Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Έξι χρόνια από το μοιραίο εκείνο απόγευμα όπου έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι. Έξι χρόνια μετά και οι μνήμες είναι ακόμη νωπές για τους κατοίκους του Ματιού, που αντίκρισαν τα παιδιά, τους γονείς και τους φίλους απανθρωακωμένους, αλλά και τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Έξι χρόνια μετά και οι πληγές των εγκαυματιών και όσων έμειναν πίσω, είναι ακόμα ανοικτές: στην ψυχή και στο σώμα.
Ήταν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018, όταν ο 65χρονος κάτοικος του Νταού Πεντέλης, άναψε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα, η οποία λόγω του αέρα ξέφυγε από τον έλεγχό του. Ο δείκτης επικινδυνότητας «πολύ υψηλός». Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ακόμη και πάνω από 8 μποφόρ. Η φωτιά ανέπτυξε ραγδαία ταχύτητα και πολύ σύντομα κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της κατεβαίνοντας από το Πεντελικό όρος.
Κάτοικοι του Ματιού αλλά και παραθεριστές δεν ειδοποιήθηκαν, όπως λένε, από κανέναν, ώστε να εγκαταλείψουν εγκαίρως την περιοχή. Απότέλεσμα: εγκλωβίστηκαν, σε σπίτια, αυτοκίνητα, ακόμη και οικόπεδα και κάηκαν ζωντανοί. Συνολικά 104 θύματα. 104 ανθρώπινες ζωές: ηλικιωμένοι, γονείς, ακόμη και μικρά παιδιά απανθρακώθηκαν.
Δεκάδες ήταν και οι πολύ σοβαρά εγκαυματίες που μέχρι και σήμερα παλεύουν να ζήσουν με τις ανεπανόρθωτες βλάβες που επέφερε στο σώμα τους η φωτιά, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που κατέφυγαν στη θάλασσα για να ξεφύγουν και πνίγηκαν, καθώς δεν βρέθηκε κανείς να τους διασώσει. Η φωτιά κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της και τελικά έσβησε μόνη της, στη θάλασσα αφήνοντας πίσω της εικόνες βιβλικής καταστροφής. Η πυρκαγιά το Μάτι, καταγράφηκε ως μία από τις φονικότερες σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ο μικρός το ξέρει για τη μητέρα του...
Δεκάδες οικογένειες ξεκληρίστηκαν: Γονείς έχασαν τα παιδιά τους και παιδιά τους γονείς τους. Σχεδόν όλοι είχαν κάποιον να θρηνήσουν. Ανάμεσά τους και ο Παναγιώτης Ντάγκαλος, που στις 23 Ιουλίου του 2018, βρισκόταν στο Μάτι για παραθερισμό μαζί με την σύζυγο και το παιδί τους. Ο ίδιος και το 3,5 ετών αγοράκι του γλίτωσαν από θαύμα, η γυναίκα του όμως δεν τα κατάφερε και κάηκε ζωντανή μέσα στο αυτοκίνητό τους.
Έξι χρόνια μετά ο Παναγιώτης Ντάγκαλος μιλά στο flash.gr για το πώς είναι σήμερα η ζωή, η δική του και του παιδιού του, ενώ όπως λέει προσπαθεί να κοιτά μπροστά αφού δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να γυρίσει πίσω η μητέρα του παιδιού του που βρήκε τέτοιο φρικτό θάνατο στο Μάτι.
«Προσπαθούμε να μην το βιώνουμε κάθε μέρα. Προσπαθώ να δημιουργώ άμυνες, ώστε να είμαι καλά και να μεγαλώσω το παιδί μου γιατί πλέον αφού πέθανε η γυναίκα μου είμαστε μονογοενική οικογένεια. Προσπαθώ να ζω την μέρα όμορφα με το παιδί μου και να μεγαλώνω όσο πιο καλά γινέται το παιδί μου. Φυσικά υπάρχουν στιγμές που νιώθω πολύ άσχημα και αυτές γίνονται εντονότερες όταν είμαστε στο δικαστήριο.» αναφέρει ο Παναγιώτης Ντάγκαλος στο flash.gr.
Ο πατέρας, που πήγε για διακοπές με την οικογένειά του και λίγες ώρες μετά αντίκρισε την γυναίκα του καμμένη, επιμένει πως ακόμα και σήμερα - την ύστατη στιγμή, θα πρέπει οι κατηγορίες για τους εμπλεκόμενους να αναβαθμιστούν σε κακουργηματικού χαρακτήρα.
«Μπορεί να βρισκόμαστε στο εφετείο, αλλά εφόσον οι κατηγορίες δεν έχουν να κάνουν με κακούργημα, έχουμε απλά μια επανάληψη της διαδικασίας. Πρέπει η δίκη να γίνει σε βαθμό κακουργήματος αλλιώς δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το έχει προτείνει πολλάκις και ο ανακριτής και προκύπτει και από τα στοιχεία. Είμαι πολύ απογοητευμένος από την δικαιοσύνη. Ωστόσο κοιτάμε να προχωράμε μπροστά. Ο μικρός το ξέρει. Είχαμε και τη βοήθεια ψυχολόγων και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα καινούργια δεδομένα. Είναι δύσκολο, δεν είναι το ίδιο όπως πριν. Εύχομαι να μην συμβεί σε κανέναν αυτό και με αυτόν τον τραγικό τρόπο.» καταλήγει ο Παναγιώτης Τάγκαλος.
Εφετείο: Fast track υπό τον φόβο της παραγραφής
Πέντε χρόνια και δέκα μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας μετά από μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία έκρινε ένοχους μόλις 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους.
Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου), Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια), Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά. Αντίθετα αθώωσε τους Παντελεάκο, Δαμιανό, Πορτοζούδη, Κολοκούρη, Καπάκη, Δούρου, Ψινάκη, Θανασιά, Παλπατζή, Δροσόπουλο, Καψάλη, Λαμπρή, Γκολφινο, Συρογιάννη, Μπουρνους.
Σε όλους τους ενόχους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, όλες εξαγοράσιμες. Η απόφαση του δικαστηρίου αλλά και η ποινή «χάδι» που επιβλήθηκε εξαγρίωσε τους συγγενείς των θυμάτων, τους εγκαυματίες, τους πληγέντες αλλά και την κοινή γνώμη.
Ακολούθησε άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε την άσκηση έφεσης για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι από την Εισαγγελία Εφετών, αναφέροντας: «Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».
Μετά την παρέμβαση της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού για επίσπευση της διαδικασίας, η απόφαση καθαρογράφηκε άμεσα και η έφεση ασκήθηκε. Στις 8 Ιουλίου, οι 21 κατηγορούμενοι κάθισαν ξανά στο εδώλιο της δευτεροβάθμιας δίκης για τη φονική πυρκαγιά καθώς η όλη διαδικασία κινείται κάτω από τη σκιά της παραγραφής αφού η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα, δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο, μέχρι το 2026. Η διαδικασία στο εφετείο πάντως κυλά αργά αφού η δίκη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ακόμη υποβάλλονται ενστάσεις από τους συνηγόρους.
Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο της τραγωδίας
Για 6η χρονιά ο Σύλλογος θανόντων και εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2023 διοργανώνει σήμερα στο Μάτι εκδηλώσεις.
«23 Ιουλίου 2018 - 23 Ιουλίου 2024
Οι Συγγενείς Θανόντων και Εγκαυματίες, μέσω του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, σας καλούμε στις εκδηλώσεις της 6ης επετείου, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και του βιώματος μας.
Με την ίδια ευλάβεια, καλούμε όσους επιθυμούν να παρευρεθούν μαζί μας και στις δράσεις αποτίοντας φόρο τιμής αφήνοντας ένα πλωτό φαναράκι για τους 104 νεκρούς μας, ένα λουλούδι, ή, ένα μπαλόνι για τα 11 παιδιά μας που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν..
- Το πρωί της Τρίτης 23 Ιουλίου στις 08:30, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ι.Ν του Αγ. Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά, και στις 09:30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.
- Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και το Προσκλητήριο των 104 νεκρών μας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποθέσει ένα λουλούδι στη μνήμη τους.
- Ακολουθεί, η πορεία όλων, από το Μνημείο, στο δρόμο της φωτιάς, μέχρι το Ν.Α.Ο.ΜΑ. στο Μάτι.
- Στις 20:00, θα διεξαχθεί εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)
- Στις 21:00, περπατώντας από το Ν.Α.Ο.ΜΑ προς την Αργυρά Ακτή, θα αφήσουμε 104 πλωτά φαναράκια και λουλούδια στη μνήμη όλων των θυμάτων μας και άσπρα μπαλόνια για τα 11 παιδιά μας, που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν.
Σας περιμένουμε όλους στις εκδηλώσεις της 6ης Μαύρης Επετείου, για να μην ξεχαστεί ΠΟΤΕ, το έγκλημα της 23ης Ιουλίου 2018!»