Med9: Στόχος ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι η απάντηση στο πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να αναζητηθεί σε «ευρωπαϊκό επίπεδο»
Οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται σήμερα στη Μάλτα για να συντονίσουν τις θέσεις τους, ιδιαίτερα στο θέμα της μετανάστευσης, με άξονα την απροσδόκητη συνεννόηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Τζόρτζια Μελόνι και εν όψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η πρωθυπουργός της Ιταλίας επρόκειτο να έχουν συνομιλίες κατά τα μεσημέρι στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του Med9 στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγινε γνωστό από την γαλλική αποστολή.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, «η εφαρμογή σχεδίου δέκα σημείων που παρουσιάζει η πρόεδρος της Κομισιόν που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα», έγινε γνωστό από την ίδια πηγή.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την συνδρομή προς την Ιταλία παρουσιάσθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο νησί της Λαμπεντούζα, όταν είχε κατακλυσθεί από χιλιάδες μετανάστες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ρώμη και έχουν πλέον «μία κοινή αντίληψη για το μεταναστευτικό θέμα», σύμφωνα με το Παρίσι.
Εχοντας απομακρυνθεί από την διμερή ένταση που επικράτησε στις ιταλογαλλικές σχέσεις στο κοντινό παρελθόν σχετικά με το εκρηκτικό θέμα της μετανάστευσης, ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε την Κυριακή την θέση της ιταλίδας πρωθυπουργού, η οποία «αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της».
Με δεδομένη αυτήν την ιταλογαλλική συνεννόηση, η Γαλλία ελπίζει ότι η συνάντηση κορυφής Med9 στην Βαλέτα θα απευθύνει το «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι η απάντηση στο πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να αναζητηθεί σε «ευρωπαϊκό επίπεδο».
Χθες, η Γερμανία έδωσε πράσινο φως σε σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, που μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις για την μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου. Ωστόσο, η Ρώμη εξέφρασε επιφυλάξεις και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει λεπτομερέστερα το περιεχόμενό της, γεγονός που καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας.
«Στρατηγικός ρόλος»
Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης κορυφής η Μάλτα τοποθέτησε το μεταναστευτικό, αλλά και το θέμα της υποστήριξης προς την Ουκρανία, την διεύρυνση και οικονομικά θέματα, πριν από τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού της Γρανάδας, σε μία εβδομάδα, και των Βρυξελλών στα τέλη του Οκτωβρίου και τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση της Μάλτας, που είναι τοποθετημένη ανάμεσα στις ιταλικές ακτές και την βόρεια Αφρική, οργάνωσε επίσης συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της νότιας Μεσογείου, ανάμεσά τους η Τυνησία και η Λιβύη, χώρες από όπου αποπλέουν τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες και από τις οποίες η Ευρώπη περιμένει περισσότερες προσπάθειες για την παρεμπόδιση του απόπλου προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Οι ηγέτες του Med9 (Ιταλία, Γαλλία,Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα και Σλοβενία) θα συζητήσουν ενδεχομένως και την αποσταθεροποίηση στο Σαχέλ, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερο της χώρες της βόρειας Αφρικής, σημεία υποχρεωτικής διέλευσης των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική.
Η Τζόρτζια Μελόνι, αντιμέτωπη με δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το 2022 παρά τις δεσμεύσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την λήψη αυστηρών μέτρων, και ο Εμανουέλ Μακρόν ζητούν στενότερη συνεργασία με την Τυνησία, παρά τις ανησυχίες των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τις πρακτικές που εφαρμόζει η χώρα αυτή του Μάγρεμπ.
Οι εννέα ηγέτες θα αναφερθούν επίσης στα προβλήματα που αντιπροσωπεύουν για την περιοχή της βόρειας Αφρικής οι φυσικές καταστροφές, μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο και τις φονικές πλημμύρες στην Λιβύη.
«Η Μάλτα διαδραμάτιζε πάντα στρατηγικό ρόλο στην Μεσόγειο και δεν υπάρχει καταλληλότερος τόπος για να πραγματοποιήσουμε τις σημαντικές συνομιλίες αυτής της συνάντησης κορυφής για το μέλλον της περιοχής», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.