«Ώρα μηδέν» στη Μέση Ανατολή: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ισραήλ και Ιράν - Χτύπησε η Χεζμπολάχ
Πόλεμος νεύρων από το Ιράν για το πότε θα εξαπολύσει τα αντίποινα στο Ισραήλ. Τι θέση παίρνουν τα υπόλοιπα κράτη. Επίθεση με drones από τη Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ με drones στο Βόρειο Ισραήλ με έναν εξ' αυτών να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους Times of Israel.
H Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τα χτυπήματα ως απάντηση στην εκτέλεση του Φουάντ Σουκρ , του ανώτερου στρατιωτικού διοικητής της οργάνωσης την προηγούμενη εβδομάδα στη Βηρυτό.
Η λιβανική ένοπλη οργάνωση επιβεβαίωσε τα πλήγματα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα πολυαναμενόμενα αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ υψηλόβαθμου διοικητή της την περασμένη εβδομάδα.
Προπαρασκευαστικά πλήγματα;
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Τρίτη (6/8) το μεσημέρι ότι εκτόξευσε drones κατά δύο στρατιωτικών στόχων κοντά στην πόλη Άκρα στο βόρειο Ισραήλ και ότι επιτέθηκε σε όχημα του ισραηλινού στρατού σε άλλη τοποθεσία. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως drones εντοπίστηκαν να εισέρχονται από τον Λίβανο και ένα εξ αυτών αναχαιτίστηκε. Δήλωσε ότι αρκετοί άμαχοι τραυματίστηκαν στην παράκτια πόλη Ναχαρίγια. Σε εικόνες που μετέδωσε το Reuters φαίνεται να έχει σχηματιστεί κρατήρας κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό οδικό άξονα έξω από την πόλη.
Σε ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν γύρω από την Άκρε, αλλά αυτό αποδείχθηκε εσφαλμένος συναγερμός. Δήλωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ισραήλ και Ιράν
Με τεντωμένα νεύρα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή καθώς τελειώνει ο χρόνος της διορίας που έχει θέσει το Ιράν για τα αντίποινα κατά του Ισραήλ. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει ότι η επίθεση θα γινόταν ή τη Δευτέρα (5/8) ή σήμερα Τρίτη (6/8).
Στο Ισραήλ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βρίσκονται σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού», καθώς οι μνήμες από την εκτεταμένη πυραυλική επίθεση τον περασμένο Απρίλιο είναι ακόμα νωπές, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι η σφοδρότητα της επίθεσης του Ιράν τώρα θα είναι μεγαλύτερη και τα πυρομαχικά λιγότερα και ίσως λιγότερα από τα απαιτούμενα για να αναχαιτιστεί το πλήγμα.
Το Ιράν κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και ετοιμάζεται πυρετωδώς για τα αντίποινα στο Ισραήλ με τους Φρουρούς της Επανάστασης να ανακοινώνουν ότι έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς και ότι είναι έτοιμοι να τους εκτοξεύσουν σύντομα με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα.
Τα πιόνια στη σκακιέρα
Όλοι οι μεγάλοι δρώντες στην περιοχή έχουν λάβει θέσεις διπλωματικά και στρατιωτικά και απλά περιμένουν το αν το Ιράν θα πατήσει τη σκανδάλη. Η Αίγυπτος στρέφει τα νώτα της στο Ισραήλ, καθώς ο πρόεδρος Σίσι αρνήθηκε να στηρίξει το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν. Αντίστοιχη στάση κρατάει πλέον και η Ιορδανία, με τον βασιλιά Αμπντάλα να μην είναι διατεθειμένος να διευκολύνει την αεροπορία του Ισραήλ στο να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του χασεμιτικού βασιλείου σε περίπτωση που θα ήθελε να ανταποδώσει τα ιρανικά πλήγματα.
Μόνο η Σαουδική Αραβία φαίνεται να παραμένει -και για προφανείς δικούς της εθνικούς λόγους- στοιχισμένη στο πλευρό του Ισραήλ. Ο πρίγκιπας Σαλμάν φέρεται να έχει διαβεβαιώσει ότι θα αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους που θα κατευθυνθούν προς το Ισραήλ εάν πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας. Προφανώς με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ πετυχαίνει να προφυλαχτεί από το νότο και τα ανατολικά από πιθανά πλήγματα με πυραύλους από τους Χούθι της Υεμένης.
Οι ΗΠΑ αν και δυσφορούν με τη στάση του Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκονται στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ. Αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη πάρει θέση σε στρατηγικά σημεία για να συνδράμουν εάν καταστεί απαραίτητο. Νότια της Κρήτης πλέει ομάδα μάχης με το ελικοπτεροφόρο Wasp και πλοία συνοδείας, ενώ έξω από τις ακτές του Ισραήλ έχουν αναπτυχθεί δυο αντιτορπιλικά Burke εξοπλισμένα με αντιβαλλιστικούς πυραύλους, ενώ άλλα δυο αντιτορπιλικά βρίσκονται στην Ερυθρά θάλασσα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία έτοιμα για να αναχαιτίσουν πυραύλους από την Υεμένη με κατεύθυνση προς το Ισραήλ. Στον κόλπο του Ομάν πλέει ομάδα μάχης με το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ που θα αντικατασταθεί από το αεροπλανοφόρο Λινκον και τα συνοδά του πλοία.
Στήριξη του Ισραήλ ζητά το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας
Την παροχή στρατιωτικής στήριξης στο Ισραήλ, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ.
«Η ιστορική ευθύνη της Γερμανίας για την ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι βεβαίως νομικά δεσμευτική, αλλά κατά την γνώμη μου, σημαίνει φυσικά ότι η Γερμανία θα σταθεί και στρατιωτικά στο πλευρό του εβραϊκού κράτους σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας επίθεσης, όπως αυτή που πιθανόν επίκειται τώρα», δήλωσε ο κ. Σούστερ στο Δίκτυο RND. Το ίδιο είχε ζητήσει ήδη το Σαββατοκύριακο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «υποθετικό ζήτημα» και απέφυγε να απαντήσει. Από την πλευρά του υπουργείου 'Αμυνας, ξεκαθαρίστηκε ότι μια πιθανή συμμετοχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων «δεν τίθεται επί του παρόντος», με τον υπουργό Μπόρις Πιστόριους να αποκλείει σε αυτή τη φάση την αποστολή γερμανών στρατιωτών στην περιοχή.
Μπάιντεν – Χάρις ενημερώθηκαν για την κατάσταση
Το επιτελείο συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ότι παραμένει ασαφές πότε και πώς θα εξαπολύσουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ την επίθεσή τους κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Παράλληλα ενημερώθηκαν για την επίθεση με ρουκέτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ -κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί - και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.
Το μήνυμα Μπλίνκεν στο Ιράν
«Εμπλεκόμαστε σε έντονη διπλωματία -σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο- με ένα πολύ απλό μήνυμα: Όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από την κλιμάκωση, όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.
«Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια», πρόσθεσε.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ εντάσσονται σε μια ευρύτερη διπλωματική προσπάθεια για την αποτροπή της κλιμάκωσης αντιποίνων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο το Ιράν, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αλί Μπαγκερί Κανί.
Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε χθες με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας, ενώ το Κατάρ βρίσκεται επίσης σε επαφή με το αποφασισμένο να απαντήσει Ιράν, που ευελπιστεί να αποσπάσει αύριο Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τη στήριξη των χωρών μελών του οργανισμού, καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.