Ο πίνακας μίλησε: Το αντισυμβατικό σχόλιο Χαρίτση για τις πολιτικές εξελίξεις
Με έναν πίνακα -σύμβολο κοινωνικών αγώνων- τον οποίο δημοσίευσε στο Facebook επισφράγισε ο Αλέξης Χαρίτσης τη σημερινή πολιτική του κίνηση να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να τεθεί επικεφαλής στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που συγκροτούν οι αποχωρήσαντες βουλευτές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πίνακας αναφέρεται στις συγκρούσεις και τις κοινωνικές μεταβολές της Ιταλίας και προφανώς ο έλληνας πολιτικός θέλησε να κάνει μια συμβολική αντιπαραβολή για τα σημερινά πολιτικά τεκταινόμενα.
Η ιστορία του πίνακα
Ο δημιουργός του πίνακα είναι ο Ιταλός μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος Giuseppe Pellizza da Volpedo (1868-1907), o οποίος γεννήθηκε και πέθανε στο Volpedo της Βορείου Ιταλίας, στην περιοχή του Πιεντεμόντιου.
Το επικό έργο, που απεικονίζει μία μαζική διαδήλωση και φέρει τον τίτλο «H τέταρτη τάξη», αποτελεί αντανάκλαση των αγροτικών εξεγέρσεων εναντίον των άλλοτε ισχυρών γαιοκτημόνων που είχαν ξεσπάσει στην Ιταλία στις αρχές του 20ού αιώνα.
Σήμερα στεγάζεται στο μουσείο Museo del Novecento στο Μιλάνο και μια παλαιότερη έκδοση βρίσκεται στην Πινακοθήκη Μπρέρα. Ο Pellizza αυτοκτόνησε το 1907, μετά τον θάνατο της γυναίκας του και του γιου του.
Φόντο στο «1900» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
O πίνακας του Pellizza de Volpedo χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για τους τίτλους της ταινίας του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τον τίτλο 1900 (ένα κινηματογραφικό αριστούργημα που προβλήθηκε το 1976), η ιστορία της οποίας αναφέρεται στην κοινωνική σύγκρουση και μεταβολή που συνέβη στην Ιταλία στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Η ιστορία μιας ολόκληρης χώρας και μιας παιδικής φιλίας, στην υπέροχη αυτή ταινία του βραβευμένου με δύο Όσκαρ Μπερτολούτσι με δύο ξεχωριστούς πρωταγωνιστές (Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζεράρ Ντεπαρντιέ), να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.