Με πόσα Όμικρον γράφεται ο Ιανουάριος
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης χθες ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Αυτό είναι ένα εξόχως σημαντικό στοιχείο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αλλά αφήνει και ένα μεγάλο ερωτηματικό για τις επόμενες μέρες.
Τα δεκάδες χιλιάδες επιπλέον κρούσματα των τελευταίων ημερών του 2021 και των πρώτων του 2022, με βάση την εκτίναξη των αριθμών, οφείλονται ξεκάθαρα στη μετάλλαξη Όμικρον.
Μέχρι στιγμής ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών παραμένει υψηλος αλλά σταθερός, και οι επιστήμονες (τηλεοπτικοί και μη) αναμένουν τις επόμενες ημέρες για να διαπιστώσουν αν αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας ώστε να αποφανθούν οριστικά για τη νοσηρότητα της μετάλλαξης.
Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και αισιόδοξα. Οι ασθενείς της Όμικρον νοσούν ελαφρά και σε λίγες μέρες αναρρώνουν.
Αν αυτό συνεχιστεί, το τείχος ανοσίας που δεν επετεύχθη με τον εμβολιασμό θα συμπληρωθεί σύντομα από όσους νοσήσουν με την Όμικρον και ως πρωτο δείγμα των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν, η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανοίξει τα σχολεία στις 10/1 με μικρότερο ρίσκο.
Βέβαια δεν νοσούν μόνο οι ανεμβολίαστοι αλλά κυρίως οι εμβολιασμένοι που είναι και περισσότεροι πληθυσμιακά από τους πρώτους. Όμως από τη στιγμή που περίπου 130.000 άτομα άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι (και στο τέλος του Γενάρη θα χρεωθούν και το πρωτο πενηντάευρω προστιμο), υπάρχει αυτή η δεξαμενή για ασθενείς που μπορούν να "απασχολήσουν" το ΕΣΥ για να το γράψω κομψά.
Μάλλον όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης δω και στο εξής και αφού αποφεύχθηκε έστω και με παλινωδίες, το φιάσκο να ληφθούν τα μέτρα στις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, είναι οι δικές της επιδόσεις.
Αν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της επικοινωνίας της με τους πολίτες για τη διαχείριση της πανδημίας ή θα συνεχιστούν οι παλινωδίες με τις αντικρουόμενες δηλώσεις των υπουργών και τις απίθανες ατάκες.
Παράλληλα με το πέμπτο κύμα της πανδημίας που γνωρίζει την κορύφωση της αυτές οι πρώτες μέρες του Γενάρη θα φανεί άμεσα αν θα πάμε και σε ένα νέο κύμα ακρίβειας όπως έχει προαναγγελθεί από τους παράγοντες της αγοράς. Αν δηλαδή θα έχουμε ουσιαστικά τον πρώτο Ιανουάριο με ακριβότερες τιμές αντί για εκπτώσεις στην ιστορία.
Κατά τα άλλα οι υπουργοί θα γυρίσουν στα γραφεία τους έχοντας ψηλά στην ατζέντα του γραφείου τους και την επίσημη εκκίνηση της 18μηνης προεκλογικής περιόδου. Εκλογικές περιφερειες και σταυροί αρχίζουν και στριφογυρίζουν στα κεφάλια τους και είναι απολύτως λογικό.
Συνήθως βέβαια αυτή η κατάσταση λειτουργεί διαβρωτικά για κάθε διοίκηση που έχει μπροστά της εκλογές. Δεν αποκλείεται και κάποιος ανασχηματισμός μέχρι το τέλος του μήνα για να "επιταχύνει το κυβερνητικό έργο" αλλά και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τις προσωπικές επιδιώξεις πολλών εκ των υπουργών.
Η αντιπολίτευση από σήμερα και πάλι θα πιέζει για εκλογές περιμένοντας περισσότερο το επόμενο κυβερνητικό λάθος για να κερδίσει επιπλέον έδαφος αλλά και χρόνο.
Όποιος θέλει να κυβερνήσει με γεμάτα τα νοσοκομεία, ακρίβεια άνευ πρηγουμένου και την ακριβότερη κιλοβατώρα της Ευρώπης να σηκώσει το χέρι.
Πρώτα να προχωρήσει κανένα έργο ή να υλοποιηθεί κάποιο επενδυτικό σχέδιο, να κοπάσει η πανδημία, να δώσει τα πρώτα πραγματικά δείγματα γραφής η νέα γερμανική κυβέρνηση, να γίνουν οι εκλογές στη Γαλλία την Ανοιξη, και μετά το Πάσχα θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης το χρόνο των εκλογών. Ας ανοίξουν πρώτα τα σχολεία και βλέπουμε...