.
7ος τομέας πολέμου
Ο καλά ενημερωμένος απόστρατος ναύαρχος και νυν συνεργάτης του κέντρου ανάλυσης Ευρωπαϊκής πολιτικής (CEPA) προανήγγειλε κάποια από τα... μελλούμενα που θα αναλύσει στο επικείμενο οικονομικό φόρουμ των Δελφών (10-14 Μαΐόυ).
Αναφερόμενος στην πανδημία έκανε λόγο για την ανάγκη καθορισμού ενός Διεθνούς σχήματος ετοιμότητας και πρόληψης μελλοντικών πανδημιών ονομάζοντάς το "7ο τομέα πόλεμου" . Υπονόησε ότι θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες που κάνουν στο εσωτερικό τους κατά μέσο όρο 3 εκατομμύρια εμβόλια την ημέρα, να "εφαρμόσουν" και σε άλλες χώρες την συγκεκριμένη τεχνογνωσία με στόχο την εξάλειψη της περαιτέρω εξάπλωσης της covid 19 και των θανατηφόρων μεταλλάξεων. Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ποιούν την ανάγκη, στρατηγική για να παραφράσουμε την γνωστή φράση.