Μαρούσι: Κόσμημα αξίας χάθηκε από το λαογραφικό Μουσείο της πόλης
Τη θέση του Δήμου Αμαρουσίου ως προς καταγγελία της δημότη Έφης Μανιάτη σχετικά με την απώλεια κοσμήματος που είχε δωρίσει στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης (είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. στο παρελθόν), φθορές λόγω ελλιπούς συντήρησης σε άλλα αντικείμενα τέχνης που η ίδια έχει και πάλι δωρίσει, αλλά και προβλήματα στη εν γένει λειτουργία και ασφάλεια του μουσείου, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη με επιστολή του προς τον δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου, την οποία δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Η εφημερίδα -όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα- επικοινώνησε προ ημερών με το δημαρχείο, προκειμένου να πληροφορηθεί τη θέση του Δήμου κι έλαβε την ενημέρωση από τις αρμόδιες πηγές ότι η διοίκηση διερευνά τις καταγγελίες και θα απαντήσει σε αυτές δια της υπηρεσιακής οδού αρχικά και στη συνέχεια θα υπάρξει δημοσιοποίηση της θέσης της. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν νεότερα.
Η επιστολή του Συνήγορου του Πολίτη
Στην επιστολή με τίτλο «Τύχη δωρεάς κας Έφης Μανιάτη, συνθήκες φύλαξης και συντήρησης κειμηλίων και τρόπος λειτουργίας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Αμαρουσίου», την οποία υπογράφει η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ευανθία Σαββίδη, αναφέρονται:
«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
αξιότιμες κυρίες, κύριοι,
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του όπως αυτές περιγράφονται στα άρθρα 3 και 4 του Ν. 3094/2002 (ΦΕΚ 10 Α), διερευνά την υπ’ αριθμό φακέλου 288838/19.11.2020 αναφορά της κας Έφης Μανιάτη – Γυφτονικολού, όπως νομίμως εκπροσωπείται από την πληρεξούσια δικηγόρο της κα Ελένη Τσουκλείδου. Αντικείμενο της αναφοράς της κας Μανιάτη είναι η τύχη δωρεών της προς το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αμαρουσίου, οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης των κειμηλίων του, καθώς και γενικότερα ο τρόπος λειτουργίας του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της αναφοράς και τον συνημμένο σε αυτήν αναλυτικό κατάλογο, η κα Μανιάτη έχει δωρίσει στο Μουσείο είκοσι επτά αντικείμενα ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο του Μουσείου, δεκατέσσερα εξ αυτών βρίσκονται στην αποθήκη, ενώ ένα άλλο, περιγραφόμενο ως βαφτιστικός σταυρός επίχρυσος με σκαλιστά άνθη και φυλλαράκια, διαστάσεων 6×3,5 με κωδικό 307 Γ3, φέρεται να έχει χαθεί, παρά το γεγονός ότι στην πρόσοψη του Μουσείου υπάρχει αναρτημένη φωτογραφία του ως εκθέματος χαρακτηριστικού των περιλαμβανόμενων στην υπάρχουσα συλλογή.
Η ενδιαφερόμενη, η οποία διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου επί οκτώ έτη, καταγγέλλει ότι η απώλεια του ανωτέρου εκθέματος οφείλεται σε πλημμελή φύλαξή του, καθώς σταμάτησε να εκτίθεται μέσα σε κλειδωμένη βιτρίνα, όπως στο παρελθόν και κατά τον χρόνο πριν την απώλειά του εκτίθετο σε κομοδίνο, με δυνατότητα άμεσης προσέγγισης και πρόσβασης στο κοινό.
Η κα Μανιάτη επίσης ισχυρίζεται ότι σε επίσκεψή της στο Μουσείο διαπίστωσε μεγάλες φθορές σε ζωγραφικά έργα που έχει δωρίσει και συγκεκριμένα σε τρεις ελαιογραφίες, συνολικής αξίας 4.500 ευρώ, τις οποίες αποδίδει σε πλημμελή συντήρηση. Μετά από πολύμηνη (πλέον του ενός έτους) αναμονή, ικανοποιήθηκε τελικά το αίτημά της να παραλάβει τους πίνακες, τους οποίους επιδιόρθωσε με δικά της έξοδα και επέστρεψε άμεσα στο Μουσείο.
Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της αναφοράς, η ενδιαφερόμενη έχει επίσης ζητήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να της επιτραπεί η επίσκεψη στην αποθήκη του Μουσείου, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα εκεί φυλασσόμενα κειμήλια καθώς και τις συνθήκες φύλαξης και συντήρησής τους. Στο αίτημά της αυτό δεν υπήρξε ανταπόκριση. Επίσης, δεν της έχει επιστραφεί τσάντα με πρωτότυπο προσωπικό της αρχείο που περιείχε φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων από τη δράση του Μουσείου κατά τη διάρκεια της οκταετίας που διετέλεσε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, την οποία παρέδωσε σε εργαζόμενο στον Δήμο (τον οδηγό του Δημάρχου) μαζί με δύο πίνακες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο γραφείο Δημάρχου.
Τέλος, η κα Μανιάτη καταγγέλλει έλλειψη συστήματος συναγερμού και πλημμελή φύλαξη των εκθεμάτων, καθώς και γενικότερη κακή λειτουργία του Μουσείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάθεση της ξενάγησης σε άτομα χωρίς την κατάλληλη εξειδίκευση.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλούμε:
α) να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας σχετικά με τα καταγγελλόμενα από την ενδιαφερόμενη σχετικά με τη λειτουργία του Μουσείου και τη συντήρηση/φύλαξη των εκθεμάτων,
β) να μας ενημερώσετε σχετικά με την ανταπόκρισή σας στο αίτημά της να επισκεφθεί την αποθήκη του Μουσείου και
γ) να επιστρέψετε στην κα Μανιάτη το πρωτότυπο προσωπικό της αρχείο με φωτογραφίες και δημοσιεύματα που παρέδωσε προς ενημέρωση του Δημάρχου σχετικά με τη δράση και την προηγούμενη λειτουργία του Μουσείου.
Εν αναμονή της ανταπόκρισής σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση επί της αναφοράς».
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι απαντήσεις του Δήμου Αμαρουσίου αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τη λειτουργία ενός μουσείου που εδώ και χρόνια διαφυλάσσει την πλούσια ιστορία, ήθη και έθιμα του Αμαρουσίου.
Πηγή: Αμαρυσία