Με... κουστούμι και γραβάτα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας
Ο 37χρονος Ασάαντ Χάσαν αλ Σιμπάνι, χαρακτηρισμένος ως τρομοκράτης το 2013, έτοιμος να ανοίξει διπλωματικούς διαύλους με τη Δύση
Το νέο καθεστώς της Συρίας διόρισε τον Ασάαντ Χάσαν αλ Σιμπάνι υπουργό Εξωτερικών, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, με σαφή στόχο να αναπτυχθούν περισσότερο οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, μόλις δύο εβδομάδες μετά την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Πηγή προερχόμενη από τη νέα διοίκηση που εγκαταστάθηκε στη Συρία δήλωσε στο Reuters πως το βήμα αυτό «έρχεται ως απάντηση στις προσδοκίες του συριακού λαού για εγκαθίδρυση διεθνών σχέσεων που θα φέρνουν ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα».
Ο Σιμπάνι είναι 37 ετών απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Δαμασκού και χρημάτισε επικεφαλής του πολιτικού τμήματος μιας κυβέρνησης ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ, ανέφερε η Γενική Διοίκηση.
Ο νέος ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας, ο Άχμεντ αλ Σάρα, έχει ενεργό εμπλοκή με ξένες αντιπροσωπείες από τη στιγμή ανέλαβε την εξουσία, περιλαμβανομένης της υποδοχής του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία και υψηλόβαθμων διπλωματών των ΗΠΑ.
Ο Σάρα έχει δείξει προθυμία να ανοίξει διπλωματικούς διαύλους με ξένους απεσταλμένους, λέγοντας ότι πρωταρχική του εστίαση είναι η ανοικοδόμηση και η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε νέες συγκρούσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες δυτικές δυνάμεις και πολλοί Σύροι είδαν με καλό μάτι τις οργανώσεις ανταρτών υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) του Σάρα να ανατρέπουν τον Άσαντ, αλλά δεν είναι σαφές αν η ισλαμιστική οργάνωση θα επιβάλει αυστηρούς ισλαμιστικούς κανόνες ή αν θα δείξει ευελιξία και θα κινηθεί προς πιο δημοκρατικές προσεγγίσεις στη διακυβέρνηση της χώρας.
Η HTS ήταν κομμάτι της Αλ Κάιντα μέχρι ο Σάρα να διαρρήξει τις σχέσεις μαζί της το 2016. Οι Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο της Δαμασκού στις 8 Δεκεμβρίου, αναγκάζοντας τον Άσαντ να διαφύγει έπειτα από 13 και πλέον χρόνια εμφυλίου πολέμου και βάζοντας τέλος στην επί δεκαετίες διακυβέρνηση της χώρας από την οικογένειά του.
Οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Σάρα -που είναι πιο γνωστός ως Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι- εγκατέστησαν μια τρίμηνη υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία κυβερνούσε τον θύλακα των ανταρτών στην Ιντλίμπ.
Η Ουάσινγκτον είχε χαρακτηρίσει τρομοκράτη τον Σάρα το 2013, ισχυριζόμενη πως η Αλ Κάιντα στο Ιράκ του είχε αναθέσει να ανατρέψει τον Άσαντ και να εγκαθιδρύσει ισλαμικό νόμο στη Συρία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες, Παρασκευή, πως η Ουάσινγκτον θα αποσύρει την επικήρυξή του έναντι 10 εκατ. δολαρίων.
Ο πόλεμος προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσης της σύγχρονης εποχής και μετέτρεψε πόλεις σε ερείπια ενώ η οικονομία καταβαραθρώθηκε εξαιτίας των κυρώσεων.