Μέτρα στήριξης: Στα σκαριά παρατάσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή και πάγιες δαπάνες
«Παράθυρο» της παράτασης για την έναρξη αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ και έχουν «παγώσει» έως το τέλος του έτους φαίνεται να ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει χρονικές ανάσες σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ήδη έχουν κλειδώσει δύο παρατάσεις: Η πρώτη αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων για τις οποίες δίνεται πίστωση χρόνου ενός μήνα για την υπογραφή συμβολαίων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες και η δεύτερη για το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών.
Στο τραπέζι βρίσκεται τώρα η παράταση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται τα εξής:
1. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η καθυστέρηση των «αποκαλυπτηρίων» των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, έχει «ανοίξει» το παράθυρο της παράτασης στην έναρξη αποπληρωμής των ενισχύσεων η οποία όπως αρμόδια πηγή δεν συνδέεται με την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων ως τον Ιούνιο του 2022, που ανακοίνωσε η Κομισιόν. Η παράταση θεωρείται αναγκαία καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με τη ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών. Οι καθυστερήσεις αυτές, φέρνουν πιο κοντά την επέκταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου με έκπτωση 15% η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021 αλλά και του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των ποσών των ενισχύσεων. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο σε 60 άτοκες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022.
2. Πάγιες δαπάνες: Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων, κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα τρίμηνο έως τον Μάρτιο 2022. Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.Επειδή μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών εκτιμάται ότι δεν θα προλάβει να εξαργυρώσει ολόκληρο το ποσό της κρατικής επιταγής, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να παρατείνει τη δυνατότητα συμψηφισμών έως το τέλος Μαρτίου 2022.
3. Χρέη πανδημίας: Με την αγορά να ζητάει τουλάχιστον τρίμηνη παράταση στην προθεσμία έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας και τη ρύθμιση των 36-72 δόσεων να εξελίσσεται με βήμα σημειωτόν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση η οποία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Από τους περίπου 830.000 δικαιούχους ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους, αιτήσεις ρύθμισης έχουν υποβάλει μέχρι τώρα περίπου 26.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Αρμόδιες πηγές, εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων και κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το ενδεχόμενο παράτασης περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.