Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Μιλήσαμε για συμφωνία 25 σημείων
«Μιλήσαμε για μια συμφωνία 25 σημείων. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα Ιουνίου» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων ενόσω βρίσκονταν στην Αθήνα.
Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας – Επίκειται συνάντηση με Μπλίνκεν
Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις τουρκο - αμερικανικές σχέσεις. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά εξέφρασε τη βούλησή της για βελτίωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, ενώ για το ραντεβού στο περιθώριο του ΝΑΤΟ μεταξύ Ερντογάν-Μπάιντεν είπε αναμένουν από την αμερικανική πλευρά να το επιβεβαιώσει.
«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενά», φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα. Γι’ αυτό η διπλωματία είναι σημαντική», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «βλέπουμε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιζητεί βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, περισσότερο διάλογο και καλύτερες σχέσεις.
Το επόμενο διάστημα, είτε θα πάω εγώ στην Ουάσιγκτον είτε ο Μπλίνκεν (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) θα έρθει εδώ. Η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη», δήλωσε, ενώ μιλώντας για τις προσδοκίες της κυβέρνησης Μπάιντεν από την Τουρκία, είπε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις.
Όσον αφορά τους S-400, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα λάβουν εντολές από καμία χώρα. «Οι S-400 θα είναι 100% υπό τον έλεγχό μας. Έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς για εκπαίδευση. Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν θα έρθουν στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την πρόταση "μην τους χρησιμοποιείτε" από άλλη χώρα».
Αναφερόμενος και στις σχέσεις με την Αίγυπτο είπε ότι «οι επαφές έχουν ξεκινήσει, αλλά το πηγαίνουν βήμα-βήμα». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από όλο τον κόσμο, από την Ινδονησία και άλλες χώρες, αν και υπήρξε μια σοβαρή μεταστροφή από τη Ρουμανία και την Πολωνία λόγω ΕΕ και ΝΑΤΟ. Στέλνοντας παράλληλα μήνυμα καθησυχασμού και στη Ρωσία δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για τα drones που έχουμε πουλήσει στην Ουκρανία».