Μαύρη εργασία: Καταγγελίες για fake αναστολές και τηλεργασία
Ανθεί εν μέσω πανδημίας η νέα μορφή αδήλωτης απασχόλησης, με δεκάδες εργοδότες να δηλώνουν μεν εργαζόμενούς τους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά στην πραγματικότητα τους αναγκάζουν να δουλεύουν κανονικά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Ημερησία, δεκάδες εργοδότες δηλώνουν εργαζόμενούς τους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά στην πραγματικότητα τους αναγκάζουν να δουλεύουν κανονικά, είτε με τηλεργασία από το σπίτι είτε ακόμη και στον φυσικό χώρο εργασίας.
Σε μια χειρότερη εκδοχή επιτήδειοι εργοδότες κρατούν κλειστό ένα κατάστημά τους, δηλώνοντας τους εργαζόμενους σε αναστολή, ωστόσο ταυτόχρονα τους «μεταφέρουν» απαιτώντας να απασχολούνται κανονικά σε άλλο κατάστημα του ίδιου ομίλου που παραμένει ανοιχτό.
Βεβαίως υπάρχουν κι εκείνοι που πληρώνουν κάτω από το τραπέζι «μαύρα» το υπόλοιπο του ονομαστικού μισθού, πάνω από τα 534 ευρώ. Οι περισσότεροι επικαλούνται τις δύσκολες εποχές και επενδύοντας στον φόβο των μισθωτών για το ενδεχόμενο να βρεθούν άνεργοι, δεν πληρώνουν ούτε καν τις μέρες της ενεργής σύμβασης μέσα στο μήνα της αναστολής.
Μαϊμού τηλεργασία
Στο δημοσίευμα τίθεται για το ζήτημα της fake τηλεργασίας, αφού στην αγορά έχουν εντοπιστεί και πολλά κρούσματα «μαϊμού» εξ αποστάσεως εργασίας, με τους επιτήδειους εργοδότες μα προαναγγέλλουν μεν στην «Εργάνη – όπως είναι υποχρεωμένοι – το 50% των εργαζομένων τους που μπορεί να δουλέψει από απόσταση σε τηλεργασία, αλλά στην πράξη να εξαναγκάζουν ορισμένους εξ αυτών να μεταβαίνουν κανονικά στον φυσικό χώρο δουλειάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δυο μήνες – δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο – συνελήφθησαν από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 120… τηλεργαζόμενοι να βρίσκονται κανονικά στο γραφείο τους. Δηλαδή, εντοπίζονταν, κατά μέσο όρο 2 «μαϊμού» τηλεργαζόμενοι την ημέρα…
Χαρακτηριστικό είναι -όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- ότι η ομάδα Αντι –Covid-19 της ΓΣΕΕ έχει δεχθεί 2.000 καταγγελίες για «μαϊμού αναστολές» από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα. Οι 500 από αυτές αφορούν το δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο έως σήμερα, ενώ άλλες 1.500 καταγγελίες είχαν γίνει από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.
Το καλοκαίρι, όταν οι αναστολές επιτρέπονταν μόνο σε πέντε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας – εστίαση, τουρισμός, αθλητισμός, μεταφορές, πολιτισμός – που ήταν ανοιχτοί αλλά πληττόμενοι, οι καταγγελίες στην αρμόδια νομική ομάδα της ΓΣΕΕ, αλλά και σε πρωτοβάθμια σωματεία τουρισμού – επισιτισμού έκαναν λόγο για εργοδότες που μετέφεραν εξολοκλήρου το μισθολογικό κόστος τους στο κράτος ενώ δούλευαν κανονικά.
Μετά το δεύτερο lockdown, το φαινόμενο όχι μόνον δεν έπαψε αλλά και διευρύνθηκε. Τα κρούσματα των «fake» αναστολών αλλά και της «fake» τηλεργασίας έχουν επεκταθεί και σε εργαζόμενους σε delivery, μεγάλες αποθήκες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, εταιρείες πληροφορικής, λογιστικά γραφεία και άλλες υπηρεσίες γραφείου.
Δήλωση της αναστολής... εκ των υστέρων
Στην τσιμπίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν πέσει βέβαια μόνο 130 αδήλωτοι εργαζόμενοι – περιπτώσεις «μαϊμού» αναστολής από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Κι αυτό ενώ έχουν γίνει περίπου 12.000 έλεγχοι…
«Η εκ των υστέρων δήλωση της αναστολής άφηνε ανοιχτό παράθυρο στις αυθαιρεσίες. Το μέτρο της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων είναι καλό βήμα αλλά δεν φτάνει. Πολλοί εργοδότες, ακόμη και σήμερα, μετά την προαναγγελία συνεχίζουν να απασχολούν παράνομα τους εργαζόμενούς τους στο φυσικό χώρο δουλειάς», επισημαίνεται από τη ΓΣΕΕ.