Μαυροβούνιο: Έπεσε η κυβέρνηση - Για «οργανωμένο έγκλημα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Ντρίταν Αμπάζοβιτς
Η Βουλή του Μαυροβουνίου ενέκρινε το Σάββατο (20/08) την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, την οποία πρότειναν 36 βουλευτές διαμαρτυρόμενοι για την υπογραφή μιας επί μακρόν αμφισβητούμενης συμφωνίας που ρυθμίζει τις σχέσεις με την ισχυρή Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Αυτή η χώρα θα κυβερνηθεί είτε από εγκληματίες είτε από πολίτες», δήλωσε ο Ντρίταν Αμπάζοβιτς μετά τη σχετική ψηφοφορία και συμπλήρωσε: «Λυπάμαι που το οργανωμένο έγκλημα στο Μαυροβούνιο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του για να ρυθμίζει τις πολιτικές σχέσεις».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, επρόκειτο για τη δεύτερη πρόταση δυσπιστίας μέσα στο έτους, μετά την κατάρρευση του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού, Ζντράβκο Κριβόκαπιτς, τον Φεβρουάριο, ο οποίος υποστηριζόταν από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Είμαι πολύ περήφανος για όσα κάναμε μέσα σε 100 ημέρες», δήλωσε ο Ντρίταν Αμπάζοβιτς μετά την ψηφοφορία και πρόσθεσε: «Θα μας θυμούνται ως την κυβέρνηση που διήρκεσε το συντομότερο χρονικό διάστημα, αλλά που έλαβε τις πιο δύσκολες αποφάσεις».
Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, πρέπει τώρα να ορίσει έναν νέο υποψήφιο πρωθυπουργό για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.. Υπάρχει, επίσης, η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Η πολιτική στη χώρα της Αδριατικής που έχει μόλις 625.000 κατοίκους, χαρακτηρίζεται εδώ και καιρό από τις διαιρέσεις μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Μαυροβούνιοι και των φιλορώσων Σέρβων που αντιτάχθηκαν στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου από την άλλοτε κρατική ένωση με τη Σερβία.
Έπειτα από μια ολοήμερη συζήτηση, η πρόταση δυσπιστίας, που προτάθηκε από κοινού από το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του Προέδρου της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, και ορισμένα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, έλαβε την υποστήριξη 50 από τους 81 βουλευτές του κοινοβουλίου.
Ο Ντρίταν Αμπάζοβιτς υπέγραψε τη συμφωνία με την Εκκλησία αυτόν τον μήνα παρά τις επικρίσεις από ομάδες και φιλοδυτικά πολιτικά κόμματα που δήλωσαν ότι της δίνει υπερβολική εξουσία σε σύγκριση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Πάντως, ο ίδιος επέμεινε ότι η εν λόγω συμφωνία θα επιλύσει ένα μακροχρόνιο εσωτερικό πρόβλημα και θα βοηθήσει στην επούλωση των ρήξεων μεταξύ των κομμάτων που είναι υπέρ της Ε.Ε. και εκείνων που υποστηρίζουν ισχυρότερους δεσμούς με τη Σερβία και τη Ρωσία.