Μετάλλαξη κορονοϊού: Παγκόσμια ανησυχία - Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ [vids]
Η επιτροπή εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει σήμερα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, τα οποία προκαλούν ανησυχία στις Αρχές σε όλο τον κόσμο, όπου ο αγώνας κατά της αναζωπύρωσης της πανδημίας της COVID-19 εντείνεται με περιοριστικά μέτρα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και εκστρατείες εμβολιασμού.
H αναζωπύρωση του ιού πλήττει και την Κίνα, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, αλλά σήμερα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 στο έδαφός της από τον περσινό Μάιο.
https://www.youtube.com/watch?v=FXDtBTO_rug
Την ίδια ώρα, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού και το νοτιοαφρικανικό, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα μεταδοτικά, εξαπλώνονται: ο αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί πλέον το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία ανέρχεται σε 50, ενώ αυτών στις οποίες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική ανέρχεται σε 20, υπολογίζει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι αριθμοί αυτοί υπολείπονται μάλλον των πραγματικών.
Επιπλέον, ένα τρίτο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, προερχόμενο από την Αμαζονία της Βραζιλίας, την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε η Ιαπωνία, αναλύεται και θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος κάνει λόγο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».
Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, η οποία συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, συνεκλήθη τώρα δύο εβδομάδες νωρίτερα για να συζητήσει για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού. Αναμένεται να ανακοινωθούν συστάσεις για τον ΠΟΥ και τις χώρες μέλη του οργανισμού, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021, στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
https://www.youtube.com/watch?v=t0G3sAHQegc
Εμπειρογνώμονες στην Κίνα
Ένα νέο κύμα της επιδημίας έχει εμφανιστεί σχεδόν παντού στον κόσμο. Η Κίνα, όπου η επιδημία εμφανίστηκε στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε ότι το 24ωρο που πέρασε κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 εδώ και οκτώ μήνες. Αυτός καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου πολλές πόλεις τέθηκαν πρόσφατα σε καραντίνα μετά την εμφάνιση εστιών κρουσμάτων. Οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν επίσης 138 νέα κρούσματα κορονοϊού, με αυτόν να είναι ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα από τον Μάρτιο.
Ο νέος αυτός θάνατος ανακοινώθηκε στην Κίνα την ώρα που ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε στην Ουχάν, την πόλη στο κεντρικό τμήμα της Κίνας στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.
Η ομάδα αυτή, η οποία αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων εθνικοτήτων, θα ερευνήσει για την πηγή προέλευσης της COVID-19, μόλις τα μέλη της ολοκληρώσουν την περίοδο της καραντίνας δύο εβδομάδων στην οποία τέθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους.
https://www.youtube.com/watch?v=lfc4bsycAjE
Σαρώνει την Ευρώπη ο ιός
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η Βρετανία, η οποία θρηνεί τα περισσότερα θύματα στη γηραιά ήπειρο με σχεδόν 85.000 νεκρούς από την COVID-19 και έχει επιβάλλει νέο lockdown εξαιτίας της διάδοσης ενός παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που θεωρείται πιο μεταδοτικό, ανακοίνωσε στις 13 Ιανουαρίου 1.564 θανάτους από COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, με τον αριθμό αυτόν να αποτελεί τον υψηλότερο που καταγράφει η χώρα από τότε που ενέσκηψε η πανδημία.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι καταφεύγει σε ένα νέο γενικό lockdown, καθώς ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα με περισσότερα από 10.500 νέα κρούσματα να καταγράφονται το 24ωρο της Τρίτης 12 Ιανουαρίου μεταξύ των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της.
Στη γειτονική Ισπανία, όπου ανακοινώθηκε ότι σχεδόν 39.000 νέα κρούσματα είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο, η υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Καρολίνα Νταρίας έκανε λόγο για μια κατάσταση «ακραίου κινδύνου».
Παράλληλα στην Ιταλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 30 Απριλίου, ενώ η Γαλλία κρατάει την ανάσα της καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η διάδοση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού.
Την ίδια ώρα στην Αφρική, η Τυνησία ξανατέθηκε σε καραντίνα για 4 ημέρες, από σήμερα ως την Κυριακή, για να επιβραδύνει την εξάπλωση της COVID-19 που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.
Επίσης στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, η Μοζαμβίκη ανακοίνωσε ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει για υγειονομικούς λόγους εξαιτίας μιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.