Μένιος Φουρθιώτης: Διευκρινίσεις Βρούτση για τις «καταχρηστικές συμπεριφορές» - Πυρά από τον Γιάννη Ραγκούση [vid]
Απαντήσεις και διευκρινίσεις για την «υπόθεση Φουρθιώτη» έδωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Είχε έρθει με απαράδεκτο τρόπο, με πιέσεις με απειλές στο υπουργείο, όμως οι υπάλληλοι δεν ενέδωσαν» τόνισε σήμερα ο Γιάννης Βρούτσης αποκαλύπτοντας νέες πτυχές του θέματος που έχει προκύψει με τον Μένιο Φουρθιώτη.
Για το πόσα χρήματα πήρε ο κ. Φουρθιώτης, ο πρώην υπουργός Εργασίας δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για 200.000 ευρώ, αλλά είπε: «Νομίζω ότι πήρε τρεις μήνες ποσά που αφορούν τον οικονομικό εισαγγελέα και φρενάρισε ο μήνας Οκτώβριος. Ήταν 70.000-80.000 ευρώ τον μήνα για τον Οκτώβριο που δεν πληρώθηκε», επαναλαμβάνοντας πως είναι θέμα του οικονομικού εισαγγελέα.
Υπογράμμισε επίσης ότι δεν έφυγε από το υπουργείο εξαιτίας του, επισημαίνοντας πως η πολιτική ηγεσία μετά από εκείνον θα κάνει αυτό που πρέπει για να επιστραφούν τα χρήματα.
Αναλυτικά ο κ. Βρούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η ιστορία διαδραματίζεται από τον μήνα Δεκέμβριο. Ως υπουργός, για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης, δείχνουν πώς πρέπει να λειτουργεί ένας υπουργός και πώς με τις ενέργειές του ο Γιάννης Βρούτσης περιφρούρησε και την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό και το δημόσιο χρήμα, γιατί ο Γιάννης ο Βρούτσης δεν δέχτηκε μύγα στο σπαθί του. Έκανα το αυτονόητο, όταν διαπίστωσα καταχρηστικές συμπεριφορές, προσπάθεια υφαρπαγής δημόσιου χρήματος και λειτούργησα όπως θα έκανε οποιοσδήποτε υπουργός. Τα είχα πει αναλυτικά και στη Βουλή και είχαν βγει στη δημοσιότητα, δεν είχαν πάρει όμως τέτοια έκταση τα γεγονότα. Η απάντησή μου στην εφημερίδα Documento περιέγραψε ακριβώς εκείνα τα γεγονότα.
Οι απειλές και οι χαρακτηρισμοί ειπώθηκαν από τον ίδιο, που ποτέ δεν έχω αναφέρει το όνομά του, στην εκπομπή του. Δεν είναι η θεσμική ιδιότητά μου να κατονομάζω. Ο οικονομικός εισαγγελέας, ο οποίος πολύ σωστά η κυβέρνηση πήρε τν πρωτοβουλία να πάει εκεί το θέμα, θα αποκαλύψει τις όλες τις πτυχές.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο, όχι μία, αλλά πολλές φορές είχε έρθει με απαράδεκτο τρόπο, με πιέσεις με απειλές στο υπουργείο, όμως οι υπάλληλοι δεν ενέδωσαν στις τρομακτικές πιέσεις. Οφείλω ένα ευχαριστώ, είδαν τι πήγε να γίνει κι έφεραν το πρόβλημα στο γραφείο μου. Είναι εξαιρετικοί οι υπάλληλοι του υπουργείου. Ήρθε πολλές φορές με αυτή τη συμπεριφορά, απεβλήθη από το υπουργείο Εργασίας όπως έπρεπε να γίνει, από τους αστυνομικούς μου. Όταν έγινε μια φορά αυτό, την ίδια μέρα με κατήγγειλε στην εκπομπή του ότι βιαιοπράγησαν οι αστυνομικοί του Γιάννη Βρούτση. Δεν βγάζεις άκρη τόσο εύκολα όταν κάποιος κρατάει μια κάμερα.
Είναι η απόλυτη διαστρέβλωση αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έφυγα από το υπουργείο λόγω αυτού. Έχει πολύ αργά αντανακλαστικά. »
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε στην ίδια εκπομπή λέγοντας χαρακτηριστικά: «ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, ο κ. Λιγνάδης και ο κ. Φουρθιώτης στην εξουσία».
Κι εξήγησε λέγοντας: «Ο κ. Φουρθιώτης έλαβε ποσά από την περιβόητη λίστα Πέτσα, όχι μόνο από το υπουργείου Εργασίας, ο κ. Φουρθιώτης φυλασσόταν με απόφαση Χρυσοχοΐδη από πλειάδα αστυνομικών. Έχουμε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσοσμη που είναι βέβαιο ότι ήξερε το Μέγαρο Μαξίμου. Επικράτησε σιωπή για πολλά 24ωρα πριν αντιδράσει».
Επίσης διερωτήθηκε δε γιατί η κυβέρνηση δεν αντέδρασε όταν ο κ. Βρούτσης είχε φέρει το θέμα στη Βουλή παρά μόνο όταν το θέμα έγινε γνωστό στη δημοσιότητα και πήρε διαστάσεις; Γιατί δεν πήγατε εσείς προσωπικά ή η κυβέρνηση στον εισαγγελέα για το φαινόμενο «Φουρθιώτη»;» ρώτησε ευθέως τον πρώην υπουργό.
Διπλή έρευνα της Δικαιοσύνης: Στο στόχαστρο η οικονομική δραστηριότητά του αλλά και η καταγγελλόμενη εισβολή του στο υπουργείο Εργασίας
Τα οικονομικά πεπραγμένα του κ. Φουρθιώτη τέθηκαν, ήδη, στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών, καθώς διενεργείται τις τελευταίες ημέρες μεγάλη έρευνα μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της ενοποιημένης Οικονομικής Εισαγγελίας και Εισαγγελίας Διαφθοράς, Χρήστου Μπαρδάκη. Η έρευνα έχει στόχο να εξετάσει εξονυχιστικά τις οικονομικές δραστηριότητες του παρουσιαστή, με έμφαση συγκεκριμένες υποθέσεις και με αρχικό αντικείμενο συγκεκριμένα κακουργηματικού βαθμού αδικήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της απάτης και της απόπειρας απάτης. Μάλιστα, φαίνεται, ήδη, ο κ. Μπαρδάκης, προκειμένου να επισπευσθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, να έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές να εξετάσουν πλήρως όλα τα δεδομένα και να διασταυρώσουν στοιχεία ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς η οικονομική δυνατότητα και η φορολογική εικόνα που εμφανίζει ο ελεγχόμενος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Οικονομική Εισαγγελία θα αποτιμήσει τα πεπραγμένα του κ. Φουρθιώτη, ώστε να αποφανθεί εάν προκύπτει η διάπραξη οικονομικών αδικημάτων. Ο φάκελος των υπό διερεύνηση θεμάτων της Οικονομικής Εισαγγελίας αφορά και τις καταγγελίες του κ. Βρούτση ως προς το σκέλος της καταγγελόμενης απάτης ή απόπειρα απάτης που συνίσταται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Παράλληλα, μετά από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για συγκεκριμένα αδικήματα που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από τον παρουσιαστή με βάση όσα ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Εργασίας ότι έλαβαν χώρα εντός του υπουργείου πριν μερικούς μήνες.
Η εντολή της κ. Παπαγεωργακοπούλου αφορά, συγκεκριμένα, τα αδικήματα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της απόπειρας εκβίασης με αφορμή τις δηλώσεις-καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ότι ο παρουσιαστής εισέβαλε με «μπράβους» στο υπουργείο και απειλούσε υπαλλήλους επί πέντε ώρες.
Ακόμη ένα αδίκημα που τίθεται υπό έρευνα, με εισαγγελική παραγγελία, είναι αυτό της απόπειρας παράνομης βίας που αφορά την καταγγελόμενη συμπεριφορά του Μένιου Φουρθιώτη στο υπουργείο Εργασίας. Η διενέργεια αυτής της έρευνας ανατέθηκε στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας, υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Χάιδως Ζουγρή.