Μεξικό: Ένοπλη επίθεση με επτά νεκρούς σε υδάτινο πάρκο
Επτά άνθρωποι –ανάμεσα τους ένα παιδί– δολοφονήθηκαν χθες Σάββατο από ομάδα ενόπλων που εισέβαλε στο γεμάτο κόσμο υδάτινο πάρκο Λα Πάλμα, στην πολιτεία Γουαναχουάτο στο κεντρικό Μεξικό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Όταν έφθασαν στον χώρο μέλη της αστυνομίας, βρήκαν «κάλυκες και τα πτώματα τριών γυναικών, τριών ανδρών κι ενός παιδιού επτά ετών»· ακόμη «ένας άνθρωπος τραυματίστηκε βαριά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος της Κορτάσαρ, όπου διαπράχθηκε η επίθεση.
Ο ιδιοκτήτης του υδάτινου πάρκου δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι οι ένοπλοι κατέφθασαν στο κέντρο ψυχαγωγίας περί τις 16:30 τοπική ώρα, για να διαπράξουν τη σφαγή.
Οι δράστες κινήθηκαν απευθείας εναντίον συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, εκτέλεσαν τα μέλη της προτού προκαλέσουν καταστροφές στο εμπορικό κατάστημα του κέντρου και πάρουν μαζί τους κάμερες και την οθόνη του κλειστού συστήματος παρακολούθησης, σύμφωνα με τις αρχές.
Επεισόδια σε παραλίες στον Ειρηνικό και Καραϊβική
Είχαν ήδη αναφερθεί κάποια επεισόδια σε παραλίες στον Ειρηνικό και στην Καραϊβική, αλλά αυτή είναι η πρώτη επίθεση σε οικογενειακό κέντρο αναψυχής.
Η βιομηχανική πολιτεία Γουαναχουάτο, άλλοτε ευημερούσα, είναι πλέον ανάμεσα σε αυτές που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα λόγω της δράσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης των καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο και Σάντα Ρόσα ντε Λίμα. Το πρώτο είναι το ισχυρότερο καρτέλ στη χώρα· το δεύτερο, που άρχισε τη δραστηριότητά του κάνοντας κυρίως κλοπές καυσίμων, έχει ενισχυθεί.
Οι περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή γίνονται νύχτα και συνήθως έχουν στόχους μπαρ. Συνήθως οι αρχές τις αποδίδουν σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.
Στόχοι έχουν γίνει επίσης κέντρα αποτοξίνωσης, ιδίως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020 (10 και 24 νεκροί αντίστοιχα).
Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν εξαπολύθηκε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί πάνω από 350.000 δολοφονίες, οι περισσότερες από τις οποίες αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, κατά τα επίσημα δεδομένα.