Meteo: Ασύλληπτη ξηρασία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Ρεκόρ 15ετίας
Απολύτως ενδεικτικά της κλιματικής κρίσης είναι τα ποσοστά της ξηρασίας στην χώρα μας, το μήνα Οκτώβριο.
Ακραία συμπεριφορά της ξηρασίας τον Οκτώβριο στη χώρα μας, σύμφωνα με τις καταγραφές 118 σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια λειτουργίας. Ο χάρτης δείχνει την ποσοστιαία απόκλιση του ύψους βροχής τον φετινό Οκτώβριο από την μέση μηνιαία τιμή της τελευταίας 15ετίας.
Ο φετινός Οκτώβριος ήταν εξαιρετικά ξηρός σχεδόν σε όλη τη χώρα:
• Σε 95 σταθμούς το ύψος βροχής ήταν μηδενικό ή ελάχιστο, παρουσιάζοντας μία απόκλιση από 80 έως 95 % σχετικά με τις κανονικές τιμές του Οκτωβρίου.
• Σε κανέναν σταθμό το μηνιαίο ύψος βροχής δεν ήταν υψηλότερο από την μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών
Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών, ο φετινός Οκτώβριος ήταν πιο ξηρός τουλάχιστον των τελευταίων 15 ετών (με εξαίρεση περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας όπως η Κέρκυρα και τα Ιωάννινα) όπου ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο ξηρός.
«Στο "κόκκινο" της κλιματικής αλλαγής η Μεσόγειος»
Ο γγ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, τόνισε, μιλώντας στο Action 24, ότι «η αποσταθεροποίηση του κλίματος είναι δεδομένη για όλο τον πλανήτη με το χειρότερο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στις ακτογραμμές αλλά και την ξηρασία που είναι παγκόσμιο φαινόμενο η οποία είπε ότι χρειάζεται ειδική διαχείριση και θέλει πολλά χρόνια να αποδώσουν τα μέτρα».
Για την Ελλάδα είπε ότι ανατολικά η πλευρά που υπάρχει ομβροσκιά δηλαδή αυτή που δέχεται λιγότερες βροχές είναι ήδη ημι-ερημική.
Και πρόσθεσε:
«Ήδη τα μέτρα από πλευρά κεντρικής κυβέρνησης ήδη λαμβάνονται αλλά απουσιάζουν τα μέτρα από τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα τα ξενοδοχεία στα νησιά ή παράκτια γιατί δεν βάζουν σύστημα αφαλάτωσης: Όλοι θέλουν να βγάζουν το ίδιο ή και περισσότερο κέρδος πριν την κλιματική κρίση και παράλληλα ό,τι έχει σχέση με αυτήν να το πληρώνει το κράτος. Είναι απίστευτη η αδιαφορία».
«Δεν υπάρχει plan B, δεν υπάρχει πλανήτης να μετοικήσουμε. Πρέπει να σοβαρευτούμε. τα προβλήματα με το νερό είναι μείζονα. Η Μεσόγειος είναι στο "κόκκινο" της κλιματικής αλλαγής».