Μέρκελ: Με φωνάζουν βασίλισσα της λιτότητας - Η βιογραφία της και το παρασκήνιο της ελληνικής κρίσης
H εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την αναμενόμενη βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ, την οποία υπογράφει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, Κάτι Μάρτον.
Μεταξύ των αποσπασμάτων που δημοσιεύονται, γίνεται αναφορλα στο ταξίδι που είχε κάνει η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2012, καθώς και στις αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα για τη λιτότητα και τα μνημόνια.
Η ελληνική κρίση και τα δάκρυα στις Κάννες
«Όταν τελικά ταξίδεψε στην Αθήνα… βίωσε κάτι καινούριο στην πολιτική της καριέρα: τη λαϊκή οργή. Οι Έλληνες ήταν παραταγμένοι στους δρόμους καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή της, φωνάζοντας και κουνώντας πανό: «Μέρκελ δεν σε θέλουμε». Μια ομάδα έκαψε τη σημαία με τη σβάστικα ενώ ένα άλλο όχημα, γεμάτο με ανθρώπους που φορούσαν ναζιστικές στολές, έπεσε πάνω σε αστυνομική κορδέλα. Η Μέρκελ είχε ταραχτεί. Στη Γερμανία η επίδειξη της σβάστικας ήταν ποινικό αδίκημα» αναφέρεται.
Και προστίθεται ότι «Η πίεση του Ομπάμα αύξησε το άγχος της. «Πρέπει να αναλάβεις δράση και να γίνεις πιο αποφασιστική» την παρότρυνε. «Ξόδεψε περισσότερα από το πλεόνασμα της Γερμανίας για δάνεια στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Το 2011 στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες, την είχε πιέσει ξανά: «Έλα τώρα Άνγκελα είσαι η βασίλισσα της Ευρώπης, μπορείς να το κάνεις». Ατάκα στην οποία η ίδια απάντησε πικρόχολα: «Με φωνάζουν βασίλισσα της λιτότητας». Ίσως για πρώτη φορά δάκρυσε σε δημόσιο χώρο, υπενθυμίζοντας στον Ομπάμα: «Δεν είναι δίκαιο. Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω πολιτικά. Η κεντρική μας τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Εσείς οι Αμερικανοί έχετε γράψει το γερμανικό Σύνταγμα. Και μου ζητάς να παραβιάσω τους περιορισμούς στην εκτελεστική εξουσία».
Η Μέρκελ και η διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα
Στη βιογραφία γίνεται αναφορά και για το 2015, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Ο υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης διηγήθηκε πώς το αφεντικό του νικήθηκε από τη Μέρκελ μέσω της «ψυχολογικής χειραγώγησης και της μεγάλης επιμονής: «Η Μέρκελ είχε προτείνει να βρεθούν μετά το επίσημο γεύμα οι δυο τους, ώστε να συζητήσουν το κείμενο του μνημονίου όπως το είχα διαμορφώσει με τις δικές μας προσθήκες και διαφωνίες. Εκείνο το βράδυ το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών τράβηξε πολύ.
Ο Αλέξης όπως μου είπε πίστεψε ότι το τετ-ατ-τετ με τη Μέρκελ θα αναβαλλόταν. Κι όμως η Μέρκελ παρά την εμφανή κούρασή της, τον πήρε σε ένα δωμάτιο συσκέψεων και πέρασε μαζί του ατελείωτες ώρες συζητώντας κάθε πρόταση, κάθε λέξη στο χρωματιστό 27 σελίδων κείμενο που είχα προετοιμάσει. Όταν τελείωσαν η Μέρκελ τον συνεχάρη για το κείμενο εκείνο.Τα συγχαρητήριά της, η εργασιομανία της και η λεπτομερής γνώση του ελληνικού μνημονίου από μέρους της εντυπωσίασαν τον Αλέξη. Η ολονύχτια συνάντηση των δύο ηγετών δεν κατέληξε στη χαλάρωση του γερμανικού φρένου, όπως ήλπιζε ο Τσίπρας, αλλά στη συμφωνία του με τους όρους της Μέρκελ. Το πρωί της 13ης Ιουλίου 2015 η Μέρκελ ανακοίνωνε ότι το Grexit είχε αποφευχθεί».
Ο εξάψαλμος στον Ομπάμα για την παρακολούθηση
Όταν είχε αποκαλυφθεί ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν ακόμη και το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ (ας όψεται ο Έντουαρντ Σνόουντεν) η Μέρκελ θα είχε ψάλει για τα καλά στον Μπαράκ Ομπάμα. Αναφέρει το βιβλίο: «Ως θύμα εντός αστυνομικού κράτους, στο πλαίσιο του οποίου την κατασκόπευε ακόμη και ο συνεργάτης της στο εργαστήριο και στενός φίλος της στην ηλικία των 20 ετών, η Μέρκελ εξοργίστηκε με την αποκάλυψη. Τηλεφώνησε αμέσως στον Ομπάμα και ξέσπασε με έναν ασυγκράτητο «εξάψαλμο», που γινόταν πιο έντονος όταν μιλούσε γερμανικά. “Δε βρισκόμαστε πια στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι φίλοι δεν κατασκοπεύουν τους φίλους”».
Όταν τον Ιούνιο του 2013 ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, το κλίμα ήταν βαρύ. «Όταν ο Ομπάμα έφτασε στην καγκελαρία, η Μέρκελ τον οδήγησε στη βεράντα και του έδειξε το τρένο που έπαιρνε κάθε μέρα για να φτάσει στο εργαστήριο. Εξήγησε αυτό που μάλλον ήταν προφανές στον πρόεδρο: “Ο λόγος που οι Γερμανοί είναι εξοργισμένοι, όπως κι εγώ, είναι ότι μεγαλώσαμε σ’ ένα κράτος επιτήρησης”. (…) Η Μέρκελ δεν κρατούσε κακία ούτε έπαιρνε τα ζητήματα προσωπικά. Ξεπέρασε το γεγονός ότι ο Ομπάμα είχε εγκρίνει την παρακολούθηση του τηλεφώνου της, επειδή έπρεπε να το ξεπεράσει. Αγόρασε ένα καινούργιο κινητό».