Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Νέα Σμύρνη
Βία; Πάλι θα ανατρέξουμε στις σημειώσεις των σχολικών χρόνων. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί μια κοινωνία είναι η βία και η εγκληματικότητα.
Υπάρχει η σωματική και η ψυχολογική βία. Ανάλογα με τον τρόπο που εκδηλώνεται κάθε φορά. Στη σωματική βία ανήκει η χειροδικία, ο τραυματισμός, η φυλάκιση και ο βασανισμός. O Aστυνομικός που χτυπούσε τον νεαρό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης (7/3, Κυριακή μεσημέρι) ασκεί αναμφισβήτητα σωματική βία. Μπορεί να τέθηκε σε διαθεσιμότητα αλλά πρέπει να περιμένουμε και την απάντηση (ποινή) της Δικαιοσύνης. Το αναφέρω αυτό επειδή τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι φορές που Αστυνομικοί "αθωώνονται" ή απλά η υπόθεση τους μένει ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι. Η ευθύνη σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να βαραίνει τις συνειδήσεις ολόκληρης της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τον Αρχηγό έως και τον Πρωθυπουργό. Για ακόμα μία φορά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν λειτούργησε σωστά. Το αναφέρω με μεγάλο παράπονο επειδή διαθέτουμε εξαιρετικούς και ικανότατους Αστυνομικούς.
Είναι κρίμα και άδικο για την απερισκεψία, για την ακρίβεια για την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων Αστυνομικών (απαίδευτων βασικά) να αμαυρώνεται ξανά το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι Ανώτεροι (κατα την άποψη μου δεν γνωρίζουν και πολλά) δεν φρόντισαν να εκπαιδεύσουν σωστά τα συγκεκριμένα άτομα. Δεν γνωρίζω καν (μόνο από ανεπίσημες πληροφορίες) με ποιά κριτήρια τους προσέλαβαν στο Σώμα. Το Δίκαιο είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι Αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο συμβάν της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη. Ανέχονταν τη συμπεριφορά του συναδέλφου τους.
Η βία φέρνει βία. Μία κοινωνία πιεσμένη κυρίως με το θέμα της πανδημίας, βρίσκεται και σε οριακό επίπεδο. Πάνω σε αυτό πατάνε οι γνωστοί - άγνωστοι ταραξίες, χούλιγκανς και αναλαμβάνουν δράση. Χθες το βράδυ (9/3) τραυματίστηκε ένας Αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη (υπάρχουν κι άλλοι) και πολλοί θα είπαν ότι αυτό θα συνέβαινε. Δεν σας κρύβω ότι το φοβόμουνα (σκεφτόμουνα) την Κυριακή το βράδυ. Κάποιος όρμηξε (συνελήφθη ο δράστης) στο μηχανάκι και έριξε κάτω τον Αστυνομικό (εύχομαι γρήγορη ανάρρωση). Η συνέχεια γνωστή.
Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι άφησαν αβοήθητο τον Αστυνομικό (πεσμένο στο έδαφος) οι υπόλοιποι συνάδελφοι του. Είναι καθαρά ανθρώπινη η παρατήρηση μου. Κάτι που δεν ακούγεται από κανένα κανάλι και δεν γράφεται πουθενά. Από τη μία δηλαδή "χτυπάνε" οι Αστυνομικοί, από την άλλη αφήνουν και αβοήθητο έναν συνάδελφο τους (μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι εάν έμεναν όλοι ίσως να είχαμε μάχες σώμα με σώμα τύπου Braveheart). Και μέσα σε όλο αυτό κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξεκίνησαν πάλι το μπαλάκι του τένις όσον αφορά την απόδοση ευθυνών. Το βιολί τους και το χαβά τους (έρχεται και Σαρακοστή) για ακόμα μία φορά. Μόνο Ειρήνη και Ευημερία θέλουμε στην Ελλάδα και δεν έρχεται.
Από την άλλη πλευρά στην ψυχολογική βία ανήκουν οι απειλές και η επίδειξη δύναμης. Θα σου κάνω... Θα σου δείξω...Ακούσαμε και είδαμε όλοι τα χθεσινά βίντεο εκατέρωθεν. Μία ακόμα άτυχη στιγμή για το Σώμα της Αστυνομίας. H περιοχή όμως της Νέας Σμύρνης δεν φταίει σε τίποτα. Όπως και οι υπόλοιπες περιοχές σε παρόμοιες καταστάσεις.
Ποιά είναι όμως τα αίτια της βίας;
Τα αίτια της βίας είναι λίγο πολύ γνωστά. Το καθοριστικότερο ίσως, η κρίση της οικογένειας. Παίζει ρόλο σε τι περιβάλλον μεγαλώνει κανείς. Η απουσία προτύπων συμπεριφοράς είναι σημαντικός παράγοντας. Ο Πατέρας και η Μητέρα (όταν υπάρχουν) είναι οι "πρώτοι" που βλέπει το παιδί. Από αυτούς εμπνέεται και μαθαίνει. Από αυτούς διαμορφώνει το χαρακτήρα του. Βέβαια, η συμπεριφορά του κάθε ατόμου επηρεάζεται και από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του. Από την κοινωνία. Και μην μου πείτε ότι οι πολίτες της χώρας μας έχουν τις αρχές που αρμόζουν σε κάθε άτομο.
Έχουμε την κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πού πηγαίνει η Παιδεία με τα όσα συμβαίνουν; Πόσο έχουν κουραστεί οι νέοι με το σύστημα άνοιξε - κλείσε το Σχολείο; Πόσο επηρεάζει την συμπεριφορά τους η όλη κατάσταση; Μην ξεχνάμε και τα παιδάκια που πηγαίνουν Νηπιαγωγείο. Η ηλικία αυτή και οι στιγμές έρχονται μία φορά στη ζωή.
Ο μιμητισμός ξένων προτύπων παίζει κι αυτός ρόλο στην εκδήλωση βίας. Η χρήση τοξικών ουσιών προκαλεί βία. Η αναποτελεσματική δίωξη (ατιμωρησία), η περιφρόνηση των νόμων και οι ήπιες ποινές ενισχύουν τη βία. Η ανέχεια και η ανεργία. Η αυταρχική εξουσία. Ο φανατισμός. Η απουσία αν θέλετε μιας ζωής με νόημα.
Οι συνέπειες όλων αυτών είναι η διατάραξη των ομαλών κοινωνικών σχέσεων και το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργείται. Έχουμε ανασύνταξη των συντηρητικών δυνάμεων που περνάνε στην αντίδραση και φυσικά εκδηλώνεται αυταρχισμός.
Κάθε υγιής κοινωνία έχει χρέος όχι μόνο να καταστέλλει αλλά και να προλαμβάνει το έγκλημα. Τα συνηθέστερα εγκλήματα είναι η τρομοκρατία, ο χουλιγκανισμός, οι διαρρήξεις, οι κλοπές, οι φόνοι, οι βιασμοί και κακοποίηση (επίκαιρο όσο ποτέ), το λαθρεμπόριο, η εμπορία ναρκωτικών, η λαθρομετανάστευση, η αισχροκέρδεια, η νοθεία και η φοροδιαφυγή. Υπάρχουν βέβαια και τα πολιτικά εγκλήματα: υπονόμευση του Κράτους, βίαιη ανατροπή του Κράτους, κατασκοπία, προδοσία και εθνική μειοδοσία. Μην ξεχνάτε και το ελληνοτουρκικό.
Τί πρέπει να γίνει άμεσα;
Η Πολιτεία, η κοινωνία κι εμείς οι ίδιοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν αυστηρές ποινές και αποτελεσματική δίωξη. Η Δικαιοσύνη να μην κωλυσιεργεί. Να ενεργεί άμεσα, σύντομα. Πρέπει να υπάρξει κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε (O Aστυνομικός ακούει και τα παράπονα των Πολιτών. Δεν τα ακούει ο υπουργός ή ο αρχηγός. Αυτοί μόνο εντολές ξέρουν να δίνουν). Να υπάρξει διάλογος. Καιρός είναι η Ηγεσία αυτής της χώρας (από όπου και αν προέρχεται) να αφουγκραστεί τις γνώμες των Πολιτών. Είναι βέβαια δύσκολο στην Ελλάδα των μνημονίων. Όλοι έχουμε δίκιο. Δεν γίνεται όμως να το διαλύσουμε. Η Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να κάθεται στιγμή. Είναι υπεύθυνοι όλοι οι πολιτικοί για την εικόνα της χώρας. Στα άμεσα σχέδια για την καταπολέμηση της βίας πρέπει να είναι και η προσφορά πολιτιστικών αγαθών (Τέχνη, θεάματα, αισθητική καλλιέργεια). Δεν υπάρχει ούτε μία εκπομπή για κινηματογράφο. Ούτε μία (εννοώ καθαρά για Σινεμά); Είναι τρομακτικό.
Άθληση
Οι νέοι πρέπει να αθλούνται (χάσαμε την ευκαιρία που είχαμε με την κατάκτηση του ευρωπαικού πρωταθλήματος το 2004). Η υγεία και η εργασία είναι το δυσκολότερο. Βιώνουμε καθημερινά τις επιπτώσεις της κρίσης στον εργασιακό χώρο. Εάν όμως υπάρξει κοινωνική πρόνοια ίσως αλλάξει κάτι.
Χρειαζόμαστε ένα Κράτος Δικαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη. Έπρεπε να είχε γίνει χθες. Οι νέοι πρέπει να έχουν πραγματική παιδεία και επιτέλους σε αυτόν τον τόπο να επικρατήσει κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα όσα ανέφερα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες. Μπορεί να φαντάζουν έκθεση ιδεών. Δεν είναι όμως κύριοι. Ποιός τα έχει εφαρμόσει; Πόσες εκπομπές έχουν γίνει στα ραδιόφωνα και στην τηλεόραση για τη βία και την εγκληματικότητα; Πόσοι Καθηγητές έχουν μιλήσει; Πόσοι είπαν για τα αίτια και πόσοι πρότειναν λύσεις; Από μικρός τα παρακολουθώ, πήγαινα σχολείο ακόμα. Έχασα το μέτρημα. Πόσες εκπομπές…Είναι καιρός να αλλάξουν τα πράγματα.
Μόνο όσοι ρισκάρουν να φτάσουν στα άκρα μπορούν να διαπιστώσουν πού βρίσκονται τα άκρα. Τ.Σ. Έλιοτ