Μαξίμου: «Σκληρή γραμμή» για τις καταλήψεις - «Πίεση» σε φοιτητές και πρυτάνεις
Οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς για τρίτη εβδομάδα αντιδρούν «δυναμικά» απέναντι στο νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Δεκάδες σχολές τελούν υπό κατάληψη ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι την Πέμπτη (25/01) υπήρξαν νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Ο αναβρασμός που επικρατεί στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκαλεί «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (το οποίο αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου να κατατεθεί στη Βουλή), σχεδιάζεται να ανοίξει και το καυτό ζήτημα των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Τα μη κρατικά ΑΕΙ φαίνεται πως αποτελούν... casus belli για τους φοιτητές και δημιουργούν ανησυχία ότι μπορεί ακόμη και να χαθεί το εξάμηνο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τηρήσει «σκληρή γραμμή» στο ζήτημα των καταλήψεων. Αφενός «πιέζει» τους φοιτητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και αφετέρου τις πρυτανικές αρχές να λάβουν μέτρα, ώστε να μην χαθεί η εξεταστική.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε γνωστό την Πέμπτη (25/1), ότι με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι εξετάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να διεξαχθούν ψηφιακά.
Σήμερα, ένα ακόμη κυβερνητικό στέλεχος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Action 24, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί εξεταστική. Όπως εξήγησε, οι πρυτανικές αρχές ή θα πρέπει να κάνουν χρήση του νόμου με την παρέμβαση της αστυνομίας ή θα προχωρήσουν στην ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων. «Κατά τη γνώμη μου, ο νόμος που ισχύει, επαρκεί για τον υπουργό να λάβει μέτρα. Παραδείγματος χάρη, ένα πανεπιστήμιο που δεν κάνει εξετάσεις στην ώρα του, πρέπει να διακόπτεται η χρηματοδότησή του. Δεν υπάρχει λόγος να παίρνει χρήματα αν δεν κάνει τη δουλειά του», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
«Τα πανεπιστήμια είναι οι ακροπόλεις της άκρας αριστεράς, τα τελευταία της οχυρά»
Ο κ Γεωργιάδης επισήμανε ακόμη: «Με το νόμο Διαμαντοπούλου, εάν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές, η αστυνομία μπορεί να μπει στα πανεπιστήμια. Με τις ηλεκτρονικές εξετάσεις κανείς φοιτητής δεν είναι όμηρος. Η κατάληψη του κτηρίου, είναι μορφή πάλης του περασμένου αιώνα. Αυτά η ζωή τα έχει αφήσει πίσω. Δεν είναι κομματικό το ζήτημα. Τα πανεπιστήμια είναι οι ακροπόλεις της άκρας αριστεράς, τα τελευταία της οχυρά».
«Αυτοδιοίκητο ζητάς και λαμβάνεις γιατί πιστεύεις ότι μόνος σου μπορείς να αυτοκυβερνηθείς. Όποιο πανεπιστήμιο δεχθεί να κάνει τις εξετάσεις με ηλεκτρονικό τρόπο, εκεί παρέλκει η ανάγκη να μπει η Αστυνομία και να γίνουν φασαρίες. Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι οι φασαρίες, σκοπός είναι να μην χάσει κόσμος το εξάμηνό του. Αν όμως κάποιος πρύτανης, και δεν μιλάω συγκεκριμένα γιατί δεν το έχω ακούσει, δεν φροντίσει με κάποιο τρόπο να μην χαθεί το εξάμηνο, εκεί η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα. Το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει κατεύθυνση: να γίνονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις ηλεκτρονικά. Τα έχουμε ζήσει αυτά και στην πανδημία. Τα εργαλεία υπάρχουν.
Σημειώνεται ότι κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια ξεκινά -με διπλή κατεύθυνση- η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.