Μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου: Η απίστευτη ιστορία του λήπτη Ντέιβιντ Μπένετ
Μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου: Ο 57χρονος Αμερικανός που έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, μαχαίρωσε έναν άνδρα πριν από 3 δεκαετίες, αφήνοντάς τον παράλυτο σε αναπηρικό καροτσάκι.
Ο Ντέιβιντ Μπένετ εξέτισε ποινή φυλάκισης επειδή επιτέθηκε στον τότε 22χρονο Έντουαρντ Σουμέικερ, ενώ έπαιζε μπιλιάρδο σε ένα μπαρ στο Μέριλαντ τον Απρίλιο του 1988, όταν έπιασε την τότε σύζυγό του Νόρμα Τζιν Μπένετ να κάθεται στην αγκαλιά του Σουμέικερ συνομιλώντας και πίνοντας.
Ο Σούμακερ δέχτηκε χτυπήματα στην πλάτη, στην κοιλιά και στο στήθος. Έμεινε παράλυτος για 19 χρόνια πριν πάθει εγκεφαλικό το 2005 και πεθάνει δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 40 ετών. Ο Μπένετ, 23 ετών την εποχή της επίθεσης, καταδικάστηκε για βιαιοπραγία και οπλοφορία και το δικαστήριο τον καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση, αλλά δεν εξέτισε ολόκληρη την ποινή. Ο ακριβής χρόνος του πίσω από τα κάγκελα παραμένει άγνωστος, αλλά η οικογένεια του Σουμέικερ είπε ότι ήταν πέντε χρόνια.
Την περασμένη Παρασκευή, ο 57χρονος Μπένετ, ο οποίος έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση που του έσωσε τη ζωή. «Η νέα καρδιά είναι ροκ σταρ» δήλωσε στο USA Today την Τετάρτη ο Δρ. Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας μεταμοσχεύσεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με τον νέο της οικοδεσπότη. Έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας».
Μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου: Δεν άξιζε την επέμβαση, λέει η οικογένεια του θύματος
Ωστόσο, η οικογένεια του Σουμέικερ – που έμαθε για τη χειρουργική επέμβαση από τα μέσα ενημέρωσης – πιστεύει ότι ο Μπένετ δεν άξιζε την πρωτοποριακή ιατρική περίθαλψη και εύχεται η καρδιά του χοίρου να είχε δοθεί σε κάποιον άλλον που την είχε ανάγκη. «Ο Εντ υπέφερε» δήλωσε η αδερφή του Λέσλι Σουμέικερ Ντόουνι στην Washington Post. «Η καταστροφή και το τραύμα, για χρόνια και χρόνια, που έπρεπε να αντιμετωπίσει η οικογένειά μου. Ο Μπένετ προχώρησε στη ζωή του και έζησε καλά. Τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία με μια νέα καρδιά, αλλά εύχομαι, κατά τη γνώμη μου, να είχε πάει σε έναν άξιο παραλήπτη».
Αν και τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων βίαιων εγκλημάτων μπορεί να αισθάνονται ότι οι κατάδικοι δεν πρέπει να λαμβάνουν σωτήριες επεμβάσεις, δεν υπάρχουν νόμοι ή κανονισμοί στις ΗΠΑ που να απαγορεύουν τη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, ο Ιατρικός Κώδικας Δεοντολογίας απαιτεί από τους γιατρούς να είναι «αφοσιωμένοι στην παροχή ικανών ιατρικών υπηρεσιών με συμπόνια και σεβασμό» σε όλους τους ασθενείς.
Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, αρνούμενο να πει εάν οι αξιωματούχοι γνώριζαν το ποινικό ιστορικό του Μπένετ, είπε στην εφημερίδα ότι ο ασθενής ήρθε στο νοσοκομείο «σε απόλυτη ανάγκη» και πως οι γιατροί αποφάσισαν για την καταλληλότητά του για μεταμόσχευση «μόνο χάρη στα ιατρικά του αρχεία».
Οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου υποστήριξαν ότι το ίδρυμα παρέχει «σωτήρια φροντίδα σε κάθε ασθενή που περνάει από τις πόρτες του με βάση τις ιατρικές του ανάγκες, όχι το ιστορικό ή τις συνθήκες ζωής του».