Μετάλλαξη Βρετανία: 30 κρούσματα στην Ελλάδα - Ανησυχία για τα «ορφανά» [vid]
Σε 30 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού με τη «βρετανική» μετάλλαξη στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία 3 από τα κρούσματα αυτά είναι «ορφανά», δεν μπορεί να διαπιστωθεί δηλαδή η εστία μόλυνσης, καθώς φαίνεται ότι δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποιείται έλεγχος των ύποπτων για μετάλλαξη κρουσμάτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, ανάμεσα στα δείγματα που εξετάζονται είναι και στενές επαφές αλλά και συγγενείς των τριών «ορφανών» κρουσμάτων με το στέλεχος κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν βρεθεί στη χώρα (2 στην Αττική και 1 στην Κρήτη).
Οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς η νέα μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως συνολικά έχουν καταγραφεί τρεις μεταλλάξεις: από Βρετανία, Νότια Αφρική, αλλά και από Βραζιλία, οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής - Βόμβα από τον Βρετανό Υπουργό Υγείας
Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας ανέφερε σε ταξιδιωτικούς πράκτορες πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι κατά περίπου 50% λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Νότια Αφρική. Ο Χάνκοκ προσέθεσε ωστόσο, ότι «δεν είμαστε σίγουροι για αυτά τα στοιχεία, επομένως δε θα το έλεγα αυτό δημοσίως».
Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού αναλύεται στα χημικά εργαστήρια της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 73 κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παράλληλα, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως η βρετανική μετάλλαξη πιθανώς να είναι κατά περίπου 30% πιο θανατηφόρα, ενώ ο καθηγητής Βάλανς είπε ότι υπάρχει αυξημένη βεβαιότητα πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι του βρετανικού στελέχους. Συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματικότητα έναντι των στελεχών από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, με τις έρευνες να συνεχίζονται.
Τι ισχύει για τις μάσκες
Στις μάσκες που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να είμαστε πλήρως προστατευμένοι κατά του κορoνοϊού αναφέρθηκε ο διευθυντής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Σημειώνεται πως τόσο η Γαλλία, όσο η Γερμανία και η Αυστρία μιλούν για την αναποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών ειδικά απέναντι στη μετάλλαξη της Μ. Βρετανίας. Τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιατρικές μάσκες αυτές που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον ασθενή και τον γιατρό είναι οι καταλληλότερες δυνατές».
«Είναι άλλο πράγμα η υφασμάτινη που αποτελείται από ένα ύφασμα μόνο και αν νοτίσει χάνει την αποτελεσματικότητά της κι άλλο η υφασμάτινη μάσκα που αποτελείται από τρία στρώματα διαφορετικά υφάσματα το καθένα, ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες που είναι πιο αποτελεσματική. Αν έχω τη δυνατότητα να αγοράζω χειρουργικές ή ακόμα καλύτερα μάσκες υψηλής προστασίας ακόμα καλύτερα», σημείωσε.
Σε αντίθετη περίπτωση προέτρεψε οι πολίτες να έχουν 3-4 υφασμάτινες μάσκες να τις πλένουν και όταν νοτίζουν να αντικαθίστανται. Παρακάλεσε μάλιστα να μην αγοράζουμε μάσκες με βαλβίδα. «Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις μάσκες στον κορωνοϊό, είναι μάσκες επαγγελματικές για την σκόνη». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο στην αρχή της πανδημίας υπήρχε έλλειψη χειρουργικών μασκών, αλλά πλέον υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Διευκρίνισε δε ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ο κόσμος στον τρόπο που χρησιμοποιεί τις μάσκες μιας χρήσης.