Μετά από δύο χρόνια πολέμου, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Ουκρανία
Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κατάσταση για το Κίεβο έχει αρχίσει να φαίνεται πάρα πολύ δύσκολη.
Η αντεπίθεση της περασμένης χρονιάς είχε αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει τις επιτυχίες του 2022 και να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από τις κατειλημμένες περιοχές στα νότια και τα ανατολικά.
Όμως, οι ελπίδες διαψεύστηκαν και αυτή τη στιγμή το Κίεβο βλέπει τη στήριξη των συμμάχων να μειώνεται, ενώ υπάρχει έλλειψη προσωπικού και πυρομαχικών στο στρατό της χώρας.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στην κορυφή. Η ηγεσία βρίσκεται στο απόλυτο χάος, με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αντικαθιστά τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, εν μέσω διαφωνιών για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και της υψηλής δημοτικότητας που απολαμβάνει ο Ουκρανός στρατηγός.
Πιο αναλυτικά, στο επίκεντρο των προβλημάτων της Ουκρανίας βρίσκεται η μείωση της διεθνούς βοήθειας, παρότι πριν από μερικές ημέρες το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε, μετά από πολλές αντιρρήσεις, το πακέτο στήριξης σε κάποιες χώρες, που προβλέπει και 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία.
Στο μεσοδιάστημα, ο στρατός της χώρας αντιμετώπισε τεράστιες ελλείψεις σε πυρομαχικά, αλλά και σε όπλα και σε άρματα μάχης. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα προβλήματα στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Μία από τις βασικές διαφωνίες του Ζελένσκι με τον Ζαλούζνι ήταν η στρατολόγηση, με τον στρατηγό να ζητά επιστράτευση και τον Πρόεδρο να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια απόφαση στην κοινωνία.
Βέβαια, όπως επισημαίνουν αναλυτές, η αντικατάσταση του Ζαλούζνι δεν άρεσε στον ουκρανικό στρατό, ούτε στην κοινωνία, καθώς ήταν ένας πολύ δημοφιλής στρατηγός, με ποσοστά υψηλότερα ακόμα και από του Ζελένσκι…
Τα προβλήματα με τον εφοδιασμό έχουν τεράστιες συνέπειες στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Η Ουκρανία παλεύει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις, ειδικά σε κάποιες περιοχές του Ντονιέτσκ.
Αυτό δε σημαίνει ότι και η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει τεράστιες απώλειες στα πεδία των μαχών. Η διαφορά είναι ότι η Ρωσία – με μεγαλύτερη οικονομία και πληθυσμό – έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει καλύτερα τις απώλειες. Ο Πούτιν έχει βάλει την οικονομία να δουλεύει για τον πόλεμο αυξάνοντας την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, σε μία κίνηση όμως που μακροπρόθεσμα θα βλάψει την οικονομία, αλλά βραχυπρόθεσμα λειτουργεί υπέρ του πολέμου.
Το μόνο σημείο στο οποίο φαίνεται να επικρατεί η Ουκρανία είναι η Mαύρη Θάλασσα, καθώς έχει αυξήσει σημαντικά τις επιτυχημένες επιθέσεις κατά ρωσικών πλοίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, το 20% του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα έχει καταστραφεί από τις επιθέσεις των Ουκρανών. Και, μάλιστα, η εκτίμηση αυτή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πάντως, εν αναμονή της σημαντικής αμερικανικής βοήθειας που πέρασε από το Κογκρέσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ελπίζουν ότι η εικόνα στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας μπορεί να αλλάξει…