Μέτρα για να αλλάξει το εθνικό παραγωγικό μοντέλο: Αύριο οι ανακοινώσεις από Θεοδωρικάκο - Μητσοτάκη
Θα παρουσιαστεί δέσμη στοχευμένων πολιτικών, με κίνητρα, χρηματοδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και καλές πρακτικές από άλλες χώρες.
Τις πολιτικές για τον «Παραγωγικό μετασχηματισμό ενίσχυσης επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα» παρουσιάζει τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.
Το νέο πακέτο µέτρων της κυβέρνησης θα αγγίζει τα 3,3 δισεκατοµµύρια ευρώ, ενώ στόχος είναι η µόχλευση άλλων 5 δισεκατοµµυρίων ευρώ στα επόµενα τρία χρόνια ώστε να φτάσει σε μια σημαντικά μεγάλη δύναμη πυρός 8,3 δις. ευρώ.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο αναδεικνύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο, ανά Περιφέρεια, ενισχύει τον ρόλο της βιομηχανίας, βοηθάει στη σύνδεση της καινοτομίας και της έρευνας για προϊόντα ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο ενώ, σημαντικό τμήμα του αποτελούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν.
Σε αυτό περιλαµβάνονται πρόσθετα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, µείωση του διοικητικού βάρους και προσδιορίζονται οι παραγωγικοί τοµείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι επενδύσεις.
Το νέο πακέτο θα περιλαµβάνει στοχευμένες επενδύσεις σε παραµεθόριες περιοχές της χώρας, προκειμένου και να αντιμετωπιστούν προβλήµατα φυγής των νέων από σχετικά αποµακρυσµένες περιοχές της Ελλάδας.
Tο νέο µοντέλο του παραγωγικού µετασχηµατισµού σύμφωνα με την Απογευματινή, θα περιλαµβάνει επίσης το καθεστώς µεγάλων επενδύσεων που ήταν ενταγµένες στον αναπτυξιακό νόµο, καθώς και όλες τις στρατηγικές επενδύσεις στις παραµεθόριες περιοχές της Ελλάδας.
Παράλληλα, θα καλυφθούν όλες οι τουριστικές επενδύσεις στο πλαίσιο του υφιστάµενου αναπτυξιακού, καθώς και 61 εν εξελίξει στρατηγικές επενδύσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί η χρηµατοδότηση των εµβληµατικών επενδύσεων ακόµη και µετά το τέλος του Ταµείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (RRF).