Mεβλούτ Τσαβούσογλου: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο πριν τις διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας έδωσε συνέντευξη στο Politico δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα διατηρήσει η Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι είπε «σε όλους ότι τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα» και συμπλήρωσε ότι «αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας».
«Αρχίσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή πήραμε την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου ως τεταμένο χέρι της ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταποκριθήκαμε» σημείωσε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο ήταν απλώς «απειλητική», ενώ η γλώσσα τον Δεκέμβριο ήταν «καλύτερη», αλλά εξακολουθούσε να περιέχει μέρη με τα οποία δεν συμφωνούσε η Άγκυρα.
Η συνάντηση με Στόλτενμπεργκ
Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, υπερασπίστηκε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400, το οποίο ανησυχεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ώθησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, επισημαίνει το Politico.
«Το συζητήσαμε και του είπα ότι η πρότασή μας προς την προηγούμενη διοίκηση βρίσκεται στο τραπέζι, για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ προσεκτικά και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε αυτό» ανέφερε και προσέθεσε ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, αντί για κυρώσεις».
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «αυτό που είπα ήταν πολύ ξεκάθαρο: αν δεν έχουμε εγγυήσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες… ή από άλλους συμμάχους… πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».
Δένδιας: «Καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση και εθνική κυριαρχία»
Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία «καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα» και χωρίς να προκαλεί, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όμως ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι δεν συζητούνται θέματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Όπως αναφέρει «έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες σταμάτησαν με τουρκική υπαιτιότητα τον Μάρτιο του 2016 και για τον λόγο αυτό έχουν πάρει μια “μυθική διάσταση”». Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι άτυπες, δεν τηρούνται πρακτικά και καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
«Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ξεκαθαρίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.