Μελέτη του ΥΠΕΚΑ από το 2017 προφήτευε την καταστροφή στη Θεσσαλία
Ως το χρονικό μια προαναγγελθείσας καταστροφής μπορεί να χαρακτηριστεί η μελέτη που εκπόνησε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μόλις το 2017 και προειδοποιούσε για τα επερχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία.
Δυστυχώς οι επιστήμονες αναφέρουν μέσα στην έκθεσή τους – που παρέμεινε στα συρτάρια των υπευθύνων – τα περισσότερα αν όχι όλα τα ονόματα των περιοχών που βούλιαξαν κάτω από τόνους νερού.
Τα τρία σενάρια
Η μελέτη εξέτασε τρία σενάρια βροχοπτώσεων, ένα με συχνότητα 50 ετών, ένα 100 ετών και ένα 1000 ετών. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα και στα τρία αυτά σενάρια τα ρέματα πλημμυρίζουν και το μόνο που αλλάζει είναι το μέγεθος της καταστροφής
Συνολικά ερευνώνται 352 υπολεκάνες στις Λεκάνες Απορροής ρεμάτων Αλμυρού – Πηλίου (50 υπολεκάνες) και Πηνειού (301 υπολεκάνες).
Σίγουρες πλημμύρες σε κάθε περίπτωση
Στην πρώτη περίπτωση οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι ο Ξηριάς, ο Κραυσίδωνας και ο Άναβρος θα υπερχείλιζαν ακόμη κι αν το ελάχιστο ύψος βροχής ήταν περίπου στα 150 χιλιοστά και πως ο Βόλος θα πλημμύριζε από τα νερά τους σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα το σενάριο και το μέγεθος της νεροποντής. Στη μελέτη για τη Λεκάνη Απορροής Πηνειού η μελέτη προβλέπει την πλημμύρα στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και σε περίπου 100 οικισμούς γύρω από τα ρέματα της περιοχής και τον Πηνειό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ.
«Έδειχναν» περιοχές με θύματα
Οι επιστήμονες καθιστούν σαφές πως σε οποιοδήποτε σενάριο βροχής η καταστροφή θα είναι βέβαιη. Μεταξύ των περιοχών που είχε εκτιμηθεί ότι θα πλημμυρίσουν είναι η Αστρίτσα, όπου δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους, το Ριζοβούνι, όπου κτηνοτρόφοι έχουν χάσει χιλιάδες ζώα και τα Μεγάλα Καλύβια, όπου δεκάδες κάτοικοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες.
Αλλά και για την πόλη της Λάρισας οι προβλέψεις ήταν σαφείς. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το ρέμα Κουσμπασανιώτικο αλλά και η κεντρική κοίτη του Πηνειού θα υπερχειλίσουν πλημμυρίζοντας την πρωτεύουσα της Περιφέρειας.
Εάν η τόσο μεγάλη καταστροφή δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, τα έγκαιρα έργα στην περιοχή σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν μειώσει το μέγεθός της. Ενδεχομένως να μην θρηνούσαμε τώρα τόσα θύματα και κτηνοτρόφοι και γεωργοί να μην βρίσκονταν σε απόγνωση.