Μεντβέντεφ κατά ΕΕ: Μας μισούν, θέλουν να πλήξουν το ρωσικό λαό
«Πυρά» εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος υποστήριξε σήμερα πως με το έκτο πακέτο κυρώσεων η Ευρώπη «θέλει να πλήξει το ρωσικό λαό».
Μάλιστα, τόνισε πως κινητήρια δύναμη πίσω από τις νέες κυρώσεις είναι «το μίσος».
Ο Μεντβέντεφ έγραψε στο Telegram ότι το πακέτο μέτρων δεν θα επηρεάσει τη ρωσική πολιτική ελίτ και δεν θα αποτελέσει «θανατηφόρο πλήγμα» για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
«Είναι στοχευμένες κατά του λαού της Ρωσίας» έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα που υιοθέτησαν οι «27» έχουν ως στόχο να αναγκάσουν τη ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές στον προϋπολογισμό της.
«Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο; Το ίδιο πράγμα: μείωση των εσόδων για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις κοινωνικές υποχρεώσεις της» έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε επιγραμματικά σε ευρωπαϊκές κυρώσεις σε διάφορους τομείς και στη συνέχεια έγραψε:
«Μας μισούν όλους! Η βάση αυτών των αποφάσεων είναι το μίσος προς τη Ρωσία, τους Ρώσους και όλους τους κατοίκους της χώρας».
Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για τα βαρύτερα μέχρι στιγμής αντίποινα εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, συνοδεύεται από επιπλέον κυρώσεις σε τράπεζες αλλά και έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».