Μετάλλαξη Όμικρον: Η αλλαγή στρατηγικής και τα μέτρα που επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους
Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει όλες τις προβλέψεις των ειδικών αλλά και τον σχεδιασμό των κυβερνήσεων, καθώς η εν λόγω παραλλαγή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επικράτησε στην κοινότητα κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία αλλά και την αύξηση σε θανάτους.
Από επιστημονικής πλευράς, λοιπόν, η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον έχει καταρρίψει μέχρι στιγμής πολλά από τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι ειδικοί έβλεπαν μέχρι 12.000 κρούσματα στις αρχές του Ιανουαρίου και περίπου 20.000 κρούσματα στα τέλη του ίδιου μήνα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ήδη τις πρώτες ημέρες του νέου έτους αγγίξαμε δύο φορές τα 50.000 κρούσματα.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης είχε αναφέρει πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου με 52.000 κρούσματα κορονοϊού, ωστόσο με βάση το ρεκόρ μολύνσεων που σημειώθηκε στις 4 Ιανουρίου, δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να έρθει πολύ νωρίτερα.
Αλλαγή στρατηγικής έφερε η παραλλαγή Όμικρον
Εκτός όμως από τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών, η παραλλαγή Όμικρον έχει αναγκάσει την ελληνική αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν τη στρατηγική τους.
Κι αυτό γιατί πλέον πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν και εμβολιασμένους πολίτες, ενώ στις αρχές Δεκέμβρη –πριν δηλαδή την άφιξη της παραλλαγής – βασική γραμμή ήταν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία.
Τα μέτρα που αφορούν τους εμβολιασμένους
Άλλωστε οι ελευθερίες των ανεμβολίαστων έχουν περιοριστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό πουua ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εμποδιστούν περισσότερο, καθώς το μόνο μέτρο που δεν έχει ληφθεί είναι η απαγόρευση τους από τους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση.
Το μέτρο αυτό πάντως βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν.
Πάντως με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα φαίνεται πως έχουν αρχίσει και πιέζονται και οι εμβολιασμένοι.
Καταρχήν το πιστοποιητικό εμβολιασμού πλέον θα λήγει για όλους στους επτά μήνες, πράγμα που σημαίνει πως ο χαρακτηρισμός «πλήρως εμβολιασμένος με δύο δόσεις» δεν θα ισχύει, καθώς όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις θα πρέπει σύντομα να κάνουν και την αναμνηστική, αλλιώς αν περάσουν οι επτά μήνες θα έχουν τις ίδιες απαγορεύσεις με τους ανεμβολίαστους καθώς θα απενεργοποιηθεί η ισχύ του πιστοποιητικού τους.
Η απαγόρευση στην εστίαση και η επιβολή ωραρίου λειτουργίας ήταν ένα σημαντικό μέτρο για να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη πορεία της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και να μην «μεταπηδήσει» ο ιός από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες.
Ωστόσο τα μέτρα σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής, των καθήμενων και του ωραρίου λειτουργίας αφορά αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, μιας και μόνο εκείνοι έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των μαγαζιών.
Το ίδιο ισχύει και με τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία έβαλαν λουκέτο, καθώς πλέον το κλειδί στην πόρτα θα πρέπει να μπαίνει ακριβώς τα μεσάνυκτα.
Ένα προνόμιο ακόμη που είχαν οι εμβολιασμένοι και αφορούσε την παρακολούθηση αγώνων δεν ισχύει με τις νέες εισηγήσεις, καθώς οι φίλαθλοι δεν μπορούν πλέον να πάνε στο γήπεδο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί στα μέσα Ιανουαρίου όπου και λήγουν τα νέα μέτρα.
Τέλος «μέτρα ασφαλείας» ελήφθησαν και για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test όποτε υπάρχει κάποιο κρούσμα στην τάξη.
Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε ώστε να συνεχίσει η λειτουργία των τμημάτων με ασφάλεια, αλλά και οι ίδιοι να μπορούν να ελέγχουν αν έχουν κολλήσει τον ιό ή όχι.
Γιατί «περιορίζονται» και οι εμβολιασμένοι
Η κυβέρνηση εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και γνωρίζοντας πως η παραλλαγή Όμικρον δεν «αναγνωρίζει» εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, πλέον έχει προχωρήσει σε μέτρα που αφορά το σύνολο του πληθυσμού.
Άλλωστε τα επιστημονικά δεδομένα συγκλίνουν στο γεγονός πως η παραλλαγή Όμικρον φέρνει αφενός αύξηση των επαναμολύνσεων, αφετέρου πλήττει και εμβολιασμένους, οι οποίοι βέβαια έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, πόσω μάλλον αν έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.