Με φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, μείωση προμηθειών και δωρεά AKTOR η καθιερωμένη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του δημοσίου χρέους, το νομοσχέδιο για την έμφυλη βία και την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Την υπόσχεση ότι οι ασθενείς δεν θα αντιμετωπίσουν ξανά ταλαιπωρία ανάλογη με αυτή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook.
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο. Ήδη ο Yπουργός Υγείας ανακοίνωσε τρία μέτρα για την ενίσχυση και την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Τις επόμενες προσλαμβάνονται 20 φαρμακοποιοί με μπλοκ παροχής υπηρεσιών και θα τοποθετηθούν εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες», σημειώνει ο Πρωθυπουργός.
Και συνεχίζει: «Παράλληλα, φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης θα χορηγούνται και από περισσότερα σημεία, κάτι που υπολογίζεται ότι θα μειώσει την κίνηση στα μεγάλα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κατά 10%. Επιπλέον, σχεδιάζεται να μεταφερθεί ένα μέρος των εκτελούμενων συνταγών για ορισμένα φάρμακα υψηλού κόστους στα φαρμακεία της γειτονιάς, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής. Το φαινόμενο με τις πολύωρες αναμονές ασθενών ή συγγενών τους είναι απαράδεκτο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το περιορίσουμε δραστικά».
Για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών σχολίασε: «Θέλουμε υγιείς τράπεζες που να λειτουργούν με συνθήκες ανταγωνισμού, αλλά όχι και να βγάζουν από τη "μύγα ξύγκι"».
Η δωρεά του AKTOR
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία και στη δωρεά του ομίλου εταιρειών AKTOR στο Ασκληπιείο Βούλας: «Δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις από τον χώρο της υγείας: την Πέμπτη επισκέφθηκα τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στο Ασκληπιείο Βούλας. Παράλληλα, το Γενικό-Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Άγιος Σάββας" απέκτησε έναν νέο υπερσύγχρονο Γραμμικό Επιταχυντή. Ευχαριστούμε για τις δωρεές τους το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την Οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου και τον όμιλο AKTOR. Τους ευχαριστώ όλους. Ειδικά στη θεραπεία του καρκίνου, ακόμα και η μία μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Για τη μείωση του δημοσίου χρέους σημείωσε: «Πετύχαμε και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: να είναι η Ελλάδα και το 2024 πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με την Eurostat, το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε κατά 10 μονάδες μέσα σε έναν χρόνο, υποχωρώντας στο 158,2% του ΑΕΠ, ενώ σε 16 κράτη-μέλη καταγράφηκε επιδείνωση με τη μεγαλύτερη αύξηση (+6,7 μονάδες) να παρατηρείται στη Φινλανδία. Από τις αρχές του 2021, μετά το πρώτο «χτύπημα» της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η χώρα μας βελτιώνει συνεχώς τη θέση της σε έναν δείκτη στον οποίο αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία οι αγορές όσον αφορά στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την προσέλκυση επενδύσεων.
Μέσα σε 4 χρόνια το χρέος έπεσε κατά 55 μονάδες, επίδοση που είναι μακράν η καλύτερη στην ΕΕ. Στόχος μας, να υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027. Η πρόωρη -σε πολλές περιπτώσεις- αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σημαίνει εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τόκους, καθώς, όσο μειώνεται το δημόσιο χρέος, τόσο μπορεί η χώρα μας να βγαίνει στις αγορές και να καταφέρνει δανεισμό με χαμηλότερα επιτόκια. Όμως πέραν των υπολοίπων, σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων που διοχετεύονται σταδιακά σε δαπάνες υπέρ των πολιτών».
Το νομοσχέδιο για την έμφυλη βία
Για το νομοσχέδιο της έμφυλης βίας, σχολίασε: «Είμαστε ουσιαστικά η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που περνάει στο εσωτερικό δίκαιο την ολιστική αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών. Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στην πρόληψη και την αποτροπή σύγχρονων εγκληματικών συμπεριφορών με έμφυλα χαρακτηριστικά, όπως η κυβερνοπαρενόχληση και η εκδικητική πορνογραφία.
Επίσης, εισάγονται διατάξεις για τη γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, ενώ θεσπίζεται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τα θύματα, που περιλαμβάνει ενθάρρυνση καταγγελιών, ψυχολογική υποστήριξη και υλική βοήθεια από την πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς.
Παράλληλα, αυστηροποιείται το έγκλημα της συμπλοκής προκειμένου να αντιμετωπιστούν δραστικά τα φαινόμενα βίας -συχνά με οπαδικά κίνητρα- ατόμων ιδίως νεαρής ηλικίας, που δρουν κατά ομάδες δίνοντας ραντεβού μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" με μαχαίρια ή άλλα όπλα. Υπό προϋποθέσεις το αδίκημα θα αντιμετωπίζεται πλέον ως κακούργημα.
Για πρώτη φορά ποινικοποιείται ο εξαναγκασμός ανηλίκου κάτω των 15 ετών να παρακολουθεί ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για την παραμέληση εποπτείας ανηλίκων που εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα. Θα παρομοίαζα την ενδοοικογενειακή βία και την ανήλικη παραβατικότητα με τη «Λερναία Ύδρα». Γι’ αυτό και θα προσπαθούμε συνεχώς να περιορίσουμε αυτά τα πολυπαραγοντικά φαινόμενα».
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σχολίασε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από την έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας το 2022, σε όποιους τομείς παραγωγής και υπηρεσιών εφαρμόστηκε, οι δηλωθείσες υπερωρίες αυξήθηκαν κατακόρυφα. Από 1,87 εκατομμύρια το 2021, έφτασαν τις 2,68 εκατομμύρια ώρες οι καταγεγραμμένες υπερωρίες το 2023, ενώ μόνο το 7μηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2024, ήταν ήδη 1,53 εκατομμύρια από 1,49 το αντίστοιχο διάστημα της προηγουμένης χρονιάς.
Έτσι αποδεικνύουμε ποιο είναι το κόμμα και η κυβέρνηση που προστατεύει τα εισοδήματα και ειδικά τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους. Θυμίζω ότι από 1η Μαρτίου η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, μαζί με την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία της εργασίας, μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε χαμηλά το ασφαλιστικό κόστος των υπερωριών για όλες τις επιχειρήσεις.
Έχω μιλήσει με πολλούς εργοδότες της εστίασης και του τουρισμού και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να βρουν εργαζόμενους, αλλά και να ανταποκριθούν στο ακόμη υψηλό μη μισθολογικό κόστος. Δεσμεύομαι λοιπόν ότι θα βρούμε λύσεις με νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε η ψηφιακή κάρτα εργασίας να προστατεύσει και τους εργαζόμενους αλλά και τους επιχειρηματίες κάθε κλάδου που δίνουν καθημερινά αγώνα να δημιουργήσουν και να κρατήσουν ζωντανές νέες θέσεις εργασίας. Με σεβασμό στη νομιμότητα, αλλά και χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος, μπορούμε να περιορίσουμε αισθητά τόσο την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτή προκαλεί μεταξύ των επιχειρήσεων».
Για τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής έγραψε: «Ο περιορισμός της εισιτηριοδιαφυγής σημαίνει καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες με ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες για το επιβατικό κοινό. Πρόσφατο παράδειγμα το σύστημα tap2ride, η ανέπαφη πληρωμή του εισιτηρίου με την τραπεζική κάρτα στα γνωστά επικυρωτικά μηχανήματα. Την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του, 1 στα 5 εισιτήρια στην Αθήνα πληρώθηκαν έτσι. Υπενθυμίζω ότι η χρέωση γίνεται με το χαμηλότερο προβλεπόμενο κόμιστρο».
Για την παρουσία της Chevron στην Κρήτη, επεσήμανε: «Η παρουσία δύο ενεργειακών κολοσσών στη ελλαδική επικράτεια, της ExxonMobiL και τώρα της Chevron, ενισχύει την πεποίθηση πως η χώρα μας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και να γίνει τα επόμενα χρόνια μια δυναμική εξαγωγική οικονομία στον τομέα της ενέργειας, τόσο στις ΑΠΕ όσο και στο φυσικό αέριο».