Μέτρα στήριξης: Στις 10 ο Κώστας Σκρέκας ανακοινώνει τις παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση [vid]
Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης θα ανακοινώσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα τα εξειδικεύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στις 10 το πρωί αλλά υπήρξε αλλαγή σχεδίου.
Τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο.
«Οι παρεμβάσεις μας θα συνεχισθούν και για τους πρώτους μήνες του 2022 εφόσον αυτό χρειαστεί και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός.
Αυτό που ισχύει σήμερα και είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, είναι η πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξήθηκε η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώθηκε από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh και η επιδότηση ανέρχονταν πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα Δεκέμβριο .
Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh και το ύψος της επιδότησης ανήλθε σε 55,5 ευρώ.
Δεύτερον, αυξήθηκε η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο κάτι που σήμαινε έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο.
Οι οικιακοί καταναλωτές είχαν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.
Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες υπήρξε κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.
Πρωτιά στην ακρίβεια
Όπως επισημαίνει οι Οικονομικός Ταχυδρόμος η Ελλάδα σήμερα Παρασκευή έχει και πάλι την ακριβότερη μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς στην Ευρώπη με 229.27 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), όπως και συνολικά την πρώτη εβδομάδα του 2022 με 175.96 ευρώ/MWh. Αλλά και όλο το 2021 η χώρα μας κατείχε την υπ’ αριθμόν ένα θέση στη ευρωπαϊκή λίστα, με τιμή πάνω από 115 ευρώ/ MWh.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του ΟΤ, οι μήνες με τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί ποτέ στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα ήταν ο Νοέμβριος με μέση τιμή στα 228.87 ευρώ/MWh (328% αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020) ενώ η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο, οπότε και καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh.
Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα οικονομικά ΜΜΕ, είναι πιθανό η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιανουάριο του 2022 να προχωρήσει με βασικό κριτήριο την χρήση του ακινήτου, δηλαδή αν είναι κύρια κατοικία ή εξοχικό. Έτσι, για τον Ιανουάριο θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για κύριες κατοικίες και όχι οι λογαριασμοί εξοχικών κλπ.
Ωστόσο, υπάρχει και το σενάριο σύμφωνα με το οποίο για τον Ιανουάριο να διατηρηθεί για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση των πρώτων 300 κιλοβατώρων μηνιαίας κατανάλωσης, όπως και ίσχυε και το προηγούμενο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021. Όμως, πιθανώς, αυτή τη φορά να δοθεί κλιμακωτά, δηλαδή με υψηλότερη τιμή για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες (π.χ. με 160 ευρώ η μεγαβατώρα, ήτοι 25 ευρώ) και με χαμηλότερη για τις υπόλοιπες, έως τις 300 κιλοβατώρες (π.χ. με 120 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 18 ευρώ).
Η επιδότηση των επιχειρήσεων
Επιπλέον αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως σήμερα επιδοτούνται μαζί με τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης, ενώ υπάρχουν και άλλα μέτρα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα μέσης τάσης. Σύμφωνα με ένα σενάριο, με τον νέο μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2022, η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, που χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, υπάρχει η περίπτωση τελικά τον Ιανουάριο να δοθεί οριζόντια επιδότηση της μεγαβατώρας ενώ το οριστικό σχέδιο θωράκισης του παραγωγικού κλάδου της χώρας να δρομολογηθεί από τον Φεβρουάριο οπότε εκτιμάται ότι θα έχει εξασφαλιστεί και η σχετική έγκριση της Κομισιόν με αιχμή τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Στήριξη και για το φυσικό αέριο
Επίσης, ο κ. Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη συνέχιση της στήριξης των τιμολογίων φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών για τον Ιανουάριο, καθώς και των βιομηχανικών και εμπορικών καταναλωτών για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Με πληροφορίες από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο και την Ημερησία