Μεγάλη Βρετανία: Οι αναταραχές και ο σκοτεινός ρόλος του Έλον Μασκ και των social media
Οι οδομαχίες με βασικό χαρακτηριστικό το φυλετικό μίσος στη Μεγάλη Βρετανία έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Βρετανικής κυβέρνησης και του Έλον Μασκ σχετικά με τις αναταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα με αφορμή την άγρια δολοφονία τριών ανήλικων κοριτσιών από έναν 17χρονο.
Όπως αναφέρεται, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην πυροδότηση των αντιμεταναστευτικών ταραχών που κατακλύζουν αρκετές πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασικός εγκέφαλος πίσω από αυτό φέρεται να είναι ο ιδρυτής της Tesla και του X.
Ο Έλον Μασκ προ ημερών ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι «ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος» ως απάντηση σε κατηγορίες που έκαναν λόγο για τις επιπτώσεις της «μαζικής μετανάστευσης και των ανοιχτών συνόρων». Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ σχολίασε τα λεγόμενα του Μασκ τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό».
Όμως ο Μασκ δεν κρατήθηκε και χαρακτήρισε τον Στάρμερ ως διχαστικό χρησιμοποιώντας μάλιστα το hashtag #TwoTierKier. Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό που διαδόθηκε από συνωμοσιολόγους και λαϊκιστές πολιτικούς, όπως ο Nigel Farage, ότι στη Μεγάλη Βρετανία επικρατεί «αστυνόμευση δύο επιπέδων». Παρομοίασε επίσης τη Βρετανία με τη Σοβιετική Ένωση για την απόπειρα περιορισμού των προσβλητικών χαρακτηρισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η απόφαση του Μασκ, μάλιστα, να ενισχύσει τη ρητορική κατά των μεταναστών υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται στο διαδίκτυο στην υποκίνηση της βίας στον πραγματικό κόσμο - ένα θέμα που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία υποσχέθηκε την Τρίτη να παραπέμψει όσους εμπλέκονται στις ταραχές ενώπιον της δικαιοσύνης.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη το απόγευμα, ένας 28χρονος από το Λιντς συνελήφθη με την κατηγορία για χρήση «απειλητικών χαρακτηρισμών ή συμπεριφοράς με σκοπό την υποκίνηση φυλετικού μίσους» στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις Βρετανικές Εισαγγελικές Αρχές. Οι κατηγορίες αφορούσαν «υποτιθέμενες αναρτήσεις στο Facebook», δήλωσε ο Νικ Πράις, διευθυντής νομικών υπηρεσιών στο CPS.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ταραχοποιοί προκάλεσαν ζημιές σε δημόσια κτίρια, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και πέταξαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών. Πυρπόλησαν επίσης δύο ξενοδοχεία του Holiday Inn στη βόρεια και κεντρική Αγγλία που πιστεύεται ότι στεγάζουν αιτούντες άσυλο που περιμένουν την απόφαση για τα αιτήματά τους. Εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.
Ανησυχία για τον ρόλο των social media
Όπως αναφέρει το CNN, ακόμη και όταν αποδείχθηκε ότι ο 17χρονος που μαχαίρωσε τα τρία ανήλικα κορίτσια δεν ήταν τελικά μετανάστης όπως είχε αρχικά αναφερθεί, η ψευδής είδηση είχε ήδη αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να γραφτούν απόψεις που προκαλούσαν φόβο και τρόμο για εξάπλωση ρατσιστικής βίας.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποίησε το Institute for Strategic Dialogue, λίγες ώρες αφού είχε γίνει το αιματηρό περιστατικό, κυκλοφόρησε ένα ψεύτικο όνομα στο διαδίκτυο για τον φερόμενο ως αιτούντα άσυλο το οποίο αναπαράχθηκε πάνω από 30.000 φορές μόνο στο X από σχεδόν 18.000 μοναδικούς λογαριασμούς.
«Το ψεύτικο όνομα που αποδόθηκε στον δράστη κυκλοφόρησε ταχύτατα, αλλά προτάθηκε στους χρήστες από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο. «Επομένως, οι πλατφόρμες ενίσχυσαν την παραπληροφόρηση σε χρήστες που διαφορετικά δεν θα είχαν εκτεθεί, ακόμη και αφού η αστυνομία είχε επιβεβαιώσει ότι το όνομα ήταν ψευδές».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τα bots, τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται με φορείς που υποστηρίζονται από το κράτος, μπορεί να ενίσχυσαν στη διάδοση ψευδών πληροφοριών.
Αντιμέτωπη με την «διαδικτυακή εγκληματικότητα» η κυβέρνηση
Αν και οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν τις δικές τους εσωτερικές πολιτικές που απαγορεύουν τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας από τις πλατφόρμες τους, αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό να τις εφαρμόσουν.
«Το πρόβλημα ήταν πάντα η επιβολή», είπε στο CNN η Isabelle Frances-Wright, ειδικός στην τεχνολογία στο ISD. «Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και σύγκρουσης, ο τεράστιος όγκος περιεχομένου που υπάρχει δημιουργεί πρόβλημα στα ήδη εύθραυστα συστήματα ελέγχου περιεχομένου τα οποία όμως φαίνεται ότι σιγά σιγά καταρρέουν».
Άλλωστε, ο Μασκ έχει προωθήσει εμπρηστικό περιεχόμενο και στο παρελθόν στο X, την πλατφόρμα που οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τον περασμένο μήνα ότι παραπλάνησε και εξαπάτησε τους χρήστες.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα να καταπολεμήσει τη «διαδικτυακή εγκληματικότητα» και ώθησε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν δράση κατά της διάδοσης ψευδών πληροφοριών.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν θέσει τους ενισχυτές πυραύλων κάτω από… όχι μόνο την παραπληροφόρηση αλλά την ενθάρρυνση της βίας», δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ.
«Αυτό είναι η απόλυτη ντροπή και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», είπε στο BBC Radio 5 Live σε συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι η αστυνομία θα καταδιώκει την «διαδικτυακή εγκληματικότητα» καθώς και την «εγκληματικότητα εκτός σύνδεσης».
Σημειώνεται ότι το 2023 θεσπίστηκε νόμος για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου της υποχρέωσης κατάργησης παράνομου περιεχομένου όταν εμφανίζεται. Καθιστά επίσης ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών «που προορίζονται να προκαλέσουν μη ασήμαντη βλάβη».