Μελέτη καταρρίπτει το μύθο για το σεξ και τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας
Η νέα μελέτη παρακολούθησε περισσότερες από 3.200 γυναίκες για περίπου 15 χρόνια.
«Περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών αξιολογεί το σεξ ως πολύ σημαντικό, ανεξάρτητα από την ηλικία τους», επισημαίνει η Δρ. Χόλι Τόμας, επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης.
«Η μελέτη έδειξε ότι σημαντικός αριθμός γυναικών εξακολουθούν να εκτιμούν ιδιαίτερα το σεξ, ακόμη και όταν μεγαλώνουν, και αυτό δεν είναι κάτι αφύσικο», δηλώνει η Τόμας, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
«Αν οι γυναίκες είναι σε θέση να το συζητήσουν με τον σύντροφό τους και να φροντίσουν να κάνουν σεξ που τους είναι ικανοποιητικό και ευχάριστο, τότε είναι πιο πιθανό να το αξιολογήσουν ως ιδιαίτερα σημαντικό όσο μεγαλώνουν», λέει.
«Είναι πραγματικά αναζωογονητικό, το ότι για το ένα τέταρτο των γυναικών το σεξ αποκτά μεγάλη σημασία», σημειώνει η Δρ. Στέφανι Φάμπιον, διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Μελέτες σαν αυτές προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι λανθασμένα θα μπορούσαν να εκλάβουν τη φθίνουσα σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας ως φυσικό μέρος της γήρανσης».
Είναι αλήθεια ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι γυναίκες τείνουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ καθώς μεγαλώνουν. Αλλά οι επαγγελματίες υγείας των γυναικών λένε ότι αυτή η στάση δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα που οι ίδιοι βλέπουν.
«Ορισμένες από τις προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το σεξ παίρνει τον κατήφορο και όλες οι γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για αυτό καθώς μεγαλώνουν», λέει η Τόμας. «Αυτό δεν είναι όμως η ιστορία που ακούω από όλους τους ασθενείς μου».
Το πρόβλημα με τις προηγούμενες μελέτες, είναι ότι πήραν ένα μόνο «στιγμιότυπο» της σεξουαλικής επιθυμίας μιας γυναίκας σε ένα σημείο της ζωής της και το συνέκριναν με παρόμοια στιγμιότυπα στις επόμενες δεκαετίες της ζωής της.
«Αυτός ο τύπος διαχρονικής μελέτης θα έδειχνε απλώς μέσους όρους με την πάροδο του χρόνου», λέει η Τόμας. «Και αν κοιτάς τα πράγματα κατά μέσο όρο, μπορεί να φανεί λανθασμένα ότι όλοι ακολουθούν τον ίδιο δρόμο».
Η μελέτη χρησιμοποίησε έναν διαφορετικό τύπο ανάλυσης που επέτρεψε στους ερευνητές να ακολουθήσουν την τροχιά της επιθυμίας μιας γυναίκας με την πάροδο του χρόνου, επισημαίνει η Τόμας.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταγράψει τρεις διαφορετικούς δρόμους όσον αφορά τα αισθήματα των γυναικών για τη σημασία του σεξ.
Το 28% των γυναικών πράγματι έδιναν λιγότερη αξία στο σεξ καθώς μεγάλωναν. Ωστόσο ένα 27% δήλωσε το ακριβώς αντίθετο, ότι το σεξ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνες στα 40, τα 50 και τα 60 τους.
«Το σεξ θα είναι διαφορετικό», παρατηρεί η Φάμπιον, που είναι διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Γυναικών της Κλινικής Mayo.
«Το σεξ δεν θα είναι το ίδιο στα 40 όπως ήταν στα 20. Δεν θα είναι το ίδιο στα 60 όπως ήταν στα 40. Και δεν θα είναι το ίδιο στα 80 όπως ήταν στα 60».
«Ισως υπάρξουν κάποιες μετατροπές που πρέπει να κάνουμε, αλλά σε γενικές γραμμές οι υγιείς άνθρωποι που είναι σε καλές σχέσεις, παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί».
Οι γυναίκες που στη μελέτη αποδίδουν μεγάλη σημασία στο σεξ, μοιράζονται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υψηλότερη μόρφωση, λιγότερη κατάθλιψη, μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση πριν μπουν στη μέση ηλικία.
«Οι γυναίκες που έκαναν πιο ικανοποιητικό σεξ στα 40 τους είναι πιο πιθανό να έχουν το σεξ σε υψηλή εκτίμηση καθώς μεγαλώνουν», σημειώνει η Τόμας.
Ρόλο παίζουν και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, προσθέτει. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με υψηλότερη μόρφωση πιθανόν να έχουν υψηλότερα εισοδήματα και πιο σταθερές ζωές, με λιγότερο άγχος. «Επομένως, μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στο σεξ καθώς δεν ανησυχούν για άλλα πράγματα».
Οι περισσότερες γυναίκες πάντως ακολουθούν έναν τρίτο δρόμο: εκτιμούν την υγιή σεξουαλική ζωή μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση, αλλά σταδιακά χάνουν το ενδιαφέρον τους στα 50 και τα 60.
Ρόλο σε αυτό παίζουν οι ακόλουθοι τέσσερις παράγοντες:
α) ορμονικές διαταρραχές – προβλήματα υγείας,
β) ψυχολογική κατάσταση,
γ) η απώλεια συντρόφου ή η αλλαγή στη σχέση μαζί του και
δ) οι κοινωνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.