Νέα διάσταση στο θρίλερ με τη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι ήρθε να δώσει η αποκάλυψη πως στο σπίτι του 31χρονου βρέθηκε μία συσκευή, με την οποία γίνεται εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ, ο Μπάμπης και ολόκληρη η «παρέα των κυνηγών» -μεταξύ των οποίων και ο κρεοπώλης που έχει συλληφθεί για το έγκλημα- ήταν γνωστοί στην περιοχή ως «κυνηγοί θησαυρών». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την κατάθεση του κρεοπώλη, ο Μπάμπης ήθελε να αγοράσει ένα ακριβό μηχάνημα για να κάνει ανασκαφές στην περιοχή για... κρυμμένους θησαυρούς.
Με την ίδια λογική, ο Μπάμπης Κούτσικος ασχολείτο και με την εξόρυξη κρυπτονομίσματος, μία διαδικασία που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα αν και τα οφέλη είναι αμφιλεγόμενα.
Το Flash.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον ειδικό στα θέματα τεχνολογίας, Δημήτρη Φαρμάκη, επαγγελματία στους χώρους των Esports και του Web3, ο οποίος και μας κατατόπισε σχετικά με το τί ακριβώς είναι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και πώς λειτουργούν τα «μηχανάκια», όπως αυτό που βρέθηκε στο σπίτι του 31χρονου στο Μεσολόγγι.
Πώς «κόβεται» το κρυπτονόμισμα
«Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Αν έχεις μία σταθερή παροχή ρεύματος και έναν ισχυρό υπολογιστή, μπορείς να κάνεις mining κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία διαδικασία, όπου βάζεις το ‘μηχανάκι’ στην πρίζα, το οποίο προχωρά στην επίλυση κάποιων περίπλοκων αλγοριθμικών ακολουθιών, με το δίκτυο του Bitcoin (ή κάποιο παρόμοιο δίκτυο) να σε ανταμείβει με ένα μέρος από το κρυπτονόμισμα».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Φαρμάκη, πρόκειται για μία αρκετά ενεργοβόρα διαδικασία, η οποία αν τη δοκιμάσεις στο σπίτι σου δεν θα δεις κάποιο μεγάλο οικονομικό όφελος. «Στο εξωτερικό υπάρχουν φάρμες mining όπου υπάρχουν πολλές μηχανές εξόρυξης, οι οποίες λειτουργούν μαζί με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος. Οι μεγαλύτερες φάρμες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κίνα αλλά και στην Ισλανδία, λόγω του ψυχρού κλίματος, που διευκολύνει τη διαδικασία».
Όσον αφορά τα μέρη μας, ο Δημήτρης Φαρμάκης επισημαίνει πως επειδή το οικιακό mining δεν έχει μεγάλο κέρδος, πιο διαδεδομένες είναι οι αγορές ή ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, σε ένα είδος «casual trading».
Πώς λειτουργούν τα «μηχανάκια» εξόρυξης crypto
Πρόκειται ουσιαστικά για (συνήθως μικρές) συσκευές, που μοιάζουν με ρούτερ, που έχουν ενσωματωμένα ισχυρά υπολογιστικά συστήματα για να επιλύουν δύσκολες μαθηματικές εξισώσεις. Όσο μεγαλύτερη η ισχύς τους, τόσο μεγαλύτερη η ανταμοιβή σε crypto προς τον χρήστη.
Μία τέτοια συσκευή mining στην ελληνική αγορά κοστίζει (η φθηνότερη) γύρω στα 2.000 ευρώ (τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχαν στο Διαδίκτυο και προσφορές σε τριψήφιο ποσό), με την ισχύ τους να είναι γύρω στα 3.000 Watt. Το να έχεις όμως μία τέτοια συσκευή, συνδεδεμένη συνέχεια στην πρίζα (γιατί αλλιώς πώς θα γίνουν οι υπολογισμοί) έχει και το τίμημά της κάτι που καταλαβαίνει κάθε επίδοξος miner όταν του έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος.
«Είναι αλήθεια πως κοστίζει πολύ σε ρεύμα το mining», σημειώνει ο Δημήτρης Φαρμάκης. «Μάλιστα, ενώ όταν είχε πρωτοεμφανιστεί το Bitcoin μπορούσες να κερδίζεις ένα κρυπτονόμισμα την εβδομάδα -δουλεύοντας τον εξορυκτή 24 ώρες το 24ωρο- πλέον η αντιστοιχία είναι ένα Bitcoin τον... χρόνο».
Έτσι, αυτομάτως η εξόρυξη κρυπτονομίσματος αποτελεί όχι μόνο μία χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία αλλά και καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για την τσέπη ενός και μόνο ανθρώπου.
Τέλος, όσον αφορά τη συγκεκριμένη συσκευή που βρέθηκε στο σπίτι του Μπάμπη Κούτσικου, αναφορές από ειδικούς στα κανάλια έκαναν λόγο πως επρόκειτο για εξορυκτή Helium και όχι Bitcoin.
Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Φαρμάκης, δεν εξορύσσονται με τον ίδιο τρόπο όλα τα κρυπτονομίσματα. «Εάν όντως πρόκειται για Helium, τότε μιλάμε για μία συσκευή που έκανε εξόρυξη μέσω wireless network και όχι τόσο μέσω ρεύματος».
Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να χαλάει ηλεκτρική ενέργεια για να «κόβει» κρυπτονομίσματα ή μπορεί να προσφέρει δίκτυο σε κάποιους άλλους ανθρώπους για να κερδίζει τα crypto, όπως γίνεται στην περίπτωση του Helium.