Μετσόλα: Δήλωσε καθυστερημένα 142 δώρα - Από σοκολάτες μέχρι φορέματα
Μετσόλα: Η Ρομπέρτα Μετσόλα έσπευσε να δηλώσει 142 δώρα που έλαβε κατά καιρούς από διάφορους αξιωματούχους σε ένα ειδικό μητρώο για ευρωβουλευτές, το οποίο σπάνια ενημερώνουν, σε μια κίνηση που αποκάλυψε τους περιορισμένους κανόνες διαφάνειας του Ευρωκοινοβουλίου, γράφει το Politico.
Αναφέρει, ωστόσο, πως η Μετσόλα δεν δήλωσε 125 από τα δώρα της λίστας εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για τους Ευρωβουλευτές.
Σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς του Κοινοβουλίου για τα μέλη, τα δώρα θα πρέπει να δηλώνονται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί το μήνα κατά τον οποίο τα έλαβαν οι ευρωβουλευτές.
Η ομάδα της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε πως η κίνηση της Μετσόλα «έσπασε» τη σιωπή που επικρατούσε γύρω από τα δώρα που λάμβαναν οι προηγούμενοι πρόεδροι της ευρωβουλής, καθώς κανείς δεν τα είχε δώσει στη δημοσιότητα. Ο εκπρόσωπος της Μαλτέζας Ευρωβουλευτού ανέφερε, δε, πως η προθεσμία δεν ισχύει για την πρόεδρο κατά «έθιμο», χωρίς ωστόσο, να μπορεί να υποδείξει που ορίζεται επίσημα αυτή η εξαίρεση.
Ο εκπρόσωπος της Μετσόλα πρόσθεσε επίσης πως: «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να δώσει το παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές».
Τη δήλωση αυτή του εκπροσώπου της σχολίασε ο Michiel van Hulten, διευθυντής της Transparency International EU και πρώην ευρωβουλευτής, λέγοντας πως «αυτό δείχνει ότι το σύστημα έχει σπάσει». «Δεν μπορείς να λειτουργείς αυτό τος σύστημα με βάση άγραφους κανόνες. Είναι καλό που το έκανε τώρα, αλλά δεν υπάρχει έπαθλο για την τήρηση των κανόνων».
Ο Terry Reintke, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, ανέφερε πως οι «αποκαλύψεις» της Μετσόλα έδειξαν την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας της ΕΕ με έδρα εκτός Κοινοβουλίου.
«Η διαφάνεια θα πρέπει να ισχύει για όλους, επομένως είναι καλό που τα δημοσιοποιεί τώρα», είπε ο Reintke.
«Νομίζω ότι δείχνει επίσης ότι χρειαζόμαστε απλώς μια πολύ καλύτερη επιβολή των κανόνων και ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στις εσωτερικές δομές ελέγχου».
Τι δώρα πήρε η Μετσόλα
Τα δώρα που έχει λάβει κατά καιρούς η Μετσόλα, ποικίλουν σε αξία και είδος. Η γκάμα είναι μεγάλη και προέρχονται τόσο από ηγέτες της Ευρώπης όσο και από ιδιώτες.
Έναν χρυσό πύργο από τον Μαροκινό πολιτικό Naam Mayara
Ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από την Φόζια Ζέιναλ, πολιτικό του Μπαχρέιν.
Ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα Πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν
Ασύρματα ακουστικά από το γερμανικό Κοινοβούλιο
Ένα βιβλίο για την Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι
Μία λευκή μπλούζα από την Προέδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu
Ένα βάζο από την τσέχικη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες του Μπενελούξ.
Παράλληλα, πολλά ήταν και τα κεράσματα που έλαβε, όπως κέικ, σοκολάτες, μπισκότα, λουκάνικα, σαμπάνιες και τα «οποία προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια λειτουργιών της Ευρωβουλής».
Το μόνο δώρο της Μετσόλα που φέρεται να άξιζε πάνω από 150 ευρώ είναι ένα που δέχθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο έλαβε τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό, περιγράφεται στο μητρώο ως «μία εικόνα και σχέδιο με ημερολόγιο».
Σύμφωνα με ένα παράρτημα του κώδικα δεοντολογίας για τους ευρωβουλευτές, το πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τα δώρα καλύπτει «οποιονδήποτε» ευρωβουλευτή που εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο με επίσημη ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου. Ωστόσο, το άτομο που πρέπει να ειδοποιηθεί για τα δώρα είναι η ίδια η πρόεδρος ή τουλάχιστον το δικό της γραφείο.
Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών Τύπου της Βουλής, οι προηγούμενοι πρόεδροι έτειναν να δηλώνουν τα δώρα τους με μια κίνηση στο τέλος της θητείας, παρακάμπτοντας τη διαδικασία εγγραφής τους στο δημόσιο μητρώο, ενημερώνοντας απευθείας τη δημόσια διοίκηση της Βουλής.
Κάθε δήλωση προέδρου «έγινε διοικητικά, αλλά δεν καταχωρήθηκε στο δημόσιο μητρώο», είπε ο αξιωματούχος.
Ως πρόεδρος, η Μέτσολα είναι υπεύθυνη για την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας, αφού λάβει συμβουλές από επιτροπή βουλευτών του ΕΚ. Αυτό εγείρει την περίεργη προοπτική ότι η Μετσόλα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις στον εαυτό της.