Μέδουσες απειλούν το καλοκαίρι - Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν
Ο Ιούνιος και οι καύσωνες φέρνουν μαζί τους κύματα από μωβ μέδουσες , οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα και να πλημμυρίσουν τη Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, με το ερώτημα να παραμένει σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν και την Ελλάδα.
Οι λουόμενοι στη θάλασσα του Ισραήλ έχουν ήδη αναφέρει... συναντήσεις με διάφορους τύπους μεδουσών. Ένας εθελοντής της Αρχής Φύσης και Πάρκων κατέγραψε τους νέους "επισκέπτες" που είχαν ήδη φτάσει στη θάλασσα στην παραλία Palmahim. "Οι μέδουσες είναι ασπόνδυλα πλάσματα που ανήκουν στην οικογένεια Cnidaria, στην οποία ανήκουν επίσης τα κοράλλια και τα κρινάκια της θάλασσας", εξηγεί η Δρ Ori Fried, ειδικός για θαλάσσια θέματα στην Αρχή Φύσης και Πάρκων.
Σύμφωνα με την ίδια, στο Ισραήλ είναι γνωστά περίπου δέκα είδη μεδουσών, τα περισσότερα από τα οποία είναι χωροκατακτητικά. "Το πιο συνηθισμένο είδος είναι η μέδουσα νομάδα - η τσούχτρα που έχουμε συναντήσει συχνά στις παραλίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες", λέει, "αλλά μερικές φορές μπορείς να εντοπίσεις και άλλα είδη που παρασύρονται μαζί της", προσθέτει.
"Για παράδειγμα, η γαλάζια μέδουσα με λεία άκρη είναι ένα τοπικό είδος μέδουσας που ήταν παλαιότερα πιο συχνό στις ακτές μας. Μια πανέμορφη μέδουσα με προεξέχουσες μπλε άκρες της οποίας το τσίμπημα δεν είναι τόσο επώδυνο όσο αυτό της μέδουσας νομάδας". "Είναι επίσης δυνατό να διακρίνουμε άλλα χωροκατακτητικά είδη όμορφων μεδουσών, των οποίων το τσίμπημα δεν είναι τόσο επώδυνο όσο της νομαδικής μέδουσας, όπως η πλωτή καμπάνα", εξήγησε η ίδια.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις μέδουσες
Η Fried προσθέτει ότι οι μέδουσες επηρεάζονται πολύ από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. "Τα τελευταία χρόνια, είναι δύσκολο να χρονομετρήσουμε ακριβώς πότε οι ομάδες των μεδουσών θα προσεγγίσουν την παραλία", λέει. "Υπήρχαν επίσης χρόνια που δεν βλέπαμε τόσες πολλές μέδουσες το καλοκαίρι, αλλά στην πραγματικότητα το χειμώνα".
Πιθανά συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ μέδουσα
Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
- Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
- Ναυτία
- Πτώση πίεσης
- Ταχυκαρδία
- Κεφαλαλγία
- Εμετός
- Διάρροια
- Σπασμός των βρόγχων
- Δύσπνοια
Τι να κάνετε εάν σας ακουμπήσουν
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία.
- Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
- Ένα τσιμπιδάκι.
- Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
- Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
- Αντιισταμινικό χάπι.
- Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort
Φροντίδα
- Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
- Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
- Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
- φαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
- Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
- Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
- MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.