Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την λύση στη στελέχωση των παλαίφατων Πατριαρχείων.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος και ο διευθυντής του πατριαρχικού γραφείου στην Αθήνα Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος.
Κατά την υποδοχή του κκ Βαρθολομαίου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και τόνισε: «Είχατε μία εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη, όπως πάντα εξάλλου. Ξέρετε πόσο σας αγαπάμε, πόσο σας αγαπάει όλος ο ελληνικός λαός και η παρουσία σας στην πατρίδα μας, σε αυτούς τους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς, μάς δίνει πάντα δύναμη. Είστε μία πηγή έμπνευσης, σοφίας και καθαρής σκέψης, κάτι το οποίο σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ», επισημαίνοντας ότι «προτάξαμε σωστά τις προτεραιότητες. Πρώτα εσείς, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο».
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «Φέρνω την αγάπη και την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας σε εσάς προσωπικά και σε όλο τον ευσεβή ελληνικό λαό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου επισκέφθηκε τη Νέα Ιωνία, βραβεύτηκε από τη Μητρόπολη Περιστερίου, ενώ το βράδυ της Κυριακής ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την παρέμβασή της στο μείζον υπαρξιακό ζήτημα επάνδρωσης και στελέχωσης, που ταλανίζει τα παλαίφατα Πατριαρχεία.
Πρόσφατα αποφασίστηκε να διατεθούν 600 οργανικές θέσεις κληρικών για τα τέσσερα παλαίφατα Πατριαχεία (Οικουμενικό-Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων) και για την μονή του Σινά.
Ανάχωμα στη ρωσική επεκτατικότητα
Το πρόβλημα της μισθοδοσίας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης των κληρικών που υπηρετούσαν και υπηρετούν στην ιεραποστολή στην Αφρική, σε Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά και σε νευραλγικές για τα εθνικά συμφέροντα περιοχές όπως ο Λίβανος, η Συρία και οι Άγιοι Τόποι (Ισραήλ, Γάζα, Δυτική Όχθη και Ιορδανία) χρόνιζε. Ωστόσο έγινε ακόμα πιο επιτακτικό, μετά το 2018 όταν, με αφορμή την απόδοση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το Πατριαρχείο της Μόσχας κήρυξε έναν αδυσώπητο επεκτατικό πόλεμο κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την τακτική της παράνομης διείσδυσης στους φυσικούς χώρους των παλαίφατων Πατριαρχείων, τη δημιουργία παράνομων παράλληλων δικαιοδοσιών ακόμα και χρηματισμούς ντόπιων κληρικών στην Αφρική.
Μέχρι σήμερα το θέμα της στελέχωσης καλυπτόταν με αποσπάσεις κληρικών από την Εκκλησία της Ελλάδος, ωστόσο λόγω των περιορισμών στις προσλήψεις η Ιερά Σύνοδος αδυνατούσε να συνεχίσει να παρέχει κληρικούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα της ανάγκσης στελέχωσης των παλαίφατων Πατριαρχείων και την τακτική χρηματοδότηση μισθών, συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είχε θέσει προ μηνών ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν είχε επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα. Τότε ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα επιληφθεί του θέματος και τελικά η λύση δόθηκε από τη συνεργασία του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Παιδείας.