Μας αφορούν οι εκλογές για πρόεδρο στον Σύριζα;
Θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς πως το 83% περίπου των πολιτών της χώρας δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον για τις εκλογές που γίνονται σήμερα στον Σύριζα, ώστε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Ότι το όλο ζήτημα αφορά, στην καλύτερη περίπτωση, το 17% του εκλογικού σώματος που πήγε στις δεύτερες εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και έβαλε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του κόμματος αυτού. Ίσως μάλιστα και λιγότερο ποσοστό, μια και αμέσως μετρά τις εκλογές άρχισαν πιο «απογοητευμένοι σύντροφοι» να αυξάνονται.
Και για να είμαστε ειλικρινείς, η όλη αυτή διαδικασία στον Σύριζα, είχε περάσει όχι απλώς «στις μέσα σελίδες των εφημερίδων», αλλά κόντευε να μην ασχολείται κανείς με αυτήν.
Την όλη διαδικασία έφερε στο προσκήνιο, η υποψηφιότητα Κασσελάκη, που από το πουθενά και χωρίς κανένα πολιτικό χαρακτηριστικό στην προσωπικότητα του, εμφανίσθηκε να διεκδικεί την ηγεσία ενός κόμματος, «στο οποίο είναι μέλος μόνον δυο μήνες», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο κ Σκουρλέτης.
Είναι βέβαια και αυτό σύμπτωμα «εκφυλισμού» και της διαδικασίας αλλά και του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που οι συγκυρίες και τα λάθη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το οδήγησαν από το 3% στην διακυβέρνηση της χωράς (με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα…).
Η περίεργη υποψηφιότητα Κασελάκη και η υπερπροβολη του από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης καθώς και η «αμερικανικού τύπου» προεκλογική εκστρατεία, έφεραν την όλη διαδικασία στην επικαιρότητα. Αν αυτό θα βοηθήσει τον Σύριζα στο να έχει περισσότερους ψηφοφόρους στην σημερινή εκλογική διαδικασία είναι ένα ερώτημα. Αν όμως τον βοηθά στην συγκρότηση του ως κόμμα, μάλλον έχει ήδη απαντηθεί , ως ερώτημα και έχει απαντηθεί αρνητικά.
Η παρουσία Κασσελάκη, εκλεγεί ή όχι, έχει βάλει ήδη σε κίνηση τις διαδικασίες διάσπασης, που αργά ή γρηγορά θα πραγματοποιηθεί. Το ερώτημα είναι ποσό σύντομα και με πόσο θόρυβο.
Δεν θέλω σήμερα να μπω στις εικασίες περί του ποιος είναι πίσω από τον Κασσελάκη ή αν συγκεκριμένος «εφοπλιστής» εξ Αμερικής είναι «μπροστινός» του Αλ. Τσίπρα. Κάτι τέτοιο θα φανεί πολύ σύντομα.
Θέλω να δούμε αν τελικά η σημερινή διαδικασία αφορά όλους τους άλλους πολίτες που δεν ψηφίζουμε Σύριζα και γενικά δεν μας απασχολεί αυτός ο πολιτικός χώρος.
Όσο περίεργο και αν φαίνεται, η σημερινή διαδικασία, μας αφορά- πρέπει να μας αφορά όλους. Και αυτό γιατί μιλάμε για την εκλογή του αρχηγού του δευτέρου κόμματος στην χώρα, που και από το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες θεσμικές αρμοδιότητες.
Το τι θα γίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, μας αφορά όλους, ως πολίτες.
Το ποια θα είναι η ηγεσία του και το αν θα ακολουθήσει πολιτική «δημιουργικής αντιπολίτευσης» που μπορεί να βοηθήσει και την κυβέρνηση ή θα επιστρέψει στις «φωνές» της περιόδου 2012-2015, έχει μεγάλη σημασία για την χώρα.
Μια συγκροτημένη και σοβαρή αντιπολίτευση μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση σε συγκεκριμένους τομείς. Η κυβέρνηση παράλληλα θα προσέχει πολύ περισσότερο όλες τις κινήσεις της, αν οι υπουργοί της «νοιώθουν στο σβέρκο τους» την ανάσα της αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες προτάσεις.
Η σωστή λειτουργία της αντιπολίτευσης –και ιδίως της αξιωματικής- μπορεί να λειτουργήσει «ευεργετικά» και για την κυβέρνηση και βέβαια για τους πολίτες, τους οποίους αφορούν οι αποφάσεις της τελευταίας.
Όταν μια κυβέρνηση «παίζει μονή της», έχει πολλές πιθανότητες να οδηγηθεί σε αλαζονεία και να κάνει λάθη. Λάθη που θα πληρώσουμε όλοι οι πολίτες.
Ακόμα και η πιθανή διάσπαση αυτού του κόμματος, μετρά τις εκλογικές διαδικασίες, μας αφορά όλους ως πολίτες, μια και θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό τοπίο, το οποίο θα αφήσει και πάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα την κυβέρνηση «να παίζει μονή της». Και αυτό είναι πάντα , ένα μεγάλο ρίσκο.
Όπως και να έχει λοιπόν, ότι και αν ψηφίσαμε, οι σημερινές εκλογές στον Σύριζα μας αφορούν.