Στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία για τα ΜΟΕ μέσα σε κλίμα δυσπιστίας
Μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε τους τελευταίους δύο μήνες στα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων η στάση της Άγκυρας, το νήμα του συναντήσεων πιάνουν εκ νέου Ελλάδα και Τουρκία, με τον τελευταίο γύρο πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γειτονική χώρα στις 13 Μαΐου, να ξεκινά σήμερα, 22 Απριλίου, από την Αθήνα.
Αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας θα συναντηθούν για δεύτερη φορά μετά την επαναπροσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στη βάση του καταλόγου στον οποίο οι δύο χώρες είχαν από κοινού συμφωνήσει το 2010.
Η νέα συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, με την Άγκυρα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και τις Κυκλάδες, να επιστρέφει στη ρητορική της έντασης επιχειρώντας να «γκριζάρει» για ακόμη μία φορά περιοχές του Αιγαίου.
Η Αθήνα απάντησε σε αυστηρό ύφος κατηγορώντας την Τουρκία για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος και τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια να κάνει λόγο για παραλογισμό, και να υπογραμμίζει ότι όσο παραμένουν στο τραπέζι ανυπόστατες αιτιάσεις, όπως το Casus Belli, η Ελλάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.
Ωστόσο, με την ατμόσφαιρα να μη θυμίζει το κλίμα που προηγήθηκε της προηγούμενης συνάντησης για τα ΜΟΕ, στις 13 Νοεμβρίου, τους τόνους πριν την επανεκκίνηση των συναντήσεων χαμήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την επερχόμενη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι στόχος του είναι οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας μετά το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρεθούν σε πολύ καλύτερη θέση.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα χαρακτηρίζει βαθιά προβληματικές για τις σχέσεις των δύο χωρών τις βασικές θέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με την Άγκυρα να επιμένει στην αναθεωρητική της ατζέντα, πρωταρχικός στόχος είναι να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε οι όποιες εντάσεις να μην μετατρέπονται σε κρίσεις στο πεδίο. Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία ξεκαθαρίζει ότι επενδύει στον διάλογο, δεν βάζει στο τραπέζι θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και υπενθυμίζει ότι μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ποιοι θα συμμετέχουν στις αντιπροσωπείες
Των αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας θα ηγούνται ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως. Θα μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των ΜΟΕ και όσων συζητήθηκαν μεταξύ των αντιπροσωπειών τον περασμένο Νοέμβριο στην Άγκυρα, η νέα συνάντηση γίνεται στον απόηχο των ανταλλαγών επισκέψεων Διοικητών παραμεθόριων στρατιωτικών μονάδων που πραγματοποιήθηκαν σε Αδριανούπολη και Φέρες Έβρου τις προηγούμενες ημέρες.
Ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα συνεχιστεί την Παρασκευή, 26 Απριλίου, στην Κωνσταντινούπολη, με τις συζητήσεις για τη Θετική Ατζέντα μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του Μπουράκ Ακτσαπάρ, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει - σε γενικές γραμμές - ικανοποιημένη σε ότι αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον περασμένο Δεκέμβριο.
Επιπλέον, της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ενδέχεται να έχει προηγηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υφιστάμενα κεφάλαια του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και ενδεχόμενα νέα, θα βρίσκονται μεταξύ άλλων στην ημερήσια διάταξη.