Μεγάλη Βρετανία: Ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση της ευθανασίας σε Αγγλία και Ουαλία
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί διεξοδικά στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 29 Νοεμβρίου.
Πρόταση νόμου για να επιτρέπεται η ευθανασία σε Αγγλία και Ουαλία κατατέθηκε σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στην βρετανική βουλή.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε γενικές γραμμές όσοι ενήλικες έχουν διαγνωσθεί με ανίατες ασθένειες και ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής τους είναι λιγότερο από έξι μήνες και με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει δύο ανεξάρτητοι γιατροί να γνωμοδοτήσουν υπέρ της ευθανασίας και ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου να υπογράψει ώστε να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων. Οποιοσδήποτε ασκήσει πιέσεις σε ένα άτομο να ζητήσει ευθανασία κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης που φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια.
Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου με επικεφαλής τη βουλευτή των Εργατικών Κιμ Λιντμπίτερ υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τις πιο αυστηρές διασφαλίσεις στον κόσμο βάζοντας τέλος στο χειρότερο σενάριο για τον άνθρωπο, αυτό του φρικτού θανάτου.
Οι υπερασπιστές της καταψήφισης του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Εντ Ντέιβι, ανησυχούν πως κάποιοι ασθενείς θα αισθανθούν ότι τους ασκούνται πιέσεις για να ζητήσουν την ευθανασία τους.
Τέλος Νοεμβρίου η συζήτηση του νομοσχεδίου
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί διεξοδικά στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 29 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις πριν τεθεί σε ψηφοφορία.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση καθώς δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο δε βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το ψηφίσει ή όχι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της ευθανασίας. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες» του νέου νόμου, είπε ο Σερ Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι «πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία. Πάντα όμως υποστήριζα ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις».
Το 2015 είχε έρθει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στην βρετανική βουλή. Το οποίο όμως καταψηφίστηκε με 330 ψήφους ενώ μόλις 118 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ του. Μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας που τότε ήταν απλός βουλευτής των Εργατικών.
Τι είναι ο υποβοηθούμενος θάνατος;
Ο υποβοηθούμενος θάνατος αναφέρεται τόσο στην εθελοντική ενεργητική ευθανασία όσο και στον υποβοηθούμενο από γιατρό θάνατο. Αυτοί οι δύο τύποι υποβοηθούμενου θανάτου διακρίνουν μια διαφορά στο βαθμό συμμετοχής του γιατρού.
Η εθελοντική ενεργητική ευθανασία περιλαμβάνει τον ιατρό να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο αίτημα του ασθενούς να πεθάνει, συνήθως παρέχοντας μια ενδοφλέβια θανατηφόρα ουσία.
Ο υποβοηθούμενος από γιατρό θάνατος σημαίνει ότι το ιατρικό προσωπικό παρέχει στον ασθενή τα θανατηφόρα μέσα για να αυτοκτονήσει, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο ασθενής που τα χρησιμοποιεί.
Ορισμένες χώρες έχουν επίσης επιτρέψει την παθητική ευθανασία, η οποία είναι η απόσυρση ή η αναστολή θεραπειών που διατηρούν τη ζωή, κατόπιν αιτήματος του ασθενούς ή ενός μέλους της οικογένειάς του.
Σε ποιες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η ευθανασία
Η ευθανασία είναι νόμιμη σε πέντε χώρες της Ευρώπης: το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και πιο πρόσφατα τη Γερμανία και την Ισπανία. Οι δύο πρώτες χώρες αναγνωρίζουν ακόμη και αιτήματα ανηλίκων υπό αυστηρές συνθήκες.
Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, στην οποία δίνεται σε κάποιον τα μέσα να τερματίσει τη ζωή του, είναι νόμιμη στην Ελβετία από το 1942, αλλά η ενεργή ευθανασία δεν επιτρέπεται.
Άλλες χώρες όπως η Αυστρία, η Φινλανδία και η Νορβηγία επιτρέπουν την παθητική ευθανασία υπό αυστηρές συνθήκες, όπου όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια μπορούν να αποφασίσουν να μην τους χορηγηθούν θεραπείες που παρατείνουν τη ζωή, όπως τεχνητή διατροφή ή ενυδάτωση.