Κυβέρνηση: Νέο «αγκάθι» το μεταναστευτικό - Έκτακτα σχέδια για την Κρήτη
Δυο κρίσιμες εβδομάδες για την αντιμετώπιση του εφιάλτη του μεταναστευτικού που δείχνει να αναβιώνει έχει μπροστά της η κυβέρνηση και ήδη έχει στα σκαριά σχέδια και κινήσεις ώστε το μήνυμα που στέλνει για το νοτιότερο ακροσύνορο Ελλάδας και Ευρώπης, τη Γαύδου που δέχεται πιέσεις ότι «δεν θα γίνει η νέα Λαμπεντούζα» να αποδειχθεί και στο πεδίο .
Από τη μια στην Αθήνα επιδιώκουν να αποτελέσουν τον βασικό μοχλό στον πανευρωπαϊκό συναγερμό. Από την άλλη ήδη γίνονται εντατικές συσκέψεις και επεξεργάζονται σχέδια ώστε να δημιουργηθούν τα «αναχώματα» που θα αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης και μάλιστα ενώ σιγά – σιγά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την τουριστική σεζόν.
Λύσεις έκτακτης ανάγκης για την Κρήτη
Σε αυτήν την κατεύθυνση στο τραπέζι έχουν πέσει διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες έχουν διαφορετικό δυσκολίας στην υλοποίησή τους, πολλώ δε μάλλον ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει και επίσημα η θερινή τουριστική σεζόν.
Μια από αυτές είναι η δημιουργία δομής σε χώρο που θα αναζητηθεί στη νότια Κρήτη. Ωστόσο αυτή η πρόταση προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, τις οποίες θα επιχειρήσει να αμβλύνει ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης .
Κατά πληροφορίες ο κ. Καιρίδης θα μεταβεί στην Κρήτη στις 29 Μαρτίου για να συνομιλήσει με τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Πάντως για τη συγκεκριμένη λύση εκφράζονται επιφυλάξεις από αρμόδια στελέχη που υποστηρίζουν ότι για την κατασκευή εγκαταστάσεων φιλοξενίας μεταναστών που να πληρούν το μίνιμουμ των προδιαγραφών θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυο χρόνια «και χρόνος δεν υπάρχει», συμπληρώνει ένα από αυτά τα στελέχη.
Ως επικρατέστερη ανάμεσα στις εισηγήσεις που εξετάζονται είναι οι μετανάστες που αποβιβάζονται στα νότια παράλια της Κρήτης να μεταφέρονται στη δομή της Ρόδου. Η συγκεκριμένη πρόταση πάντως έχει επιχειρησιακές και λειτουργικές δυσκολίες, αλλά λόγω της πίεσης χρόνου μπορεί να πάρει το «πράσινο φως».
Σε κάθε περίπτωση έχει απορριφθεί ένα από τα σενάρια που συζητήθηκαν στις προκαταρκτικές συσκέψεις και ήθελε την κατασκευή ενός κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας στη μικρή Γαύδο.
«Κλειδί» η Αίγυπτος με τους 9 εκατομμύρια πρόσφυγες
Στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό σχέδιο με το πακέτο – μαμούθ της οικονομικής στήριξης της Αιγύπτου με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα συζητηθεί στην πολυμερή, κρίσιμη συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής στο Κάιρο, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Άλλωστε η παρουσία περίπου 9 εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη της χώρας των Φαραώ, καθιστά απαραίτητη τη συνέχιση της στενής συνεργασίας που ήδη υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, αυξάνοντας δραματικά τις ροές προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
Το θέμα των μεταναστευτικών ροών και ο ρόλος της Αιγύπτου συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδη με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Ομάρ Γιουσέφ με την Αθήνα να επισημαίνει πως στηρίζει απόλυτα κάθε ευρωπαϊκή απόφαση περαιτέρω υποστήριξης προς το Κάιρο.
Η καθημερινότητα δοκιμάζει τις αντοχές του Μαξίμου
Σε κάθε περίπτωση η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη και προς το μέτωπο της καθημερινότητας, «τον μεγάλο αντίπαλο της κυβέρνησης όπως χαρακτηρίζεται σταθερά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από αυτήν άλλωστε θα εξαρτηθεί και η έκβαση της μάχης των ευρωεκλογών όπως δείχνουν τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της GPO για το Star. Το κριτήριο της ψήφου για το 53,4% των ερωτηθέντων θα είναι τα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας.
Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν τα ζητήματα της ασφάλειας που με βάση τις επαναλαμβανόμενες καταδρομικές στην Πανεπιστημιούπολη αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ανεβάζουν τον δείκτη των απαιτήσεων για αποτελέσματα από το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά και το τελαυταίο περιστατικό με τα καμένα σχολικά και αυτοκίνητα μέσα σε έναν απολύτως πυκνοκατοικημένο πολεοδομικό ιστό.
Η κυβέρνηση ποντάρει αφενός στην αύξηση της αστυνομικής παρουσίας ειδικά στις επιβαρυμένες από την παραβατικότητα γειτονιές αλλά και στις εξιχνιάσεις εγκλημάτων. Από την άλλη στη μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μετά τις παρεμβάσεις για τους καθαρούς καταλόγους, από τη φαρέτρα βγαίνει το καλάθι της σαρακοστής, ενώ το «βαρύ πυροβολικό», θεωρείται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στον τομέα της υγείας από την άλλη, που αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της νέας θητείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βγει μπροστά. Έτσι το πρωί αναμένεται κατά πληροφορίες να βρεθεί στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά», σε μια επίσκεψη που θεωρείται ότι έχει αρκετούς συμβολισμούς.
Λίγες ώρες αργότερα αναμένεται να κλείσει τον κύκλο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους παραγωγικούς φορείς της πλημμυρόπληκτης περιφέρειας.