Μετάλλαξη κορονοϊού: Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Κικίλιας με Τσιόδρα, Αρκουμανέα και Μαγιορκίνη
Η σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.
Σε αυτήν θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και επιστημονικός συντονιστής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει ότι ανησυχία προκαλεί κυρίως το βραζιλιάνικο μεταλλαγμένο στέλεχος, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό να έχει δώσει εξελικτικό πλεονέκτημα στον ιό ώστε να ξεπερνά την ανοσιακή απόκριση όσων έχουν ήδη νοσήσει.
Στη χώρα μας έχει εντοπιστεί το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο πιθανολογείται ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Μεταξύ των περιστατικών που έχουν εντοπιστεί είναι τουλάχιστον δύο τα οποία δεν συνδέονται με ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το παρακολουθούμε. Δεν το υποτιμάμε. Αλλά δεν είναι κάτι που εμένα προσωπικά θα με ανησυχούσε ιδιαίτερα», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.
Σχετικά με τον κίνδυνο οι μεταλλάξεις να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ο καθηγητής απαντά: «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά πολύ μικρός και σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταβλητότητα του ιού στο γονίδιο που στοχεύει το εμβόλιο είναι αρκετά περιορισμένη, αλλά αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει όταν υψωθεί μεγαλύτερο ανοσολογικό τείχος στον γενικό πληθυσμό».
Οσο περνάει ο χρόνος από την αρχή της πανδημίας, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις θα παρατηρούμε σε σχέση με τα αρχικά στελέχη, οπότε είναι κάτι αναμενόμενο. Η εντονότερη εργαστηριακή επιτήρηση παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο, καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.