Μετάλλαξη Δέλτα: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη καθώς είναι σε αυξημένο ρίσκο λόγω της επέκτασης της μετάλλαξης «Δέλτα» άφησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Όποια περιοχή βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση έχει αυξημένο ρίσκο και γι αυτό ζητήσαμε μια επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«H παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση και ανησυχία γιατί είναι 50%-60% πιο μεταδοτική από την βρετανική» εξήγησε για την μετάλλαξη «Δέλτα» ο κ. Αρκουμανέας. Όπως είπε μάλιστα «αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι κυρίαρχη στην Ευρώπη και πιθανότατα και στη χώρα μας».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι λύση είναι τα εμβόλια για τα οποία τόνισε ότι είναι ασφαλή καθώς έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις σε όλο τον κόσμο με απειροελάχιστα προβλήματα.
«Μη εμβολιασμένοι ή περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα» επανέλαβε ο κ. Αρκουμανέας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε, επίσης, «πιθανό να υπάρχουν και άλλα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα» στην Ελλάδα με αφορμή τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.
Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και απάντησε «με καινούργια δεδομένα παίρνεις καινούργιες αποφάσεις» συμπληρώνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο θα συμβεί «αν χρειαστεί που ελπίζω να μην χρειαστεί και ο μόνος τρόπος να μην χρειαστεί είναι να κάνουμε εμβόλιο».
«Είναι στο χέρι μας αυτή τη στιγμή να πάμε όποιοι δεν έχουμε εμβολιαστεί για να μην έχουμε ξανά μέτρα, lockdown κ.α.» συμπλήρωσε ο κ. Αρκουμανέας.
Θα πλήξει νέους και ανεμβολίαστους - Μόνο όπλο ο πλήρης εμβολιασμός
O καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες, και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε, τονίζοντας ότι το μοναδικό μας όπλο -μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία- για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μειωμένος εμβολιασμός, με μία δόση, παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», συμπλήρωσε ο κ. Σουρβίνος.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική, αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.
Τέλος, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.
18 νέα κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα
Tη γονιδιωματική ανάλυση σε 564 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021, ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Από τον έλεγχο των 564 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC και 155 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 326 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 305 αφορούν στο Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), 3 αφορούν στο B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) και 18 αφορούν στο B.1.617.2 (VOC-21APR-02), δηλαδή την ινδική μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία αριθμεί συνολικά 29 κρούσματα μέχρι και τις 16 Ιουνίου.
Σημειώνεται πως τα 15 από τα 18 στελέχη, που εντοπίστηκαν το διάστημα 11 Μαΐου – 16 Ιουνίου, αφορούν δείγματα από το Ηράκλειο Κρήτης, ένα δείγμα προέρχεται από την Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, ένα από τη Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 από πύλη εισόδου (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος)