Μετωπική στη βουλή - Φλωρίδης: Η μόνη σας έγνοια είναι να μη θιγούν δικαιώματα των εγκληματιών
Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου Φλωρίδη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να ευχαριστεί, με μπόλικη δόση ειρωνείας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που με την στάση τους - όπως είπε - κατοχυρώνουν το ρόλο της κυβέρνησης να αποτελεί μοναδικό συνομιλητή με την κοινωνία για θέματα ασφάλειας και προστασίας των αδύναμων.
«Δεν προλάβατε να διαβάσετε τις διατάξεις που προστατεύουν τις γυναίκες και τα παιδιά, αλλά διαβάσατε αυτές που στέλνουν τους κακοποιητές στη φυλακή», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το μόνο που τη νοιάζει είναι μη τυχόν και θιγούν τα δικαιώματα των εγκληματιών, προκαλώντας την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου (Νέα Αριστερά), ο οποίος φώναζε από τα έδρανα πως «δεν είναι εγκληματίες όσοι διώκονται για κακουργήματα».
«Η πρώτη σας έννοια όταν γίνατε κυβέρνηση, ήταν μέσα σε τρεις μήνες να φέρετε το νόμο Παρασκευόπουλου που δεν ήταν νόμος Παρασκευοπούλου, αλλά νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίον αφήσατε έξω από τις φυλακές χιλιάδες εγκληματίες», ανταπάντησε ο Γιώργος Φλωρίδης.
Κόντρα υπουργείου - δικαστικών
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει έρθει σε μετωπική σύγκρουση με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, λόγω του προς ψήφιση νομοσχεδίου, καθώς η Ένωση καταγγέλλει πως με την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών, επιχειρείται απομείωση των δικαιωμάτων των πολιτών και καταστρατήγηση των αρχών της δίκαιης δίκης.
Κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χαράλαμπος Σεβαστίδης, άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο, με αιχμή τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα ή τους συγγενείς των θυμάτων να καταθέτουν υπόμνημα όταν πρόκειται ένα δικαστικό συμβούλιο να κρίνει την πρόωρη αποφυλάκιση του θύτη με όρους.
«Δεν έχει καμία σχέση η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με το αντικείμενο της ρύθμισης», ανέφερε, προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Φλωρίδη, με αποτέλεσμα να προκληθεί οξύτατο επεισόδιο που οδήγησε στην αποχώρηση του αντιπροέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από την αίθουσα της Βουλής.
Το νομοσχέδιο «πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή μόνο με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, καθώς κατά τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ,η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες. Η Ελληνική Λύση και η Νίκη επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.