Μάτι: Απαλλαγή Δούρου προτείνει ο εισαγγελέας - Eνοχή για 9 και απαλλαγή για 12
Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης στο δεύτερο μέρος της αγόρευσης του για την φωτιά στο Μάτι. Μίλησε για παντελή έλλειψη συντονισμού και επεσήμανε ότι η μοναδική οδηγία που δόθηκε ήταν «κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται», γεγονός που αποτυπώνει την παντελή απουσία του κράτους τις ώρες του κινδύνου. Χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το ότι οι πολίτες στο Μάτι τις κρίσιμες ώρες δεν ενημερώθηκαν για τον επερχόμενο κίνδυνο με αποτέλεσμα τελικά να θρηνήσουμε τόσους νεκρούς.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κος Μανιάτης ανέφερε:
«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες .Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».
Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο της έλλειψης συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων.
«Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό . Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή. Δημαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά».
Ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη διαδικασία ανέδειξε το βασικό πρόβλημα που ήταν ότι εκείνη την ημέρα υπήρξε κατά βάση έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δυνάμεων.
Επικαλέστηκε μάλιστα κατάθεση μάρτυρα , αστυνομικού, ο οποίος εξεταζόμενος στο δικαστήριο ανέφερε πως οδηγίες ήταν: «Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους περιουσίες και ζώα».
Στη συνέχεια ο ίδιος ο αστυνομικός όπως είπε ο εισαγγελέας «με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν .Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε όχι. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει. Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται ...Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να κινητοποιήσει τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν καθηλωμένα και μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες».
Επιπλέον ο εισαγγελέας επικαλέστηκε καταθέσεις συγγενών θυμάτων που βεβαίωσαν την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στο Μάτι κυρίως τον πρώτο χρόνο της φωτιάς τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λόγο για μεμονωμένες αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης αλλά για παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού.
Οι κατηγορίες για Χιώνη ότι δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε στο πεδίο αποδείχθηκαν.
Όλα αυτά επέτειναν στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος .
«Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν . Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας».
Και συμπλήρωσε πως υπήρχε αρκετός χρόνος που παρείχε τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμίζουν την κατάσταση και να αποφασίσουν είτε να απομακρυνθούν προς ασφαλέστερο σημείο, είτε να μείνουν σπίτι ,είτε να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες όμορες οικίες που θα μπορούσαν να σφραγίσουν και να μείνουν εκεί.. η να πάνε στην έσχατη περίπτωση στη θάλασσα. . «Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλής τους ενημέρωναν έγκαιρα . Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».
Μέχρι αυτή την ώρα ο εισαγγελικός λειτουργός έχει εισηγηθεί την απαλλαγή τεσσάρων ακόμα κατηγορουμένων :
των Χρ. Λαμπρη,
Χρ. Δροσοπουλου ,
Γ. Πορτοζούδη και
Στεφάνου Κολοκούρη καθώς και την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου για τον Χαράλαμπο Χιώνη.
Αντιθέτως, ο εισαγγελέας πρότεινε να κριθεί αθώα η Ρένα Δούρου για όλες τις κατηγορίες.
Η αγόρευση συνεχίζεται αλλά το δικαστήριο θα διακόψει στις 13:30 λόγω των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και η αγόρευση θα συνεχιστεί την Πέμπτη.
H εισαγγελική πρόταση για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους
Ηλίας Ψινάκης, δημ. Μαραθώνα
«Ο κ. Ψινάκης είχε μεταβιβάσει την αρμοδιότητα του στον κ. Ανασια.. Ο οποίος έκτοτε κατέστη ο μόνος και αποκλειστικά αρμόδιος για τις πράξεις και τις παραλείψεις. Η οποία ευθύνη είναι αποκλειστική του αντιδημάρχου. Άρα για τη μη λήψη μέτρων για καθαρισμό και αποκατάσταση αποδίδεται και πρέπει να καταλογιστεί μόνο στον κ. Ανασια και όχι στον κ. Ψινάκη» ανέφερε ο εισαγγελέας σχετικά με τους δύο κατηγορούμενους του Δήμου Ραφήνας.
Ψινάκης - αθώος
Ανασιας - ένοχος για μη λήψη μέτρων για καθαρισμό
Ευάγγελος Μπουρνούς, δημ. Ραφήνας Πικερμίου
Για τον δήμαρχο Ραφήνας, ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι «ο Δήμος είχε στείλει επιστολές που τους ζητούσε να απομακρύνουν οποιαδήποτε εύφλεκτη ύλη. Επίσης, οι υπηρεσίες του δήμου απομάκρυναν τα υπολείμματα. Υπήρχαν, όμως, κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν είχαν καθαρίσει και δεν είχαν μεριμνήσει. Υπήρχαν πρόσθετα μέτρα πίεσης που μπορούσαν να ληφθούν και δεν ελήφθησαν (π.χ. λήψη εισαγγελικής παραγγελίας). Ακόμη και διαβίβαση μηνυτήριας αναφοράς κατά των παραβατών. Αυτά δεν ελήφθησαν με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά ακίνητα να παραμένουν ακαθάριστα και να λειτουργήσουν επικουρικά στο καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς».
«Αποδείχτηκε ότι έκανε ενημερωτικές τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε ΜΜΕ που παρείχε ενημέρωση στο κοινό για την εξέλιξη της φωτιάς. Οι παρεμβάσεις του όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Την ώρα εκείνη ήδη είχε προχωρήσει η φωτιά. Παρόλα αυτά υπό τη θεσμική του ιδιότητα ενώ δεν όφειλε, παρείχε ενημέρωση που απείχε παρασάγγας από την πραγματικότητα. Πολλοί αναζήτησαν να ενημερωθούν μέσω των ΜΜΕ. Και όσοι τον άκουσα να τα λέει αυτά εφησύχασαν. Αυτή η στάση και η διάθεση, ξενίζουν ακόμη πιο πολύ αφού αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση με τους πυροσβέστες στο πεδίο. Από που άντλησε λοιπόν αυτήν την πληροφορία; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε τέτοιες κρίσιμες ώρες. Ο κ. Μπουρνούς προέβη σε εσφαλμένη ενημέρωση στο κοινό και επέτεινε την μη παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης καθώς προσέθεσε το στοιχείο του εφησυχασμού. Άρα έπρεπε να απέχει γιατί δεν είχε διασταυρωμένη ενημέρωση από τους αρμόδιους. Η ανεύθυνη ενημέρωση διαδραμάτισε σοβαρό καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων» ανέφερε ο κ. Μανιάτης για τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούσε, τους οποίους, όπως τόνισε, αποπροσανατόλισε και τους δημιούργησε σύγχυση, αντί να βοηθήσει.
Μπουρνους - Παροχή εσφαλμένης ενημέρωσης που οδήγησε σε εφησυχασμό - ένοχος
Αγγελόπουλος, κατηγορούμενος που έκαιγε χόρτα
Αναφορικά με τον κατηγορούμενο που έκαιγε χόρτα, κ. Αγγελόπουλο, ανέφερε «η φωτιά προκλήθηκε σε υπαίθριο απερίφραχτο χώρο. Το ακριβές σημείο έναρξης είναι απέναντι από το σπίτι του κατηγορουμένου. Η κατηγορία είναι ότι προσπάθησε να κάψει κλαδιά και ξέφυγε από τον έλεγχο του. Υπήρξε εκδοχή για σπινθήρες στα καλώδια, ακόμα και για σχέδιο εμπρησμού της ευρύτερης περιοχής. Τις πρώτες μέρες υπήρξαν φράσεις για εμπρησμό από πρόθεση. Όλα αυτά τα σενάρια παρέμειναν στη σφαίρα των υποθέσεων. Η μόνη αξιόπιστη εκδοχή είναι αυτή που εισφέρει από την προανάκριση. Τα καλώδια αποκλείονται, αφού ο στύλος ήταν άθικτος, όπως είπε ο πραγματογνώμονας. Κρατάμε λοιπόν την επίσημη εκδοχή της πυροσβεστικής».
«Μόνο που χρειάζεται να τονιστεί πόσο εγκληματικά ανεύθυνη είναι αυτή η ενέργεια. Δυστυχώς όμως συναντάμε συχνά τέτοιες ασυγχώρητες και εγκληματικά ανεύθυνες συμπεριφορές πολιτών. Ήταν ο κ. Αγγελόπουλος κατηγορούμενος αυτός που έβαλε τη φωτιά; Είναι γεγονός ότι το σημείο έναρξης είναι έξω από την ιδιοκτησία του. Το πρώτο λογικό συμπέρασμα είναι ότι μπήκε από τον παρόδιο ιδιοκτήτη. Πρέπει να αποδεικνύεται όμως και από πρόσθετα στοιχεία» υπογράμμισε ο εισαγγελέας.
«Κάνεις δεν είδε τον κατηγορούμενο να προκαλεί τη φωτιά. Δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για τον υπαίτιο.
Αναφέρω όμως κάποια στοιχεία της προανάκρισης.
- στο σημείο έναρξης της φωτιάς υπήρχαν κλαδέματα. Έξω από την οικία του υπήρχαν κλαδιά με ίχνη καύσης.
- τα κλαδιά είχαν μετακινηθεί 4 μέτρα δεξιότερα από την αρχική εστία φωτιάς.
- το σημείο έναρξης είχε ποτιστεί με νερό
- ο κατηγορούμενος έριχνε νερό στο σημείο έναρξης
Όλα τα παραπάνω έγιναν αντιληπτά από την Πυροσβεστική και κατάσχεσε τα κλαδιά.
Ο πραγματογνώμονας γεωπόνος επιβεβαίωσε ότι σε 4 δέντρα εντός της ιδιοκτησίας του υπήρχαν ίχνη πρόσφατου κλαδέματος, των τελευταίων 15 ημερών.
Τα κλαδιά που ο δράστης προσπάθησε να κάψει ήταν από δέντρα του ακινήτου του κατηγορουμένου. Είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί του ότι δεν είχε κλαδέψει δέντρα, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι ο δράστης είναι αυτός. Το αφήγημα του είναι ότι ο ίδιος δεν ήταν εκεί και είχε πάει στη Ραφήνα και επέστρεψε στις 16.20. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται».
ΣΥΝΟΨΗ
Αθώοι
Χρήστος Γκολφινός
Παντελεάκος
Παπαδόπουλος
Λάμπρης
Δροσόπουλος
Πορτοζούδης
Κολοκούρης
Συρογιάννης
Καπάκης
Δούρου
Ψινάκης
Στεργίου
Ένοχοι
Τερζούδης
Ματθαιόπουλος
Φωστιέρης
Παναγιωτόπουλος
Χιώνης
Θανασιάς
Μπουρνούς
Μπαλμπατζής
Αγγελόπουλος