Market Pass: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Ποιοι "κόβονται" και τι ισχύει με την άυλη κάρτα
Προ των πυλών είναι το Market Pass και σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με βάση και τις αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, διαφορετικά δεδομένα ισχύουν, εάν τα λεφτά κατατεθούν σε λογαριασμό τράπεζας και εάν γίνει χρήση άυλης ψηφιακής κάρτας από τους δικαιούχους.
Με την απόφαση του ΦΕΚ έχουν γίνει γνωστές και οι λεπτομέρειες σχετικά με το Market Pass, η αίτηση για το οποίο γίνεται μέσα από το gov.gr, σχετικά με τις επιλογές για την πληρωμή, ενώ το vouchers.gov.gr αναμένεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου και όχι την 1η Φεβρουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί, ενώ η προθεσμία λήγει στις 15 Μαρτίου 2023.
Το εισοδηματικό κριτήριο για τους άγαμους τέθηκε στα 16.000 ευρώ και για τους έγγαμους στα 24.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ αρχικά είχε γνωστοποιηθεί πως το Market θα ισχύει μέχρι τον Ιούλιο του 2023, εν τέλει πιθανότατα θα πάρει παράταση μέχρι το φθινόπωρο, δεδομένων και των κοινωνικών αντιδράσεων που διογκώνονται..
Market Pass: Δικαιούχοι και κριτήρια
Σύμφωνα με την απόφαση, στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.
Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν τα εξής:
- Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
- Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.
Ποιοι «κόβονται» από το Market Pass
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
- Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
- Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.
Market Pass: Οι 2 επιλογές πληρωμής
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση, που είναι μέχρι της 15 Μαρτίου 2023.
Ο αιτών επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει την οικονομική ενίσχυση ο οποίος σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 δύναται να είναι
- σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α' 139), αντίστοιχα,
- σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος συμπληρώνοντας τον αριθμό IBAN.
Market Pass: Πώς γίνεται η αίτηση στο gov.gr
Η είσοδος του φυσικού προσώπου - δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ) ή μέσω του vouchers.gov.gr, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α' 184). Η ενέργεια αυτή υλοποιείται, ως υπηρεσία στην υποδομή του vouchers.gov.gr και θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες login TAXISnet (OAuth 2.0 client) οι οποίες θα παραμετροποιηθούν κατάλληλα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.
Η εφαρμογή δύναται να επαληθεύει την ορθότητα των στοιχείων επικοινωνίας με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα.
4. Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 η ειδική εφαρμογή αποστέλλει τα υποβληθέντα στοιχεία σε κατάλληλη διαδικτυακή υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον η διαδικτυακή υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. θα αποστέλλει και τα μέλη του νοικοκυριού σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022.
Δίνεται η δυνατότητα για την μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας
- για όσους υποβάλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου 2023, έως το πέρας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και
- για όσους υποβάλουν αίτηση εντός Μαρτίου, έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου, για τον σκοπό της έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο, ανά ορόσημο πληρωμής. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, δε δύναται να τροποποιηθεί ως προς τον αρχικώς επιλεχθέντα τρόπο καταβολής της ενίσχυσης.
Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:
α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.
Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.
Market Pass: Πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό
Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούχος της ενίσχυσης δύναται να αιτείται την πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του, όπως αυτή διαμορφώνεται αν ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Η συμμετοχή του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην ανωτέρω διαδικασία θα πραγματοποιείται βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται στο Μητρώο Συνεργαζόμενων Αδειοδοτημένων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, που έχει συσταθεί από την ΚτΠ Μ.Α.Ε..
Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α' 184). Η ενέργεια αυτή υλοποιείται, ως υπηρεσία στην υποδομή του vouchers.gov.gr και θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες login TAXISnet (OAuth 2.0 client) οι οποίες θα παραμετροποιηθούν κατάλληλα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτό. Η εφαρμογή δύναται να επαληθεύει την ορθότητα των στοιχείων επικοινωνίας με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα. H εφαρμογή θα επαληθεύει την ορθότητα του αριθμού iRAN μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας που θα παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 η ειδική εφαρμογή αποστέλλει τα υποβληθέντα στοιχεία σε κατάλληλη διαδικτυακή υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον η διαδικτυακή υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. θα αποστέλλει και τα μέλη του νοικοκυριού σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022. Οι παραπάνω διαδικτυακές υπηρεσίες διατίθενται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α' 134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α' 184).
Δίνεται η δυνατότητα για την μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης για την πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό
(α) για όσους υποβάλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου 2023, έως το πέρας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και
(β) για όσους υποβάλουν αίτηση εντός Μαρτίου, έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου και ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του ποσού, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο, ανά ορόσημο πληρωμής. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, δε δύναται να τροποποιηθεί ως προς τον αρχικώς επιλεχθέντα τρόπο καταβολής της ενίσχυσης.
Market Pass: Κάθε πότε η πληρωμή στην άυλη ψηφιακή κάρτα
- Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.
- Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.
- Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.
Ποια η διαφορά τραπεζικού λογαριασμού και άυλης ψηφιακής κάρτας
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος συμπληρώνοντας τον αριθμό IBAN.
Τα ποσά που πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με αυτά που θα πιστωθούν στην ψηφιακή κάρτα. Επιπλέον, για όσους επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν ισχύει κανένας περιορισμός αγορών.
Αντιθέτως, η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Market Pass: Πότε μπαίνουν τα λεφτά στην τράπεζα
- Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.
- Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.
- Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.
Market Pass: Σε ποια καταστήματα εξαργυρώνεται
Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, ιδίως στους κάτωθι ειδικότερους κωδικούς:
- Παντοπωλεία, Σούπερ Μάρκετ
- Κρεοπωλεία
- Καταστήματα Ζαχαροπλαστικής
- Καταστήματα Γαλακτοκομικών Προϊόντων
- Αρτοποιεία
- Διάφορα Καταστήματα Τροφίμων