Guardian: «Άνοιγμα» Μενδώνη για ελληνικούς «θησαυρούς» αν επιστραφούν τα Γλυπτά
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «γεμίσει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επανενωθούν στην Αθήνα, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον Guardian στο τέλος μιας σημαντικής χρονιάς για την εκστρατεία και την ανάκτηση των αριστουργημάτων του 5ου αιώνα π.Χ., η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε ότι οι αίθουσες του βρετανικού Μουσείου που φιλοξενούν τα ελληνικά εκθέματα δεν θα αδειάσουν ποτέ.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη
«Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστραφούν, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διοργανώσει εκ περιτροπής εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα κάλυπταν το κενό» ανέφερε η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Σε ερώτηση εάν το Λονδίνο είχε ζητήσει συγκεκριμένα έργα, η κα Μενδώνη επέμεινε ότι οι συνεχιζόμενες συζητήσεις δεν είχαν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα».
Ωστόσο για πρώτη φορά έδωσε μια γεύση από το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα με σκοπό να αντισταθμίσει την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείου καθώς, σύμφωνα με την υπουργό οι αρχαιότητες που θα αποσταλούν θα αποτελέσουν εξίσου πόλο έλξης.
«Θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρούν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου». Ωστόσο προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία και όλα τα στοιχεία της θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».
Από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για πολιτιστική ανταλλαγή, αρκετοί άρχισαν κάνουν εικασίες γύρω από τα εκθέματα που θα μπορούσαν να σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο. Μεταξύ αυτών, μεγάλη συζήτηση έγινε και για τη Μάσκα του Αγαμέμνονα - η χρυσή νεκρική μάσκα που περιγράφεται από ορισμένους ιστορικούς ως «Μόνα Λίζα της προϊστορίας».
Σε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από την οξύτητα που έχει κυριαρχήσει και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να μιλούν για «μια εταιρική σχέση» που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση «win-win» για την επίλυση της διαμάχης.
Τι λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου
Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ανταποκρινόμενος στην προσπάθεια της Αθήνας να επανενώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έχει εμφανιστεί πιο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα κατά μέτωπο από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία», είπε ο Όσμπορν στους βουλευτές στην επιτροπή πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού τον Οκτώβριο. «[Ένας] που θα σήμαινε αντικείμενα από την Ελλάδα να έρχονται εδώ, αντικείμενα που δυνητικά δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα πριν και σίγουρα δεν έχουν δει ποτέ πριν, και αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα που ενδεχομένως να ταξιδεύουν στην Ελλάδα».
Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου περιλαμβάνει σχεδόν τη μισή ζωφόρο του Παρθενώνα μήκους 160 μέτρων που απεικονίζει την πομπή προς τα Παναθήναια προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, καθώς και 15 γλυπτά πάνελ και 17 αετώματα που ήταν μέρος της μοναδικής διακόσμησής του. .
Η Μενδώνη, η οποία έχει επανειλημμένα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει για δανεισμό θησαυρών που λεηλατήθηκαν εξαρχής, πρόσθεσε: «Ο Παρθενώνας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με την παγκόσμια σημασία του… απαιτεί την ακεραιότητά του».
«Καμία συζήτηση για ίδρυση παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου»
Αρνήθηκε ότι οι συζητήσεις για την ίδρυση παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησαν. «Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση», είπε η Μενδώνη.
Ενώ ο Μητσοτάκης είπε ότι η πρόοδος ήταν πιο αργή από όσο θα ήθελε, πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι το ηθικό επιχείρημα για την επιστροφή των μαρμάρων τουλάχιστον έχει κερδηθεί. Μια δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο αποκάλυψε ότι το 64% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο τάσσονται υπέρ του επαναπατρισμού.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά του Βρετανικού Μουσείου σε μια περίοδο που όλο και περισσότερα αμφισβητούμενα αντικείμενα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους, η Μενδώνη είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «να κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο διάλογος και πολιτιστική διπλωματία».
Αλλά η Μενδώνη μίλησε επίσης για τη θετική διάθεση πίσω από τη μεγάλη «εθνική υπόθεση» της Ελλάδας.
«Ακόμη και άνθρωποι που για χρόνια αντιτίθενται στην επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα τώρα υποστηρίζουν το αίτημά μας», είπε. «Αν δεν ήμουν αισιόδοξος, δεν θα δούλευα με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης εδώ στην Αθήνα».