Μεταλλάξεις κορονοϊού: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων - Πιθανή η αναθεώρηση των μέτρων
Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες είναι αυξημένος, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα μας, καθώς, μετά την Αθήνα και την Κρήτη, έχουν εντοπιστεί «ύποπτα» κρούσματα του στελέχους αυτού και στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία, με αποτέλεσμα να επανεξετάζεται το σχέδιο της περαιτέρω άρσης περιοριστικών μέτρων ενώ δεν αποκλείεται να αρθούν και μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και αφορούν στο λιανεμπόριο και το άνοιγμα των σχολείων.
Η χθεσινή φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «αν χρειάζεται αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας, δεν θα διστάσουμε» αποτυπώνει την εγρήγορση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Μάλιστα, η Επιτροπή των επιστημόνων σήμερα Τετάρτη θα εξετάσει ενδελεχώς τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και την ερχόμενη Παρασκευή θα δώσει την εισήγησή της στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στρατηγική που προτείνει να ακολουθηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα επρόκειτο να ανοίξουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα OPAP Play), ενώ οι επόμενες δραστηριότητες όπως οι σχολές οδηγών και τα κέντρα τατουάζ πάνε πίσω, όπως επίσης απομακρύνεται η άρση των περιορισμών για κυνήγι και ψάρεμα, μετακινήσεις από νομό σε νομό, άνοιγμα χιονοδρομικών κέντρων, και η λειτουργία Πανεπιστημίων και εστίασης.
Μπορεί να αρθεί και η απόφαση για τα σχολεία
Εξάλλου μιλώντας στον Ant1 ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι η απόφαση για το άνοιγμα για τις υπόλοιπες βαθμίδες στα σχολεία είναι ειλημμένη αλλά εφόσον αξιολογηθούν τα δεδομένα και διαπιστωθεί αυξημένη δυναμική της νόσου η απόφαση μπορεί να αλλάξει. Πρόσθεσε δε ότι θα αξιολογηθεί μια σειρά παραγόντων όπως ο αριθμός των τεστ σε σχέση με τα θετικά κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, η επάρκεια στις ΜΕΘ κα.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που μίλησε το πρωί της Τετάρτης στον Ant1 ερωτηθείς για τις αποφάσεις σχετικά με τα σχολεία είπε ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος που νοσεί και ο ίδιος από κορονοϊό, μιλώντας χθες στο Mega εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα αυξημένα κρούσματα της Τρίτης και συνέστησε συνεχή επαγρύπνηση.
«Αν έχει συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που περιμέναμε. Κάθε Τετάρτη αναλύονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και κάθε Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε και τα δεδομένα της Τετάρτης.
«Αν η τάση είναι αυξητική, πρέπει να ενεργήσουμε πριν φτάσουμε σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Η γρήγορη δράση είναι η πιο αποτελεσματική», συμπλήρωσε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφόσον συνεχίσει η αυξητική τάση, να γίνει συζήτηση για αναθεώρηση μέτρων που έχουν ήδη αρθεί.
Για την ανησυχία που προκαλούν στους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλά και οι εικόνες συνωστισμού, μίλησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο».
Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις. Είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται». Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.
Ειδικά για τις μεταλλάξεις, εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους, καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.
Σαρηγιάννης: Αχίλλειος πτέρνα τα ΜΜΜ - Οι διασωληνώσεις μπορεί να φτάσουν τις 600 τον Μάρτιο
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε στα αυξημένα καταγεγραμμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 του τελευταίου 24ώρου και τόνισε πως «ήταν κάτι που περιμέναμε».
Χαρακτηριστικά, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, την Τρίτη (26/01), ο Σαρηγιάννης συνέδεσε την άνοδο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού με την αύξηση της κινητικότητας μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, επισημαίνοντας πως «είναι λογικό αποτέλεσμα».
Παράλληλα, τόνισε πως τον ανησυχεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λέγοντας πως τα ΜΜΜ είναι μια «αχίλλειος πτέρνα», ενώ πρόσθεσε πως «αν δεν γεννήσουμε λεωφορεία, μπορούμε να μειώσουμε το ιικό φορτίο σε αυτά» με καλύτερο αερισμό.
Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για σωστή χρήση της μάσκας, ενώ δεν πρέπει να μιλάμε δυνατά, να τραγουδάμε ή να φωνάζουμε όσο τη φοράμε.
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο Σαρηγιάννης επισήμανε πως είναι κάτι που απασχολεί τους ειδικούς, ενώ σημείωσε ότι «ευτυχώς είμαστε ακόμα στην αρχή».
Μάλιστα, ο ίδιος προβλέπει πως ενώ έχουμε αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας, με την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να φτάνει το 48%, από τα μέσα Μαρτίου είναι πιθανό να καταγραφεί νέα αύξηση, με τις γεμάτες κλίνες να αγγίζουν και πάλι τις 600.