Μεσσηνία: Αγροτικό που οδηγούσε 95χρονος «βούτηξε» στο γκρεμό
Στον γκρεμό κατέληξε αγροτικό που οδηγούσε 95χρονος κάτοικος Τραχήλας Δυτικής Μάνης με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.
Το αυτοκίνητο είδε διερχόμενος οδηγός το πρωί της Τρίτης, 23/1, πεσμένο στα βράχια της παραλίας Καταφύγι και ειδοποίησε τις Αρχές. Στην περιοχή στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Πυροσβεστική Καλαμάτας, που ολοκληρώθηκε μεσημεριανές ώρες με την ανάσυρση του πτώματος. Την τελευταία φορά που είδαν τον ηλικιωμένο ήταν το προηγούμενο βράδυ της Δευτέρας.
Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται ως σημείο του τροχαίου δυστυχήματος το 1ο χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Αγίου Δημητρίου - Τραχήλας του Δήμου Δυτικής Μάνης. Το αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 95χρονος, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ξέφυγε της πορείας του και κατακρημνίστηκε από ύψος περίπου 20 μέτρων. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης.
Τα επίσημα στοιχεία των τροχαίων
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το πρώτο 8μηνο του 2023 σε σύνολο 7.416 οδικών τροχαίων ατυχημάτων, 425 άνθρωποι έπεσαν θύματα της επιθετικής οδηγικής συμπεριφοράς και της απροσεξίας στον δρόμο. Ο ίδιος αριθμός αυξημένος κατά έναν (426) αφορούσε τους βαριά τραυματίες, ενώ 8.378 σε αυτά τα τροχαία τραυματίστηκαν ελαφρά.
Όπως επισημαίνει ο Κ. Μαρκουίζος, με τη βελτίωση των εθνικών οδικών δικτύων – με εξαίρεση το κομμάτι Πάτρα – Πύργος και τον ΒΟΑΚ –, η μάστιγα των τροχαίων έχει μεταφερθεί εντός του αστικού ιστού. «Το 85% των τροχαίων, που περιλαμβάνει παρασύρσεις πεζών, συγκρούσεις, λαμβάνουν χώρα μέσα στις πόλεις. Είναι θλιβερό να είναι τα τροχαία η πρώτη αιτία θανάτου σε νεαρές ηλικίες. Το μόνο που μπορεί αριθμητικά να συγκριθεί με τον αριθμό των νεκρών από τα τροχαία είναι οι πνιγμοί. Ακόμη κι εκεί, όμως, οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι».
Η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελούν βασικές αιτίες πρόκλησης ενός οδικού τροχαίου. «Σε αυτά θα πρέπει κανείς να υπολογίσει πως το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι είναι κυρίως αυτοί που προκαλούν τα τροχαία οφείλεται στο ότι η οδηγική συμπεριφορά πολύ συχνά περνάει από γενιά σε γενιά. Είναι τις περισσότερες φορές ανάγωγη και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον ίδιο τον οδηγό και τους συνεπιβάτες του αλλά και τον κόσμο που κυκλοφορεί στον δρόμο».