Μεράλ Ακσενέρ: Χάσαμε τη μισή Γαλάζια Πατρίδα με τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για ΑΟΖ [vid]
Μεράλ Ακσενέρ: Η Τουρκία «έχασε τη μισή Γαλάζια Πατρίδα» λόγω της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για ΑΟΖ, δήλωσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.
Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Ακσενέρ έδωσε συνέντευξη στο Haberturk ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών στην Τουρκία και κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εχθρική πολιτική κατά της Αιγύπτου, από την οποία επωφελήθηκε η Ελλάδα.
«Τσακωθήκαμε με την Αίγυπτο… ποιος είχε όφελος από αυτό; Η Ελλάδα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «λένε Γαλάζια Πατρίδα και Γαλάζια Πατρίδα.. Αναφέρομαι σε ένα σύστημα που ως Κάλο Κόμμα είπαμε “ναι. Όμως χάθηκε… η μισή ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’».
«Αναφέρεστε στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου;» τη ρώτησε δημοσιογράφος. «Ναι, σε αυτήν αναφέρομαι» απάντησε η Μεράλ Ακσενέρ και διερωτήθηκε «μήπως o κ. Ερντογάν γνωρίζει πώς ιδρύθηκε η Στρατιά του Αιγαίου το 1975;»
https://www.youtube.com/watch?v=y6p5Kfix1mg
Ποια είναι η Στρατιά του Αιγαίου
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, η αποστολή της Στρατιάς του Αιγαίου είναι να προστατεύσει τα δυτικά σύνορα του Αιγαίου, από την απειλή του ελληνικού στρατού στα νησιά.
Από τη μεριά της, η Ελλάδα είναι εναντίον της Στρατιάς του Αιγαίου, καθώς επισημαίνει ότι είναι απειλή για τα ελληνικά νησιά και τα σύνορα, καθώς χαρακτηρίζει ως επιθετικές τις ισχυρές αμφίβιες δυνάμεις της συγκεκριμένης στρατιάς.
Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για ΑΟΖ
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 Ελλάδα και Αίγυπτος κατέληξαν σε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας και ο Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.
Όπως είχαν τονίσει τότε διπλωματικές πηγές, με τη συμφωνία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.